Home > Bestemmingen > Spots > Mount Rushmore

Mount Rushmore

South Dakota

Reisinformatie over Mount Rushmore

Mount Rushmore (volledig: Mount Rushmore National Memorial) is een nationaal park, gelegen in de Black Hills nabij Keystone, South Dakota. Het herdenkt de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten van Amerika. De oppervlakte bedraagt zo’n 5 km².

Tussen 1927 en 31 oktober 1941 hebben zo’n 400 arbeiders onder leiding van Gutzon Borglum de 18 meter hoge busten van de presidenten van de Verenigde Staten George Washington (president), Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln uitgehakt. Het symboliseert de eerste 150 jaar van de geschiedenis van de Verenigde Staten. South Dakota heeft, dankzij het nationaal park, de bijnaam Mount Rushmore State en toont dit ook in zijn vlag.

Mount Rushmore is controversieel onder de Amerikaanse indianen omdat de Verenigde Staten het gebied van de Lakota veroverden na de Black Hills War in 1876–77. Het Verdrag van Fort Laramie (1868) had eerder de Black Hills of Zwarte Heuvels aan de Lakota toegewezen. De Lakota beschouwen de heuvels als heilig, hoewel historici aannemen dat de Lakota met geweld de controle verwierven op de heuvels na een overwinning op de Cheyene in 1776. In 1971 leiden leden van het American Indian Movement een bezetting van het monument, en noemden het “Mount Crazy Horse”. Onder de deelnemers waren jonge activisten, grootouders, kinderen de voor de Lokota heilige man John Fire alias Lame Deer. Deze pootte een gebedsstaf op de top van de berg. Lame Deer zei dat de staf een symbolisch gewaad vormde over de gezichten van de afgebeelde presidenten die bezoedeld zullen blijven tot de verdragen omtrent de Black Hills worden nageleefd.

Mount Rushmore is de belangrijkste toeristische trekpleister voor South Dakota. In 2004 reisden meer dan 2 miljoen bezoekers naar het herdenkingsmonument. Op de site is ook het Lincoln Borglum Museum gevestigd. Het omvat twee theaters die een 13 minuten durende film toont over Mount Rushmore.

Facts over Mount Rushmore

Naam: Mount Rushmore National Memorial
Ligging: South Dakota
Bijzonderheden: Symbool 150 jaar geschiedenis van USA
Dichtsbijzijnde plaats: Rapid City
Opening: 3 maart 1925
Aantal bezoekers: 2.037.861

Reisinformatie over South Dakota

South Dakota