Home > Bestemmingen > Steden > Portland

Portland

Oregon

Reisinformatie over Portland

Portland ligt in de staat Oregon. Hoewel het niet de hoofdstad is van Oregon, is het wel de grootste stad van Oregon. In de stad wonen 583.776 mensen, maar met de agglomeratie wonen er wel 2.260.000 mensen. Dit maakt Portland que grootte de 23e stad in de Verenigde Staten.

Geschiedenis

De originele bewoners van Portland zijn de leden van de Chinookstam. Zij hielden zich bezig met vissen, voedsel verzamelen en handelen. Veel bekende plaatsen in Portland hebben nog steeds de namen die zij deze plekken hebben gegeven. Voorbeelden zijn de Willamette River en Multnomah Falls.

Toen de settlers aankwamen vanaf de Oregon Trail en Portland, maakten zij hun thuis van Portland en gaven hun eigen namen. De naam die tot nu toe nog steeds wordt gebruikt is ‘Stumptown’. Dit was de eerste bijnaam voor de stad omdat de omgehakte bomen die voor de bebouwing werden gebruikt het aanzicht van de stad bepaalden.

Vanuit de oostkust kwamen pioniers en avonturiers in groten getale naar de stad. Twee ervan – Francis Pettygrove, een koopman uit Maine en Asa Lovejoy, een advocaat uit Massachusetts – besloten om een munt op te gooien om te bepalen of de stad, de naam Portland of Boston moest krijgen.

Portland werd al snel bekend als een havenplaats. In de Tweede Wereldoorlog veranderde de havenactiviteiten van Portland aanzienlijk. Er kwam hydro-elektrische energievoorziening in het gebied en de plaatselijke scheepswerven ondersteunden de oorlogsinspanningen. Portland begon pas echt te groeien toen de plaatselijke scheepswerven vrachtschepen gingen bouwen voor het Verenigd Koninkrijk. In die tijd vulde de regio zich met nieuwe bewoners en werden er nieuwe wijken gebouwd waarin zij zich huisvesten.

In de jaren ’70 moest de infrastructuur veranderd worden om aan de groei in de regio te kunnen voldoen en tevens de natuurlijke schoonheid van het gebied intact te houden. Ook al kan Portland nooit meer de geschiedenis herschrijven, de oude bomen weer tot leven brengen of de vervuiling ongedaan maken die de snelle groei van Portland met zich meebracht, het huidige groene beleid is erop gericht om de schade te herstellen en ervoor te zorgen dat de stad en zijn bewoners een mooie toekomst tegemoet gaan.

Keep Portland weird!

De officiële slogan van de stad is: Keep Portland weird! En de inwoners zijn trots op deze naam! Er zijn veel dingen die deze stad zo bijzonder maken:

Portland wordt de fietshoofdstad van de Verenigde Staten genoemd. Met brede fietspaden, oranje fietsen waar iedereen op mag rijden en de vele fietsstallingen is deze titel zeker niet onterecht. In de stad zijn heel veel fietsverhuurbedrijven waar fietsen gehuurd kunnen worden. Ook zijn er veel gidsen die toeristen door de prachtige tuinen van Portland heen leiden.

Eén van de bijnamen van Portland is Beervana. Met meer dan zeventig brouwerijen heeft de stad meer brouwerijen dan welke andere stad dan ook! Er zijn veel cafés waar de bieren geproefd kunnen worden. Ook worden er biertoers georganiseerd. Deze toers gaan langs verschillende brouwerijen, waar bierbrouwers vol trots laten zien hoe zij hun bier produceren.

Natuurlijk hoort er bij een biertje een heerlijke maaltijd. Heerlijke maaltijden kunnen worden gehaald bij één van de 600 Food Trucks die er in Portland zijn. De eigenaren bereiden het hele jaar door de heerlijkste verse en het liefst organische gerechten. Er worden zelfs speciale Food Truck tours georganiseerd, zodat toeristen niet zomaar voorbij de beste Trucks lopen.

Ook staat Portland bekend om haar bijzondere en levendige wijken. In het Alberta Arts District zijn veel bruisende activiteiten, georganiseerd door kunstenaars en creatievelingen. Ook vind je er veel alternatieve winkels, kunstgalerijen en trendy restaurants en bars. In Mississippi en Williams vind je veel bijzondere winkeltjes, zoals picknickwinkels , kunstwinkeltjes en kledingwinkels. In al deze winkels kun je taxfree winkelen, aangezien er in de staat Oregon geen belasting wordt geheven.

Bezienswaardigheden

Powell’s city of books

Ooit begon Powell’s als een klein winkeltje in 1971. Tegenwoordig zijn ze uitgegroeid tot een kenmerkende attractie in Portland en een van de meest geweldige boekenwinkels in de wereld. Het pand strekt zich uit over een compleet stratenblok. De winkel omvat nu meer dan 1,5 miljoen boeken in 3.500 verschillende afdelingen. Haal een lekker bakje koffie in de koffieshop van de winkel, pak een plattegrond voor de negen kleurgecodeerde kamers en je bent de hele dag zoet in de grootste winkel met nieuwe en gebruikte boeken die op aarde te vinden is.

Portland Saturday market

Geniet van deze karakteristieke belevenis, want de Portland Saturday Market is de grootste, wekelijkse openluchtmarkt met kunst en ambachtelijke artikelen in Oregon. Je kunt er heerlijk wandelen langs de rijen met kramen. Er gebeurt van alles: er worden creaties verkocht door de mensen die ze maken en er wordt live muziek gespeeld. Ook kun je genieten van een heerlijke snack. De markt bevindt zich in Waterfont Park, bij het Skidmore Fountain MAX station. Bij een aankoop van $25 ontvang je een gratis kaartje voor TriMet (openbaar vervoer) of voor twee uur parkeren in elke Smart Park parkeergarage.

Stumptown coffee

In 1999 werd Stumptown Coffee meteen de nummer één voor cafeïneliefhebbers in Portland. Het begon allemaal als een enkele branderij op Southeast Division Street, maar breidde zich heel snel uit naar de rest van Portland. Recentelijk zijn er ook vestigingen in New York City en Seattle. Voor Stumptown is directe handel van groot belang en ze brengen de verschillende smaakprofielen van de koffiesoorten steeds weer onder de aandacht. Het duurt misschien wat langer om een koffie verkeerd te krijgen bij Stumptown dan bij Starbucks, maar de prachtige ‘latte art’ (kunst met melkschuim) en zeer zeker de bijzonder kenmerkende Portland ‘vibe’, maken dat zeker goed.

Oregon Zoo

In de Oregon Zoo kun je de hele wereld rondreizen in een enkele middag. In de dierentuin kun je meer dan 2.000 dieren bekijken die overal vandaan komen. Denk dan aan dieren van de agoeti (een knaagdier uit het regenwoud) tot aan een zebra. Deze dierentuin gericht op natuurbescherming is bekend om zijn kweekprogramma voor Aziatische olifanten.

Pittock Mansion

Hoog op de westelijke heuvels van Portland, torent Pittock Mansion meer dan 310 meter uit boven de skyline van de stad. Als symbool van de dramatische transformatie van Portland van een klein houthakkersdorp naar een bedrijvige, drukke stad, heeft dit meer dan 100 jaar oude gebouw een opmerkelijke architectuur. Met zijn schilderijachtige uitzichten op de rivieren, bossen, bruggen en bergtoppen – evenals de 23 kamers gevuld met schatten – is er geen andere plek in de stad die een meer adembenemende blik biedt of meer inzicht levert op het verleden van Portland.

Japanese Garden

In de schilderachtige heuvels boven Washington Park, is de Japanse tuin een rustpunt van kalme schoonheid. Dit park wordt als een van de meest authentieke Japanse tuinen buiten Japan aangemerkt. Gelegen op 2,2 hectare omvatten de tuinen vijf uiteenlopende stijlen. Ook zijn er in de tuinen een authentiek Japans theehuis, rondslingerende riviertjes, beschutte wandelpaden en een onovertroffen uitzicht op Mount Hood.

Facts over Portland

Staat: Orgeon
Stad sinds: 1851
Bevolking654,741
Oppervlakte376 km2
Tijdzone: -8

Reisinformatie over Oregon

Oregon