Home > Bestemmingen > Staten > Massachusetts

Massachusetts

Bay State

Reisinformatie over Massachusetts

Massachusetts is een van de staten van de Verenigde Staten en ligt in de regio New England. De bijnaam van de staat is de “Bay State” (“baaistaat”), naar Massachusetts Bay, het deel van de Atlantische Oceaan voor de kust van Massachusetts. De standaardafkorting is MA. De hoofdstad is Boston. De officiële benaming is “Commonwealth of Massachusetts”, naar de naam van de oorspronkelijke kolonie vòòr de onafhankelijkheidsverklaring. “Commonwealth” oftewel “gemenebest” heeft alleen betekenis als deel van de naam; het verandert niets aan de status van Massachusetts als een staat van de Verenigde Staten. De naam Massachusetts zou afkomstig zijn van het Indiaanse Massa-dchu-es-at, of “grote heuvel, kleine plaats”.

Algemeen

Het is verrassend hoeveel de relatief kleine staat Massachusetts heeft te bieden: dramatische vergezichten, outdoor fun, heerlijk shoppen, verse schaal- en schelpdieren, sporten in de ‘major league’ en zeer veel culturele activiteiten. Voor mensen die graag hun vakantie aan de kust doorbrengen is Massachusetts ideaal vanwege haar vele spectaculaire stranden. Voor liefhebbers van een actieve vakantie zijn de vele parken, bergen en rivieren de perfecte omgeving voor hiken, fietsen, kanoën of raften. En voor degene die zich interesseren in de Amerikaanse Revolutie zijn er vele musea en speciale wandelingen waarin de geschiedenis herleeft. Aan het einde van de dag tenslotte, is niets heerlijks dan te genieten van verse kreeft in een van de knusse herbergen die de staat rijk is.

Geschiedenis

In 1620 stichtten de met de Mayflower gearriveerde Pilgrim Fathers een kolonie, de Plymouth Colony, waar nu de plaats Plymouth ligt. Niet lang daarna stichtten de Puriteinen de Massachusetts Bay Colony.

Massachusetts was een van de dertien koloniën die in opstand kwamen tegen de Britse overheersing. (Zie ook: Boston Tea Party). Op 5 maart 1770 vond het Bloedbad van Boston plaats, toen Britse troepen schoten op protesterende burgers. Op 9 februari 1775 oordeelde het Britse parlement dat de kolonie rebelleerde, waarna extra troepen gestuurd werden. Op 19 april van dat jaar begon de onafhankelijkheidsoorlog met schermutselingen in Lexington en Concord. Op 6 februari 1788 ratificeerde Massachusetts de nieuwe grondwet van de Verenigde Staten, en daarmee werd het de zesde staat van de Verenigde Staten.

Op 15 maart 1820 werd Maine, dat tot dan toe een deel van Massachusetts was, een zelfstandige staat binnen de Verenigde Staten.

Geografie

De staat heeft een oppervlakte van 27.360 km², waarvan 20.317 km² land. Hiermee is het een van de kleinste staten. Het hoogste punt is Mount Greylock (1063 m). De staat is rijk aan grotere en kleinere meren. De belangrijkste rivier is de Connecticut. Massachusetts, dat aan de Atlantische Oceaan ligt, omvat het schiereiland Cape Cod en de eilanden Martha’s Vineyard en Nantucket. Het grenst in het noorden aan de staten New Hampshire en Vermont, in het westen aan New York en in het zuiden aan Connecticut en Rhode Island. De belangrijkste steden zijn de hoofdstad Boston, Springfield, Worcester en Lowell. Massachusetts behoort tot de Eastern-tijdzone.

Demografie en economie

In 2004 telde Massachusetts 6.416.505 inwoners (235 per km²). Het bruto product van de staat bedroeg in 2003 297 miljard dollar, oftewel 39.504 per hoofd van de bevolking, waarmee het de op drie na welvarendste staat was. In Massachusetts bevinden zich veel bekende onderwijsinstellingen, zoals de Harvard-universiteit en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Door een uitspraak van het Hooggerechtshof in Massachusetts kunnen homoseksuelen in Massachusetts sinds 17 mei 2004 met elkaar in het huwelijk treden. Massachusetts en Californië zijn tot nu toe de enige staten waar het homohuwelijk legaal is.

De stad Boston

Boston is naast de hoofdstad, ook de grootste stad in de regio; sinds vele eeuwen leven verschillende culturen naast elkaar in deze stad en hebben er samen het sociale, economische en culturele centrum van New England van gemaakt. De stad is compact en dat maakt het makkelijk rond te wandelen en de historische en culturele rijkdom te ontdekken. De Boston City Pas biedt bezoekers van de stad toegang tot de vele toeristische bezienswaardigheden, zoals de Harvard Museum of Natural History en het New England Aquarium. Tenslotte, voor degenen die van winkelen houden: door de huidige sterke euro ten opzichte van de dollar is Boston ook nog eens een leuke verrassing voor de portemonnee!

Nachtleven en entertainment

Gedurende de zomermaanden geven Chinese, Ierse, native Amerikaanse, Caribbische en Dominicaanse jazz festivals extra kleur aan de Charles River en straten van Boston. Speciale wandelroutes, zoals The Black heritage trail en The Freedom trail maken de bezoeker bekend met de geschiedenis en culturele erfenis van de stad. Ook is dit een unieke kans een echte Broadway musical bij te wonen, te luisteren naar het wereldberoemde Boston Symphony Orchestra of naar een hoogstaande voorstelling te gaan van het Boston ballet. Comedy clubs en dinner cruises zorgen er verder voor dat men zich nooit hoeft te vervelen.

Plymouth: Amerikaans historie

Eveneens gelegen aan de kust, zo’n 55 km ten zuiden van Boston ligt Plymouth, een charmant stadje met een enorm historisch belang voor Amerika. Hier onstond in 1620 de eerste Europese nederzetting toen de Pilgrims vanuit Engeland met het schip de Mayflower aankwamen in Amerika. Tegenwoordig biedt Plymouth toeristen een interessante mogelijkheid om wat meer over de Amerikaanse geschiedenis te leren: Een replica van de Mayflower, en het openlucht museum Plimoth Patuxet Museum geven een prachtig beeld van de tijden van weleer.

Cape Cod Walvissen

De natuur regeert op Cape Cod. In de lente wordt het nieuwe leven gevierd met eindeloze bloemenvelden, de geboorte van talloze dieren en de komst van grote groepen walvissen. Om de aankomende generatie te inspireren laten veel natuurcentra kinderen zo dicht mogelijk bij de dieren komen. De Mass Audubon Society beheert acht natuurparken op Cape Cod, waaronder twee bij Felix Neck en Wellfleet. Hoogtepunt van een lentebezoek aan Cap Cod is een unieke walvissentrip. Boten en cruises vertrekken vanaf Provincetown, Barnstable en Nantucket Island. Tijdens de boottocht krijgt men gegarandeerd de kans bultruggen en andere zeldzame walvissen te bestuderen.

Martha’s vineyard – Hideaway voor de rich and famous

Even ten zuiden van het schiereiland Cape Cod ligt het eiland Martha’s Vineyard, ook we the Vineyard. Oorspronkelijk werd Martha’s Vineyard bewoond door een indianenstam, de Wampanoag genaamd. De Engelse ontdekkingsreiziger Bartholomew Gosnold bezocht in 1602 het eiland en trof er grote hoeveelheden wilde druiven aan hetgeen hem onmiddellijk deed denken aan een wijngaard. Hij noemde het eiland naar zijn dochter Martha. Tegenwoordig is Martha’s Vineyard met haar pittoreske stadjes, mooie stranden en aangename klimaat een bekend zomerverblijf voor de welgestelde toerist. Zelfs de Kennedy familie heeft er een zomerverblijf. Een absolute must is een bezoek aan Norton’s point, een vuurtoren pal op het strand van waar je een prachtig uitzicht hebt over het eiland en de binnenkomende boten in Edgartown Harbor. (www.marthas-vineyard.com) Leuke hotel suggesties: www.oakbluffsinn.com en www.hanoverhouseinn.com

Nantucket: het ultieme coastal living

Ook het lieftallige eiland Nantucket ligt voor de kust Massachusetts. In het begin van de 19e eeuw was het eiland een belangrijk centrum voor de walvisvaart, destijds zeer belangrijk: lampen werden namelijk in die tijd met walvisolie gestookt. Na 1865 ging men echter over op aardolie en stortte de walvisindustrie. Nantucket verloor hierdoor haar betekenis. In de 20e eeuw kwam het eiland opnieuw in de belangstelling. Het gelijknamige hoofdstadje Nantucket, de zoute lucht, de prachtige uitgestrekte stranden en de vele historische gebouwen bleken een grote aantrekkingskracht te hebben op de rijken uit New York en New England die er graag hun zomervakanties doorbrachten. Inmiddels is het nog steeds een zeer bekende maar exclusieve vakantiebestemming. Nantucket heeft veerverbindingen met Hyannis op Cape Cod en Martha’s Vineyard
Algemene informatie: www.nantucket.net
Leuke hotel suggestie: www.theverandahouse.com
www.nantucketwhaler.com

De Berkshires, cultuur van wereldformaat in een ontspannen sfeer

Eeuwenoude houten huizen, gezellige country inns, biologisch eten, markten, authentieke New England dorpen in een prachtig groen heuvellandschap samengevoegd met een cultureel aanbod van wereldformaat, dat zijn de Berkshires in de zomer. Naast het muzikale aanbod van Tanglewood is het dorp Lee genaamd de thuisbasis van het Jacobs Pillow Dance Festival. Een gerestaureerde 18e eeuwse boerderij vormt het decor van de zomer dansvoorstellingen. Een ander hoogtepunt is het theater festival in Williamstown waar deze zomer een variëteit aan voorstellingen op het programma staan.
www.berkshires.org

Spectaculaire herfstkleuren

Fall Foliage is bij ons in Europa meer bekend onder de term “Indian Summer”. Dit natuurverschijnsel treedt jaarlijks op wanneer na de eerste nachtvorst de temperatuur een aantal graden stijgt en het bijna lijkt alsof de zomer haar intrede weer heeft gedaan. Deze Indian Summers zijn typerend voor New England, een gebied bestaande uit 6 staten aan de noordoostkust van de VS waarvan Massachusetts deel uitmaakt. Naast het heerlijke weer is de fall foliage geliefd om de spectaculaire herfstkleuren. Ook zijn in dit seizoen vele lokale oogstfeesten en herfstmarkten te bezoeken in de vele pittoreske stadjes die Massachusetts rijk is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan een kwart van het totale aantal toeristen juist in deze periode Massachusetts bezoekt. Voor meer informatie surf naar: www.massvacation.com

Afkomstig uit Massachusetts

Massachusetts heeft veel bekende politici voortgebracht, vooral uit de vroege geschiedenis van de Verenigde Staten. Voorbeelden zijn Benjamin Franklin, John Hancock, Paul Revere, John Adams, John Quincy Adams, Samuel Adams, en later Michael Dukakis en de presidenten John F. Kennedy en George H.W. Bush.

Andere bekende inwoners zijn:

  • Henry David Thoreau
  • William Lloyd Garrison

Zowel in de lente, zomer als winter is een bezoek aan de Amerikaanse staat Massachusetts zeer de moeite waard, maar de herfst is bij uitstek de tijd om dit mooie gebied te bezoeken. Dan barst namelijk in alle hevigheid de “Fall Foliage” los en lijkt de natuur in vuur en vlam te staan door de honderden schitterende herfstkleuren in combinatie met heerlijk zonnig weer.

Facts over Massachusetts

Staat: Massachusetts
Afkorting: MA
Hoofdstad: Boston
Staat sinds: Februray 6, 1788
Netnummers: 339, 351, 413, 508, 617, 774, 781, 857, 978
Vogel: Chickadee
Bloem: Mayflower
Grootste stad: Boston
Motto: Ense petit placidam sub libertate quietem
By the sword we seek peace, but peace only under liberty
Bijnaam: Bay State
Bevolking: 6.349.097
Lied: All Hail to Massachusetts
Boom: American Elm
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • New Hampshire
  • Vermont
  • New York
  • Rhode Island
  • Connecticut

Bezienswaardigheden in Massachusetts

Boston

De hoofdstad van Massachusetts en een stukje Europa in de nieuwe wereld. Het contrast tussen moderne architectuur en historische gevels is nergens in Noord-Amerika zo extreem als hier. Boston is de bakermat van de Amerikaanse onafhankelijkheid, en de Freedom Trail voert de bezoeker dwars door de stad naar 16 historische bezienswaardigheden. De Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology maken Boston ook tot een van de voornaamste onderwijscentra van het land.

Cape Cod

Reis vanaf Boston verder naar Cape Cod. Aan de kust van deze smalle strook land en op de eilanden kom je helemaal tot rust. Langs de kust staan verschillende vuurtorens en charmante dorpjes. Wat je zeker niet mag overslaan is een excursie walvis spotten. Vaar mee met een van de vele boten en maak kennis met deze bijzondere dieren.  

Andere staten in New England