Home > Bestemmingen > Spots > Vrijheidsbeeld

Vrijheidsbeeld

New York

Reisinformatie over het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld (Engels: Statue of Liberty) is een standbeeld in de haven van New York. Het staat symbool voor het welkom heten van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten. Het 46 meter hoge beeld (93 meter als de sokkel wordt meegerekend) met een gewicht van 225 ton was een geschenk van Frankrijk, ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Op de plaquette in haar linkerhand staat “JULY IV MDCCLXXVI” de datum (4 juli 1776) van de onafhankelijkheidsverklaring.

Het beeld (dat oorspronkelijk bedoeld was voor de opening van het Suezkanaal, maar niet op tijd af was) werd in juni 1886 geplaatst. Het beeld, dat geheel uit koperen platen bestaat, is bevestigd aan een geraamte ontworpen door Gustave Eiffel. Het ontwerp is uitgevoerd door de Franse beeldhouwer Frederic Bartholdi, geboren te Colmar, wiens moeder Marie Bartholdi model zou hebben gestaan. De sokkel werd van Euville kalksteen gemaakt naar een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Morris Hunt. De kroon bestaat uit zeven punten, symbool voor de zeven continenten en zeeën.

Op 15 oktober 1924 werd het standbeeld samen met Fort Wood tot National Monument bestempeld. Het Vrijheidsbeeld werd Statue of Liberty National Monument. In 1935 werd heel Bedlou’s Island hieraan toegevoegd en omgedoopt tot Liberty Island. Op 11 mei 1965 werd ook Ellis Island aan dit National Monument toegevoegd. Van 1984-1986 is het beeld gerestaureerd, waarbij de huidige toorts met de 24-karaats bladgouden vlam is vervangen. Sinds 1984 staat het Vrijheidsbeeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na 11 september 2001 werd het beeld gesloten voor het publiek. Thans is het platform op de sokkel op aanvraag beperkt te bezoeken.

In 2003 is het toen 118 jaar oude monument gerestaureerd waardoor de veiligheid van bezoekers en het behoud van het beeld gewaarborgd kunnen worden. In de zomer van 2004 is het Vrijheidsbeeld weer opengesteld. Er is een veerverbinding van Battery Park op het zuidpuntje van Manhattan naar Liberty Island, het eiland waarop het Vrijheidsbeeld staat, en naar Ellis Island, waar de aankomsthallen voor de immigranten te bezichtigen zijn.

Statue Cruises

De ferries van Statue Cruises vertrekken vanaf Battery Park in New York en vanaf Liberty State Park in New Jersey. Battery Park ligt in het uiterste zuiden van Manhattan. Tickets kosten $ 12,- voor volwassenen, $ 10,- voor senioren (62+), en $ 5,- voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Kinderen onder 4 jaar mogen gratis mee (informatie 2008). Voor $ 6,- per persoon kan je een audiotour bijboeken. Je krijgt dan uitgebreide informatie over het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. De tour is beschikbaar in zes verschillende talen (geen Nederlands). De ferry die vertrekt vanaf Battery Park stopt eerst bij Liberty Island, en vervolgens bij Ellis Island. Je kan tot sluitingstijd zo lang blijven als je wilt. De toegang voor beide eilanden is bij de ticketprijs inbegrepen.

Veiligheidsmaatregelen

Bezoekers moeten een metaaldetector passeren voordat zij de boot opgaan, en ook voordat ze het Vrijheidsbeeld binnengaan. Het is verboden grote tassen mee te nemen. Er zijn geen kluisjes aanwezig om bagage op te slaan.

Monument Pass

Onder in het voetstuk van het beeld is een lobby gevestigd die door een beperkt aantal bezoekers – onder begeleiding van een Ranger – mag worden bezocht. In de lobby kan je een tentoonstelling bezichtigen, je ziet hier o.a. de originele toorts. Ook kan je het interieur van het beeld bekijken. Vervolgens kan je nog buiten naar de promenade, waar je het Vrijheidsbeeld van dichtbij kan zien, en vanwaar je een goed uitzicht hebt op de skyline van Manhattan. Om aan deze tour deel te kunnen nemen, heb je een Monument Pass nodig. Deze pas kan je vooraf bestellen, tegelijk met het ticket voor de ferry. Er is ook een beperkt aantal toegangspassen beschikbaar voor mensen die niet vooraf hebben geboekt.

Facts over het Vrijheidsbeeld

Kenmerkend: Symbool van vrijheid
Bijzonderheden: Statue Cruises
Ligging: Liberty Island, New York
Geplaatst: 1886
Ontwerper: Gustave Eiffel
Bezoekers per jaar: 3 miljoen

Reisinformatie over New York

New York