Home >
FAQ
Over welke reisdocumenten dien ik te beschikken?
Gaat u naar de Verenigde Staten en verblijft u er korter dan 90 dagen? Dan dient u te beschikken over een geldig paspoort en ESTA. Ook baby’s en oudere kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Het paspoort dient geldig te zijn t/m uw terugkomst in Nederland. Indien u een cruise gaat maken, moet het paspoort daarentegen nog minimaal zes maanden geldig te zijn.
Uw paspoort moet beschikken over:
- Een biometrische chip.
- Een digitale foto.
- Een machine-leesbare zone.
Uw ESTA kunt u aanvragen via: https://esta.cbp.dhs.gov
Ik ga vanuit Canada/Mexico de grens over, moet ik ESTA aanvragen?
Van Canada naar de Verenigde Staten reizen
Bij de grensovergang van Canada naar de Verenigde Staten over land, hoef je als Nederlandse burger niet te beschikken over een ESTA. Als je er voor kiest om via het water of de lucht naar Amerika te reizen, dien je een ESTA-aanvraag te doen. Houd wel rekening met een aantal zaken, waaronder wat extra wachttijd bij de grensovergang.
Update: Sinds mei 2022 moet je als Nederlandse burger wel beschikken over een ESTA bij de grensovergang van Canada naar de Verenigde Staten over land. Het IP-94W-formulier is afgeschaft, dus zonder ESTA kom je de Verenigde Staten niet binnen.
Bij aankomst zal een immigratieofficier je vragen om je paspoort te laten zien en zal jou een aantal algemene vragen stellen. Deze vragen worden gesteld om te voorkomen dat er een mogelijke bedreiging in het land wordt toegelaten. Een paar van deze vragen zijn:
- Wat is het doel van je komst naar de VS?
- Hoelang wil je in de VS blijven?
- Hoeveel bestaansmiddelen heb je bij je?
- Wanneer vlieg je weer terug naar Nederland?
Je zal bij de grens plaats moeten nemen en de beantwoorde vragen ondertekenen. Vervolgens worden er vingerafdrukken afgenomen, wordt er een foto gemaakt en het paspoort bestempeld. Bij het loket wordt er nog per persoon +/- 6 dollar (5 euro) betaald. Hierna kan je de reis naar de Verenigde Staten vervolgen!
Van de Verenigde Staten reizen naar Mexico
De grens tussen de VS en Mexico is de grensovergang met de meeste passages, oftewel de drukste grensovergang van de wereld. Als je tijdens je verblijf in de VS graag een bezoek wilt brengen aan Mexico, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Houd er rekening mee dat jouw huurauto niet verzekerd is als je de grens oversteekt. Hierdoor kunnen er bij mogelijke ongevallen hoge kosten in rekening gebracht worden. Mocht je wel met de auto de grens over willen steken, let er dan op dat je naast bepaalde permissies, een vrijwaring voor het binnenbrengen van een Amerikaanse auto, een vergunning voor het rijden in Mexico en bewijs van een Mexicaanse autoverzekering moet hebben. Er komt dus heel wat bij kijken om de Mexicaanse grens over te steken met de auto.
Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?
Je Nederlandse rijbewijs is in de Verenigde Staten geldig. De meeste auto- of camperverhuurbedrijven nemen over het algemeen genoegen met een Nederlands rijbewijs, mits er in het Engels staat dat het om een ‘driving license’ gaat. Staat dit er niet op, dan raden wij je aan een internationaal rijbewijs (IRB) aan te schaffen.
Bij aanvraag van een IRB dien je te beschikken over een Nederlands rijbewijs en een pasfoto. Dit rijbewijs moet persoonlijk afgehaald worden en is 1 jaar geldig. De IRB kan worden aangevraagd en afgehaald bij een ANWB-winkel. Je hoeft geen ANWB-lid te zijn om een IRB aan te vragen.
Voor het rijden van motorvoertuigen zoals brom- en snorfietsen, dien je slechts te beschikken over een (Nederlands) rijbewijs. Staten als Montana, North Carolina, Oklahoma en West Virginia maken een uitzondering. In deze staten is geen rijbewijs vereist.
Wat zijn de regels voor kinderzitjes?
Het gebruik van een kinderzitjes is in alle staten van Amerika verplicht. Vaak is het gebruik van een kinderzitje gebonden aan een bepaalde leeftijd- en gewichtsklasse. Niet in elke staat is deze regelgeving van toepassing. Lees de algemene richtlijnen hieronder voor de exacte regels.
Baby’s tot 1 jaar moeten worden vervoerd in een goedgekeurd en passend kinderzitje met de rug naar voren. Als het kinderzitje voor in de auto wordt geplaatst, dient de airbag uitgeschakeld te zijn.
Kinderen tot ten minste 8 jaar moeten in de helft van de staten in een goedgekeurd en passend zitje vervoerd worden.
In een aantal staten moeten kinderen ten minste 4 jaar zijn om op een goedgekeurde zittingverhoger te mogen zitten. Ook mogen kinderen tot een bepaalde leeftijd niet voor in de auto zitten. In Washington is die leeftijd 13 jaar, in Delaware, Louisiana en Maine 12 jaar. In diverse andere staten ligt die leeftijd lager of geldt een gewichts- of lengtelimiet.
Het is verstandig om bij de autoverhuurder te vragen naar de regels die in de desbetreffende staat gelden.
Wat moet ik weten voor betalingen per PIN?
Nergens in de wereld wordt er zoveel betaald met de creditcard als in de Verenigde Staten. Amerikanen betalen bijna overal en alles met hun creditcard. Hierdoor is pinnen voor de Amerikanen een beetje overbodig geworden. Bij het inchecken bij de meeste hotels en bij het huren van een auto of camper is het bovendien vaak noodzakelijk dat je over een eigen creditcard beschikt.
Vanwege het gemak en de gewoonte raden we je aan om zoveel mogelijk met een creditcard te betalen. Bij winkels en restaurants kan je tegenwoordig vaak betalen met een creditcard zonder pincode of additionele handtekening. Onze tip is wel om hier een maximum bedrag aan te koppelen, zodat je een niet al te groot risico loopt wanneer je je creditcard kwijtraakt bijvoorbeeld.
Zowel betalen als geld opnemen is erg gemakkelijk. Op straat, in winkels en bij banken staan ATM’s waar je gemakkelijk met je Nederlandse pinpas geld op kan nemen. Per transactie betaal je wel een fee (USD 2-5) die verschilt per bank. Uiteraard kan je creditcardmaatschappij je daarover informeren.
Denk er daarnaast ook aan dat je je pinpas en/of creditcard op werelddekking zet, aangezien dit vaak standaar is ingesteld op Europadekking. Dit kan je meestal zelf aanpassen via internetbankieren.
Alcoholhoudende dranken
De Verenigde Staten heeft voor elke staat andere regels met betrekking tot alcoholhoudende dranken. Deze regels kunnen tijdstip- en leeftijdsgebonden zijn. Ook zijn er soms regels omtrent de manier van alcoholverkoop en het nuttigen van alcoholische dranken.
Minimumleeftijd
De minimumleeftijd, die je moet hebben voor het nuttigen van alcohol is in elke staat 21 jaar. Dit verschilt met de minimumleeftijd van 18 jaar in Nederland. Houd er dus rekening mee dat zelfs een biertje op het terras voor je 21e verjaardag niet legaal is. Ben je 21 jaar of ouder? Zorg er dan wel voor dat je jezelf altijd kan identificeren.
Vanwege de minimumleeftijd in Amerika, wordt er ook erg streng gecontroleerd bij uitgaansgelegenheden. Om binnen te kunnen komen dien je vaak 21 jaar of ouder te zijn. Er zijn wel clubs die speciale 18+ avonden organiseren. We adviseren je de site van de desbetreffende clubs te bezoeken voor informatie hierover. In sommige familierestaurants wordt zelfs helemaal geen alcohol geserveerd. Dit ter voorkoming van kinderen die in aanraking kunnen komen met alcohol.
Invoer alcohol
Ook voor het invoeren van drank naar de Verenigde Staten moet je 21 jaar of ouder zijn. De maximale hoeveelheid is één liter en alleen mogelijk voor persoonlijk gebruik. Wanneer je meer dan één liter wilt meebrengen, zijn er een aantal heffingen en belastingen waar je rekening mee moet houden. Het kan zijn dat de staat waar je heen vliegt een strenger reglement heeft, waardoor je minder alcohol kunt invoeren.
Alcohol nuttigen
In veel staten mogen alcoholische dranken niet in in het zicht vervoerd of genuttigd worden. Hierdoor geven slijterijen vaak de befaamde bruine papieren zakken mee die je weleens in films voorbij ziet komen. Er zijn in sommige staten zelfs regio’s waarin een heuse drooglegging is. In streng protestante counties in bijvoorbeeld Alabama of Mississippi, heerst een ‘drankbestrijding’, die zich vanuit de protestante kerk beweegt. Op zondag mag in sommige staten geen drank verkocht worden omdat het in strijd is met het geloof.
Roadtrip
Amerika staat niet bepaald bekend om zijn bieren of wijnen, echter telt de Verenigde Staten veel bierbrouwerijen en wijngaarden. Er wordt zelfs in alle 50 staten wijn geproduceerd! De staat Californië bezit zelfs over 4.000 wijnhuizen. Een roadtrip door Napa Valley en Sonoma County is zeker een toevoeging aan je vakantie.
Wat mag wel en niet mee? (in- en uitvoerrechten)
Wanneer je een reis maakt naar de Verenigde Staten, zijn er bepaalde producten die je mee en terug wilt nemen. Niet alles mag zomaar het vliegtuig in en niet alles mag mee terug naar Nederland. Sommige producten brengen bepaalde regels mee. Als je bijvoorbeeld van plan bent het vliegtuig te betreden op een lege maag, dan moet je rekening houden met de volgende voedingsmiddelen:
- Vlees en vlees houdende producten. Een soepje met stukjes vlees is niet toegestaan aan boord.
- Vis mag slechts ingeblikt, gepekeld of gerookt vervoerd worden, daarbij moet er een ziektevrij certificaat aanwezig zijn.
- Fruit en groente. Als je van plan bent een appeltje te nuttigen, moet je dat doen voor dat je board.
- Alcoholische dranken met een alcoholpercentage van 70% of hoger. Het is niet verstandig om een flesje absint mee te nemen op je reis naar Amerika. Deze zal direct ingenomen en weggegooid worden.
- Alcoholhoudende snacks. Rumbonen, kersenbonbons en andere alcoholhoudende versnaperingen zijn niet toegestaan aan boord.
- Bepaalde zuivelproducten. Kaas gemaakt van rauwe melk is niet toegestaan aan boord.
Voor het invoeren van drank naar de Verenigde Staten moet je 21 jaar of ouder zijn. De maximale hoeveelheid is 1 liter en is slechts bedoeld voor persoonlijk gebruik. Wanneer je meer dan 1 liter wilt meebrengen, zijn er een aantal heffingen en belastingen waar je rekening mee moet houden. Het kan zijn dat de staat waar je heen vliegt een strenger reglement heeft, hierdoor kun je minder alcohol invoeren. (Lees hierboven meer over regels omtrent alcohol)
In de dutyfree winkel op de luchthaven mag je tot 200 sigaretten meenemen. Sinds kort mogen er Cubaanse sigaren naar Nederland meegenomen worden. Deze zijn gelimiteerd tot 50 stuks belastingvrij.
Bij sommige producten komen ook bepaalde formaliteiten kijken bij invoer naar Amerika. Deze artikelen mogen wel vervoerd worden, maar hebben bepaalde afhandelingen met de Amerikaanse overheid of douane nodig. Verschillende vergunningen dienen aangevraagd te worden bij het vervoeren van:
- Contant geld en waardepapieren
- Huisdieren
- Dierlijke producten en levensmiddelen
- Planten en bloemen
- Namaakartikelen
- Geneesmiddelen
Omdat per product de vergunningen erg verschillen, is het handig om uit voorzorg de luchthaven te contacteren.
Bij invoer en uitvoer van vloeistoffen, denk aan shampoo, parfum, deo etc., moet je rekening houden met dat er slechts 100 ML in de handbagage vervoerd mag worden. Er zit geen limiet aan de hoeveelheid milliliter vloeistoffen in je ruimbagage. Bij een excessief grote hoeveelheid kan je echter wel een doorzoeking van je bagage verwachten.
Scherpe objecten zoals scharen, scheermessen, schroevendraaiers etc. mogen niet vervoerd worden in de handbagage. Wanneer het wel wordt gevonden, zal het worden weggegooid. In je ruimtebagage mag je dergelijke producten wel meenemen. Zorg ervoor dat deze goed verpakt en opgeborgen zitten. Luchthavenmedewerkers kunnen zich daaraan verwonden.
Verboden middelen
Er zij producten die je niet mee mag nemen naar de Verenigde Staten. Je kan het zo gek niet bedenken of mensen hebben het geprobeerd de grens over te krijgen.
- Wapens
- Drugs en andere verdovende middelen
- Bedreigde dier- en plantensoorten
- Kunst en antiek
- Verschillende soorten gassen
- Verschillende soorten sprays
- Elektronische aanstekers
- Explosieven
Houd bij twijfel deze site aan om te kijken welke artikelen wel of niet het vliegtuig in mogen. Hier kan je vrijwel alle artikelen voor de zekerheid checken.
Er gelden ook regels voor het invoeren vanuit Amerika. Bij elkaar mogen de spullen die je meeneemt niet duurder zijn dan 430 euro (los van tabak, parfum en alcohol). Als je van plan bent om flink te gaan shoppen door de lagere tarieven in de VS, kan je tot 430 euro aan spullen meenemen. Wanneer je voor meer geld aan spullen wilt invoeren, gaan daar belastingen overheen. Dit geldt per persoon. De artikelen zijn te verdelen over de verschillende personen. Een iPhone kopen in Amerika is dus mogelijk, wel moet je dit aangeven bij de douane en zal er een extra belastingbedrag betaald moeten worden. Wanneer je eerst iets van 400 euro koopt en vervolgens nog iets van 50 euro, zal het product van 50 euro belast worden.
Mag een minderjarige zonder ouders naar Amerika afreizen?
Het is mogelijk om als minderjarige zonder ouders naar de Verenigde Staten te reizen.
Uiteraard hangt het af van hoe oud het kind is. Sommige ouders vinden het fijn om de kinderen uit het vliegtuig te laten begeleiden door een stewardess. Eventuele begeleiding kun je simpelweg aanvragen bij je luchtvaartmaatschappij. De prijzen voor begeleiding verschillen per maatschappij.
Ben jij van plan om als minderjarige zonder ouders naar Amerika te reizen? Dan onderga je dezelfde procedure als een meerderjarige. Wel is het handig om een toestemmingsformulier vanuit de rijksoverheid door je ouders te laten ondertekenen. Dit formulier is niet verplicht maar zorgt voor een voorspoedige grenscontrole. Uiteraard moet je wel beschikken over je paspoort en een ESTA.
Op de luchthaven zal je een aantal vragen over je verblijfsduur en verblijfsadres moeten beantwoorden. Deze vragen zullen puur om veiligheidsredenen gesteld worden. Het is verstandig om te vragen naar een bevestiging van je verblijfsadres. Voeg eventueel een telefoonnummer en andere persoonlijke informatie van je verblijfsadres toe. De douane in Amerika zal een vingerprint afnemen en een groen kaartje in je paspoort nieten.
Mag ik mijn medicatie meenemen naar de VS?
Medicijnen die onder de Opiumwet vallen mogen niet zomaar worden meegenomen op reis. Mocht je twijfelen, dan kun je er beter voor de zekerheid vanuit gaan dat dit wel het geval is. Controleer deze link: https://nl.usembassy.gov/visas/travel-tourism/travel-faq/?_ga=2.218966175.720135794.1548422734-1909341334.1546941665.
De regels voor het meenemen van medicijnen kunnen altijd veranderen, dus controleer de bovenstaande link voor jouw vertrek. De ambassade zegt het volgende in de link:
- Zorg ervoor dat je alle medicijnen bij binnenkomst in de VS laat verklaren bij de douane.
- Zorg ervoor dat de medicijnen goed geïdentificeerd zijn.
- Neem alleen de hoeveelheid mee die je gaat gebruiken.
- Zorg ervoor dat je een Engelstalig formulier mee hebt van bijv. de huisarts. Hier moet het volgende heel duidelijk opstaan: exacte naam van het medicijn en de hoeveelheid (uiteraard in het Engels). Onze tip is om dit ook te laten ondertekenen door de huisarts met de naam en het adres.
- Zorg ervoor dat de medicijnen worden meegenomen in de handbagage.
- Het wordt ook aangeraden om eventueel een medisch paspoort mee te nemen.
Houd er rekening mee dat wij een vereniging zijn en wij je dus slechts advies kunnen geven en kunnen doorverwijzen. Wil je bindend advies ontvangen dan dien je contact op te nemen met de Amerikaanse Ambassade (tel: 070-3102209). Zij zijn het beste bereikbaar in de ochtend.
Laatste nieuws
Vakantiebeurs 2025
Van 9 - 12 januari 2025 wordt de Jaarbeurs in Utrecht weer omgetoverd tot één groot reisfestival. Bekende en minder bekende bestemmingen worden tentoongesteld, er klinkt muziek, ervaar verschillende culturen, en proef de smaken van het buitenland. In hal 12 vind je...
Calling all Music Lovers
Een reis door de Verenigde Staten is voor velen niet compleet zonder het ontdekken van de rijke muzikale geschiedenis die dit land te bieden heeft. Als bakermat van talloze muziekgenres en thuisbasis van wereldberoemde artiesten zoals Elvis Presley, hebben de...
Visit USA Roadshow 2024
Ook dit jaar organiseert Visit USA Nederland weer een roadshow voor reisagenten in de Benelux. Een twee-daags evenement, waar reisagenten speed daten met members van Visit USA Nederland. In ongeveer 10 minuten worden alle ins en outs over het merk, de regio en het...