Home > Bestemmingen > Staten > Illinois

Illinois

Prairie State

Reisinformatie over Illinois

Illinois is één van de vijftig staten van de Verenigde Staten. Bijnamen voor deze deelstaat van de Amerikaanse federatie zijn ‘Land of Lincoln’ en ‘Prairie State’. De hoofdstad is Springfield en de standaardafkorting is IL.

Geschiedenis

Illinois is genoemd naar de gelijknamige Indianenstam en werd op 3 december 1818, als 21ste, een staat van de Verenigde Staten. De staat is ook wel bekend als ‘The Land of Lincoln’, omdat president Abraham Lincoln er opgroeide. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog behoorde Illinois tot de Unie.

Geografie

De staat Illinois beslaat 149.998 km². Het hoogste punt is de top van Charles Mound (376 m). De staat grenst in het noorden aan het Michiganmeer en de staat Wisconsin, in het westen aan Iowa en Missouri en in het oosten aan Indiana en Kentucky. De gehele westgrens wordt gedefinieerd door de rivier de Mississippi, een gedeelte van de zuidoostgrens door de Ohio. Dwars door de staat loopt de rivier de Illinois, die in de Mississippi uitmondt. Die uitmonding is zeer breed. De staat ligt in de Central-tijdzone.

Demografie en economie

In 2000 telde Illinois 12.419.293 inwoners (83 per km²). Het bruto product van de staat bedroeg in 1999 446 miljard dollar. Chicago, de derde stad van de VS, is met 2.5 miljoen inwoners verreweg de grootste stad . De totale agglomeratie Chicago, die ook aangrenzende delen van Indiana en Wisconsin omvat, heeft 9.157.540 inwoners (volkstelling 2000). Sommige voorsteden van de agglomeratie Saint Louis, Missouri liggen binnen de grenzen van Illinois (bijvoorbeeld de stad East Saint Louis).

Toerisme

Verreweg de grootste attractie is Chicago, met haar musea, wolkenkrabbers, architectuur, het Michiganmeer en de directe omgeving. Door de staat lopen een aantal nationale toeristische routes:

 • National Historic Trail
 • Illinois & Michigan Canal National Heritage Corridor
 • Lewis & Clark National Historic Trail
 • Mormon Pioneer National Historic Trail
 • Trail Of Tears National Historic Trail
 • De historische Route 66 van Chicago naar Los Angeles, bezongen door onder andere de Rolling Stones

In de hoofdstad Springfield ligt het geconserveerde huis van Lincoln. In Tampico is ook het geboorte- en jeugdhuis van voormalig president Ronald Reagan open voor bezoek. Illinois heeft een groot aantal staatsparken, waaronder het Starved Rock Park aan de Illinois rivier. Hierin is gelegen een heuvel waar Indiaanse stammen elkaar hebben belegerd en uitgehongerd.

Facts over Illinois

Staat: Illinois
Afkorting: IL
Hoofdstad: Springfield
Staat sinds: December 3, 1818
Netnummers: 217, 309, 312, 618, 630, 708, 773, 815, 847
Vogel: Cardinal
Bloem: Purple Violet
Grootste stad: Chicago
Motto: State sovereignty, National union
Bijnaam: Prairie State
Bevolking: 12.419.293
Lied: Illinois
Boom: White Oak
Tijdzone: -6

Aanliggende staten:

 • Missouri
 • Iowa
 • Wisconsin
 • Indiana
 • Kentucky

Bezienswaardigheden in Illinois

Chicago

Chicago staat bekend om zijn extravagante architectuur en culturele hoogtepunten en zal u in verrukking brengen. Hier klopt het hart in het ritme van de blues en jazz. Laat u bekoren door de pure levensvreugde in deze unieke stad aan het Lake Michigan met de eindeloos lange oeverpromenade. Tijdens het winkelen over Michigan Avenue, wijselijk ook Magnificient Mile genoemd, kunt u alles kopen wat uw hart begeert. In de omgeving ligt de Great Lakes Region met zijn schilderachtige landschappen, idyllische stadjes en diepe wouden op u te wachten.

Route 66

Route 66 (US66) was een historische autoweg (U.S. Highway) in de Verenigde Staten, die begon in Chicago, en eindigde aan het strand van de Stille Oceaan in Santa Monica bij Los Angeles. De totale lengte was 3940 km. US66 loopt door Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië. In 1985 werd US66 officieel opgeheven, nadat het Interstate Highway System het langeafstandsverkeer had overgenomen. Veel toeristen volgen nog steeds het oude traject van Route 66.

Muziek

Wanneer je hedendaagse muziek beluistert, of het nu heavy metal uit Scandinavië betreft of een lekker licht popdeuntje dat doet denken aan de Spaanse kusten: het is allemaal te herleiden naar de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Alle genres, alle grootheden en alle invloeden hier behandelen zou een ellenlang geschiedenisboek opleveren. En ondergetekende een muisarm. Deze site is dan ook bedoeld om een heel globaal overzicht te geven van Amerikaanse muziek en de belangrijkste invloeden en de lezer een idee te geven wat er allemaal aan muziek te beluisteren (en te zien) valt bij een reis naar de andere kant van de plas.

Andere staten in de Midwest regio