Home > Bestemmingen > Spots > Wall Street

Wall Street

New York

Reisinformatie over Wall Street

Wall Street is een straat in “Lower Manhattan”, het zuidelijkste gedeelte van het eiland Manhattan, dat het hart van New York City vormt. Wall Street werd oorspronkelijk “De Waal Straat” genoemd. Er zijn verschillende verklaringen voor de naam.

Volgens de eerste verklaring verwijst “De Waal Straat” naar de Walen, de hoofdzakelijk Frans sprekende regio die nu deel uitmaakt van België. Onder de eerste kolonisten die op 29 maart 1624 inscheepten op het schip “Nieu Nederlandt” bevonden zich inderdaad 30 Waalse families.

Volgens de tweede verklaring verwijst “De Waal Straat” naar de rivier “De Waal”. De Hudson rivier zou de eerste kolonisten aan de rivier “De Waal” in Nederland doen hebben terug denken.

De derde verklaring is gebaseerd op de wal die de Nederlanders bouwden om niet alleen de indianen, maar ook de Engelsen en de Fransen, buiten de Nederlandse vestingsplaats te houden. Zoals men kan zien op de kaart was de “De Waal Straat” oorspronkelijk de meest noordelijke straat van de nederzetting. Dezelfde straat werd ten tijde van Peter Stuyvesant, die de wal aanmerkelijk liet verbeteren, “Het Cingel” genoemd. De wal werd al snel overbodig, wat des te meer duidelijk werd toen Peter Stuyvesant zelf als eerste dorpeling er buiten ging wonen. De dreiging werd ook minder omdat de Nederlanders slaven van de Portugezen kochten. Hierdoor werd het land snel opgebouwd, de Nederlanders hadden meer ruimte nodig en de indianen werden landinwaarts gedreven. Deze burgwal verloor daardoor uiteindelijk zijn defensieve functie; in 1699 werd de wal definitief afgebroken.

In elk geval, na de overdracht van Nieuw-Amsterdam aan de Engelsen, ging de naam “De Waal Straat” verder leven als “Wall Street”.

Een kamer op Wall Street 40 was, in 1817, het eerste permanente hoofdkantoor van de beurs van New York, de New York Stock Exchange. Vandaag de dag is Wall Street ongeveer het centrum van New Yorks financiële district. De term Wall Street wordt dan ook wel gebruikt voor de Amerikaanse financiële wereld als geheel. In de ongeveer 800 m lange Wall Street en omliggende straten kan de zon door de hoge gebouwen nauwelijks doordringen, vandaar dat deze straten wel de “canyons van New York” worden genoemd.

Aan de wallstreet liggen er 3 metrostations:

  • Wall Street (Broadway-Seventh Avenue Line)
  • Wall Street (Lexington Avenue Line)
  • Broad Street (Nassau Street Line)

Facts over Wall Street

Categorie: Cultuur
Kenmerkend: Burgwal
Ligging: Manhattan, New York
Bekend sinds: 1624

Reisinformatie over New York

New York