Home > Bestemmingen > Steden > Chicago

Chicago

Illinois

Reisinformatie over Chicago

Chicago staat bekend om zijn extravagante architectuur en culturele hoogtepunten en zal u in verrukking brengen. Hier klopt het hart in het ritme van de blues en jazz. Laat u bekoren door de pure levensvreugde in deze unieke stad aan het Lake Michigan met de eindeloos lange oeverpromenade. Tijdens het winkelen over Michigan Avenue, wijselijk ook Magnificient Mile genoemd, kunt u alles kopen wat uw hart begeert. In de omgeving ligt de Great Lakes Region met zijn schilderachtige landschappen, idyllische stadjes en diepe wouden op u te wachten.

Geschiedenis

State Street, Chicago in 1907 Gezicht op Madison Avenue; links het Wrigley Building, vroeger hoofdkwartier van het kauwgomsyndicaat Wrigley; rechts het hoofdkwartier van de krant Chicago Tribune.In het gebied waar nu Chicago ligt, woonde oorspronkelijk de Potawatomi-stam. Chicago werd gesticht in 1830, en kreeg in 1837 de stadsstatus toegekend.

Op 8-10 oktober 1871 werd een groot deel van de stad door brand verwoest. Van de toen 300.000 inwoners raakte een derde dakloos. Het aantal doden viel gezien de enorme omvang van de brand mee, het lag tussen de 200 en 300.

Op 1-4 mei 1886 waren er grote spanningen tussen de vakbonden en de politie die uitmondden in de Haymarket Riot. Bij deze rellen werd een bom gegooid, en de leiders van de vakbondsacties werden gearresteerd en veroordeeld, sommigen van hen geëxecuteerd, hoewel er geen enkel bewijs voor hun betrokkenheid was.

Tijdens de drooglegging in de jaren twintig was Chicago het werkterrein van een aantal beruchte gangsters; de bekendste van hen was Al Capone. Zie ook St Valentine’s Day Massacre.

Chicago had ooit het grootste openbaarvervoernetwerk in de Verenigde Staten. In het begin van de 20e eeuw reden er meer dan 3000 trams over meer dan 1000 mijl aan sporen. Na grote fusies tussen openbaar vervoerbedrijven in de stad werd de CTA opgericht, de Chicago Transit Authority.

In 1992 werd de metro van Chicago volledig overstroomd doordat een werker per ongeluk een gat maakte in de bodem van de Chicago-rivier, waarna het onmogelijk bleek dit te dichten.

Klimaat

In januari is de gemiddelde temperatuur -5,3 °C, in juli is dat 23,9 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 949,5 mm neerslag (gegevens op basis van de meetperiode 1961-1990).

Wetenschap

Chicago kent circa 15 zelfstandige universiteiten. Gerenommeerd zijn vooral Northwestern University en de Universiteit van Chicago. Aan de eerstgenoemde universiteit is de Kellogg School of Business gevestigd die doorgaans als de meest gerenommeerde marketing universiteit ter wereld wordt gezien.

Aan de Universiteit van Chicago voerde de natuurkundige Enrico Fermi in het kader van het Manhattanproject de beslissende experimenten uit die leidden tot goedkeuring voor het project voor de ontwikkeling van de atoombom tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de economische wetenschappen is de Chicago School een begrip op zich: het gaat om een aantal economen die een neo-liberale visie op de economie hebben ontwikkeld. Met name vallen hier de conservatief Thomas Sowell en de monetarist Milton Friedman te noemen.

Verder kent Chicago de Loyola University, opgericht door de Jezuïeten en andere universiteiten zoals de University of Illinois at Chicago, de grootste opleider van medici in de Verenigde Staten en DePaul university, een kleinere private universiteit.

Bijzonderheden

Chicago is het grootste spoorwegknooppunt ter wereld.
De Chicago-rivier is een van de weinige rivieren ter wereld waarvan de stroomrichting kunstmatig is omgedraaid. Chicago’s O’Hare International Airport is één van de grootste luchthavens ter wereld Chicago’s bijnaam is de “windy city”. Vaak wordt het verband met de sterke wind vanaf het Michiganmeer gelegd. Een alternatieve uitleg is echter dat rond het eind van de 19e eeuw de politici uit Chicago zoveel over hun stad opschepten dat buiten Chicago vaak gesteld werd dat mensen uit Chicago overdrijven (Engels: “blow a lot of wind”). Chicago heeft zich kandidaat gesteld voor de Olympische Zomerspelen van 2016.

Facts over Chicago

Staat: Illinois
Stad sinds: 1837
Motto / Bijnaam: Choose Chicago – Windy City
Bevolking: 2.836.658
Oppervlakte: 606,2 km2
Tijdzone: -6

Top Spots:

  • Adler Planetarium
  • Art Institute of Chicago
  • Grant Park
  • Field Museum
  • Six Flags Great America
  • Shedd Aquarium
Reisinformatie over Illinois

Illinois