Home > Reistips > Grensdocumenten

Grensdocumenten

Voor korte reizen (minder dan 90 dagen) naar de Verenigde Staten dient men te beschikken over een geldig paspoort. In tegenstelling tot sommige berichten, behoeft het paspoort niet langer geldig te zijn tot na terugkomst in Nederland. Uitzondering is als men een zee cruise maakt, dan moet het paspoort nog zes maanden geldig zijn. Daarnaast dient het paspoort ook voorzien te zijn van:

 • Een biometrische chip
  • Alle paspoorten (m.u.v. tijdelijke paspoorten en nooddocumenten) die vanaf 26 oktober 2006 in Nederland zijn afgegeven zijn hier automatisch van voorzien.

Of

 • Een digitale foto
  • Wanneer uw foto in het paspoort is geprint (in het harde plastic), is er sprake van een digitale foto. Ook hiermee kunt u reizen naar de VS.
  • Indien u beschikt over een paspoort waarbij de foto is geplakt of geplastificeerd is er geen sprake van een digitale foto. In dat geval dient u een visum aan te vragen.

Of

 • Een machine-leesbare zone
  • Deze oudere, maar nog steeds geldige paspoorten hebben onderaan uw persoonlijke gegevens en foto twee regels met tekst, nummers en tekens (<<<).

Kinderen, ook zuigelingen dienen in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort. Het is niet voldoende wanneer uw kind bijgeschreven staat in uw paspoort.

Voldoet uw paspoort aan alle bovengenoemde voorwaarden, dan dient u uiterlijk 72 voor vertrek een online aanvraag te plaatsen voor visumvrij reizen naar de VS. Dit gebeurt via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Bezoek de website van ESTA voor meer informatie.

Als uw paspoort niet voldoet aan bovengenoemde eisen, kunt u of een nieuw paspoort aanvragen, of een aanvullend visum aanvragen bij het Amerikaanse Consulaat.

Let op!: indien u een andere nationaliteit heeft dan de Nederlandse, doet u dan ook altijd navraag en onderzoek welke reisvoorwaarden voor reizen naar de Verengde Staten voor u van toepassing zijn. Kijkt u altijd voor actuele informatie op https://esta.cbp.dhs.gov

Visit USA – Vragen over visumaanvragen en ESTA

Visit USA is een samenwerkingsverband van verschillende reisorganisaties in Nederland en daarbuiten, gericht op de promotie van toerisme naar de Verenigde Staten. Visit USA verstrekt informatie aan de reiswereld en de consument en brengt de VS onder de aandacht van de reisagenten en potentiele reizigers maar mag geen uitspraken doen over toelating tot de USA in individuele gevallen.

Zoals gezegd is in veel gevallen is een ESTA aanvraag voldoende om in de USA te worden toegelaten. Dit Visa Waiver programma ($14 per persoon) en alle informatie daarover vindt u op de website https://esta.cbp.dhs.gov.

Vindt u hier niet alle informatie of gelden voor u omstandigheden die niet binnen het Visa Waiver programma vallen? Dan kunt u contact opnemen met het Amerikaanse Consulaat of de Ambassade. U kunt hen ook bereiken door in het Engels een e-mail te sturen naar het volgende e-mailadres: uscitizenservicesams@state.gov.

ESTA kan tot 72 uur voor vertrek maar bij twijfel of u hiervoor in aanmerking komt raden wij u aan om hierover zo snel mogelijk navraag te doen, aangezien het soms een tijdje kan duren voordat een visumaanvraag behandeld wordt.

Het is ook mogelijk om naar het consulaat te bellen, al zijn zij niet altijd goed telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is: 020 – 575 5309. Meer informatie vindt u op de website van Buitenlandse zaken: www.nederlandwereldwijd.nl.

Visit USA mag geen adviezen geven over specifieke situaties. Visumaanvragen en ESTA vragen gaan dus niet via Visit USA.

Overige informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op de officiële websites zoals:
http://amsterdam.usconsulate.gov/
http://thehague.usembassy.gov/

Denkt u er wel aan dat het online toestemming verkrijgen via ESTA verplicht is!

Laatste Nieuws

Yellowstone National Park tijdelijk gesloten

Yellowstone National Park tijdelijk gesloten

Yellowstone National Park tijdelijk gesloten Door extreem veel regenval, is Yellowstone National park tijdelijk gesloten. Dit nationale park, gelegen in noordwest Wyoming, is een populaire bestemming voor toeristen die op rondreis gaan door de Great American West...

De video van New York State

De video van New York State

Bekijk de inspirerende video over de staat New York! Wist je dat de staat New York, behalve The Big Apple, nog veel meer te bieden heeft? Bekijk de inspirerende video van Wine, Water and Wonders of New York State en ontdek het allemaal in vogelvlucht. De video neemt...

Noodreizen naar Amerika

Noodreizen naar Amerika

Als je vanuit Nederland naar Amerika wilt reizen, kan je contact opnemen met het consulaat via hun speciale e-mailadres: AmsterdamCOVID19@state.gov. Het consulaat vraagt om een gedetailleerde uitleg van jouw situatie. Onder speciale omstandigheden kunnen er...