Home > Bestemmingen > Staten > New York

New York

Empire State

Reisinformatie over New York

New York is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Empire State”, zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany, maar de grootste stad is New York City. Dit is met 8,6 miljoen inwoners de grootste stad van de Verenigde Staten. Kom meer te weten over deze staat en lees hieronder alle reisinformatie over New York. In New York State zijn er meerdere plekken waar je heen kan gaan zoals the corning museum of glass en Hudson Valley. 

Geschiedenis

Het gebied dat nu de staat New York heet, werd eerst door de Nederlanders gekoloniseerd, die Fort Nassau en later Fort Oranje stichtten bij wat nu Albany heet. Zij stichtten ook Nieuw Amsterdam op het eiland Manhattan. In de jaren 1660 kregen de Engelsen de macht, waarna zij Nieuw Amsterdam omdoopten tot New York, ter ere van de hertog van York. De staat was één van de dertien koloniën die in de 18e eeuw in opstand kwamen tegen de Britse overheersing. Op 26 juli 1788 werd New York formeel, als 11de, een staat van de Verenigde Staten.

Geografie

De staat beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagara watervallen. New York grenst in het noorden en westen aan Canada en de meren Eriemeer en Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson die in de staat ontspringt en bij de stad New York City in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Demografie

In 2000 telde de staat 18.976.457 inwoners (134 per km 2), waarmee het derde was na Californië en Texas. Het bruto product van de staat bedroeg in 1999 755 miljard dollar, tweede na Californië. Landbouw en industrie zijn er niet onbelangrijk, maar New York – vooral de stad New York – is toch het meest bekend als financieel centrum van de wereld. De belangrijkste steden zijn New York, Buffalo, Rochester, Syracuse en hoofdstad Albany. De staat ligt in de Eastern-tijdzone. In de zuidelijke plaats West Point bevindt zich een bekende militaire academie. New York is een langzaam groeiende stad, met een hoog emigrantengehalte. 15.8% is Latijns-Amerikaans, 14,4% is Italiaans, 14.2% is Ibero-Amerikaans, 12.9% is Iers en 11.1% komt uit Engeland. 

Facts over New York

Staat: New York
Afkorting: NY
Hoofdstad: Albany
Staat sinds: July 26, 1788
Netnummers: 212, 315, 347, 516, 518, 607, 631, 646, 716, 718, 845, 914, 917
Vogel: Bluebird
Bloem: Rose
Grootste stad: New York City
Motto: Excelsior
Bijnaam: Empire State
Bevolking: 18.976.457
Lied: I love New York
Boom: Sugar Maple
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • Vermont
  • Massachusetts
  • Connecticut
  • New Jersey
  • Pennsylvania

Bezienswaardigheden in New York

New York City

New York City (officieel The City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika en is gelegen in de staat New York. De stad vormt een van ’s werelds belangrijkste centra voor handel en financiën, dankzij haar ligging aan een van de beste natuurlijke havens. New York speelt daarenboven een leidinggevende en invloedrijke rol in media, onderwijs, entertainment, kunst, mode en publiciteit. Ze vormt een centrum van internationale handel, financiën, politiek, communicatie, film, muziek, mode en cultuur. 

Broadway

Broadway is een van de grote straten in Manhattan, New York. Ten tijde van de eerste kolonisatie van Manhattan was deze straat een pad dat de Manhattan-indianen gebruikten om van hun dorp naar de jachtvelden te gaan. Nadat Peter Minuit namens Nederland het land van de indianen kocht, werd er de naam “Breede Weg” aan gegeven. Deze naam is letterlijk vertaald in Broadway nadat de stad in Britse handen overging.

Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld (Engels: Statue of Liberty) is een standbeeld in de haven van New York. Het staat symbool voor het welkom heten van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten. Het 46 meter hoge beeld (93 meter als de sokkel wordt meegerekend) met een gewicht van 225 ton was een geschenk van Frankrijk, ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap.

Chinatown

Chinatown in New York is een wijk op het eiland Manhattan in New York City. Het is een etnische enclave met 300.000 inwoners, waarvan de meesten van Chinese afkomst. Aan het einde van de 19e eeuw bestond de wijk uit nog maar een paar honderd Chinezen, daarna groeide dat aantal sterk. In de 1980’s heeft haar populatie deze van de bekende Chinese wijk van San Francisco voorbijgestoken en werd ze de grootste Chinatown van het Westelijk Halfrond.

Wall Street

Wall Street is een straat in “Lower Manhattan”, het zuidelijkste gedeelte van het eiland Manhattan, dat het hart van New York City vormt. Wall Street werd oorspronkelijk “De Waal Straat” genoemd. Er zijn verschillende verklaringen voor de naam. Volgens de eerste verklaring verwijst “De Waal Straat” naar de Walen, de hoofdzakelijk Frans sprekende regio die nu deel uitmaakt van België.

New Amsterdam

Nieuw-Amsterdam was de naam van de zeventiende-eeuwse versterkte nederzetting in de provincie Nieuw-Nederland die later zou uitgroeien tot wat nu de stad New York is. Deze Nederlandse provincie lag tussen 38 graden op Cape Hinlopen even ten zuiden van de Zuidrivier (de huidige Delaware rivier) en 42 graden, inclusief Nieuw Holland of Cape Cod, ten oosten van de “Versche rivier” (de tegenwoordige Connecticut-rivier), met in het midden de Mauritius Rivier, Noordrivier of Grote rivier (de Hudson).

Andere staten in de Mid-Atlantic regio