Home > Bestemmingen > Steden > Boston

Boston

Massachusetts

Reisinformatie over Boston

De hoofdstad van Massachusetts en een stukje Europa in de nieuwe wereld. Het contrast tussen moderne architectuur en historische gevels is nergens in Noord-Amerika zo extreem als hier. Boston is de bakermat van de Amerikaanse onafhankelijkheid, en de Freedom Trail voert de bezoeker dwars door de stad naar 16 historische bezienswaardigheden. De Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology maken Boston ook tot een van de voornaamste onderwijscentra van het land. Mensen die zich interesseren voor cultuur, komen hier niets te kort en vinden in deze stad galeries en musea, zoals het JFK Library and Museum.

Geschiedenis

Het centrum van Boston gezien vanaf de oever in Cambridge aan de overzijde van de Charles River.Boston werd in 1630 gesticht door puriteinse kolonisten op het schiereiland dat de plaatselijke indianen Shawmut noemden. De kolonisten gaven de nieuwe vestiging de naam Boston naar de gelijknamige stad in Lincolnshire in Engeland, waar een aantal van hen vandaan kwamen.
Boston is de bakermat van de Amerikaanse Revolutie. De eerste schermutselingen die tot de revolutie leidden vonden er plaats op 5 maart in 1770, toen Britse soldaten het vuur openden op protesterende burgers (het Boston Massacre). Er vielen vijf doden.
Met de Boston Tea Party op 16 december 1773 begonnen de inwoners van Boston een boycot tegen de belasting op geïmporteerde producten zoals thee, ingesteld door het Britse parlement onder de Townshend Act van 1767. De eerste veldslagen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog vonden plaats in de vroege morgen van 19 april 1775 in Lexington en Concord, twee plaatsen op 20 tot 30 km ten westen van Boston.
Na de onafhankelijkheidsverklaring in 1776 werd Boston een welvarende havenplaats. Het werd officieel een stad (city) in 1822. In de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelde het zich tot een belangrijke industriestad met onder andere aanzienlijke textiel-, schoenen- en machinefabrieken.

Klimaat

In januari is de gemiddelde temperatuur -1,9 °C, in juli is dat 23,1 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 1054,4 mm neerslag (gegevens op basis van de meetperiode 1961-1990).

Bezienswaardigheden

Voor Amerikaanse begrippen is Boston een zeer oude stad. Er zijn nog veel gebouwen en plaatsen uit de tijd van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Toeristen kunnen het Freedom Trail volgen, een looproute van ongeveer 4 kilometer, aangegeven door een rode lijn op de trottoirs, die de belangrijkste locaties verbindt. Het begint op de Boston Common, het oudste publieke park in Amerika, dat oorspronkelijk gebruikt werd om vee te laten grazen, als legerkamp voor Britse soldaten en als galgenveld. Andere hoogtepunten langs het Freedom Trail zijn het State House, waar de staatsregering van Massachusetts zetelt; de begraafplaats Old Granary, waar revolutionairen als Samuel Adams, John Hancock en Paul Revere begraven liggen; het Old South Meeting House, een kerk waar de burgers de besluiten namen die leidden tot de Boston Tea Party; het Old State House, waar vóór de revolutie de Britse gouverneur zetelde. Voor het gebouw vond de Boston Massacre plaats; Faneuil Hall, een marktgebouw dat ook voor vergaderingen werd gebruikt, samen met de ernaast gelegen Quincy Market is het nu een toeristengebied met veel winkeltjes en kleine restaurants; het North End, het oudste deel van Boston, nu een wijk met veel Italiaanse immigranten, met de Old North Church, waarvan de toren in 1775 door de revolutionairen gebruikt werd om met lichtsignalen aan te geven dat het Engelse leger op weg was om wapens van de patriotten in beslag te nemen. Dit gaf de patriotten de gelegenheid zich op de komst van de Britten voor te bereiden, wat resulteerde in de eerste veldslagen van de revolutie, bij Lexington en Concord; en de USS Constitution, het oudste, officieel nog actieve, oorlogsschip van de Amerikaanse marine, dat deelnam in de oorlog van 1812 tegen de Britten.

Het wereldbekende Arnold Arboretum bevindt zich in de wijk Jamaica Plain.

Facts over Boston

Staat: Massachusetts
Stad sinds: 1822
Motto / Bijnaam: Boston USA!
Bevolking: 596.638
Oppervlakte: 125.3 km2
Tijdzone: -6

Top Spots:

  • Het Museum of Fine Arts
  • Freedom Trail
  • State House
  • Arnold Arboretum
  • Fenway Park
Reisinformatie over Massachusetts

Massachusetts