Home > Bestemmingen > Steden > New York City

New York City

New York

Reisinformatie over New York City

New York City (officieel The City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika en is gelegen in de staat New York. De stad vormt een van ’s werelds belangrijkste centra voor handel en financiën, dankzij haar ligging aan een van de beste natuurlijke havens. New York speelt daarenboven een leidinggevende en invloedrijke rol in media, onderwijs, entertainment, kunst, mode en publiciteit. Ze vormt een centrum van internationale handel, financiën, politiek, communicatie, film, muziek, mode en cultuur. Met een grote hoeveelheid aan kwalitatief hoogstaande musea, galerieën, podia, media, internationale corporaties en organisaties (zoals de Verenigde Naties) en groothandels geldt New York City, naast Londen, Parijs en Tokio, als een van de belangrijkste vier wereldsteden.

De agglomeratie van New York vormt een van de grootste stedelijke gebieden op aarde. De stad is tevens de dichtstbevolkte grote stad in de Verenigde Staten met meer dan 8,2 miljoen inwoners verspreid over een gebied van 789.43 km². De stad New York bestaat uit vijf boroughs of stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. In 2005 werden er bijna 170 verschillende talen gesproken in de stad, en was 36% van de bevolking buiten de grenzen van de VS geboren.

De stad werd in 1625 onder de naam Nieuw-Amsterdam gesticht als een handelspost van de Nederlanders. De stad kwam in Britse handen en was de hoofdstad van de Verenigde Staten van 1783 tot 1790. Sinds dat laatste jaar is New York de grootste stad van de Verenigde Staten.

Vele monumenten en wijken van de stad zijn bekend over de hele wereld en staan vaak symbool voor de VS in het algemeen. Zo zijn er het Vrijheidsbeeld, Wall Street, verscheidene wolkenkrabbers als het Empire State Building en tot in 2001 de Twin Towers van het World Trade Center. Vanwege het drukke verkeer, de hoeveelheid mensen op straat en de metro die dag en nacht open is, wordt New York wel eens The City That Never Sleeps (“de stad die nooit slaapt”) genoemd. Een andere erg populair bijnaam is the Big Apple.

Geschiedenis

New York behoorde vroeger toe aan de Nederlanders. In 1626 arriveerde een Nederlands schip van de West-Indische Compagnie bij het eiland Manhattan in New York. De opvarenden wilden de bonthandel van deze compagnie in de Hudson-vallei beschermen. Ze noemden de plaats Nieuw Amsterdam. In 1628 kocht Peter Minuit Manhattan van de Indianen voor snuisterijen ter waarde van 60 gulden. In 1664 viel Nieuw Amsterdam in handen van de Engelsen, die het New York noemden naar de hertog van York. In 1673 had Nederland het weer even in bezit, maar al gauw nadat ze de naam veranderden in “Nieuw-Oranje” werd het definitief overgedragen aan de Britten, bij de Vrede van Westminster in 1674.

Geografie

New York City bevindt zich in het noordoosten van de Verenigde Staten en in het zuidoosten van de staat New York, centraal tussen de steden Washington D.C. en Boston. De stad ligt aan de monding van de Hudson River, die een beschutte natuurlijke haven vormt en uiteindelijk in de Atlantische Oceaan uitkomt. Deze geografische voordelen hebben New York sterk geholpen in haar groei als handelsstad. Het merendeel van de stad is op de drie eilanden Manhattan, Staten Island en Long Island gebouwd, waardoor grond schaars is en waardoor een hoge bevolkingsdichtheid werd aangemoedigd.

De Hudson stroomt door de Hudsonvallei (Hudson Valley) in de Baai van New York. Tussen New York City en de stad Troy is de Hudson een estuarium.[9] Terwijl de Hudson de grens tussen New York City en New Jersey vormt, scheidt de East River de de stadsdelen The Bronx en Manhattan van Long Island. Harlem River, net als de East River een straat met getijden, verbindt de East met de Hudson River, en vormt zo de grens tussen Manhattan en The Bronx.

De kustlijnen van de stad zijn in de loop van de geschiedenis sterk veranderd, door landwinning waar de Nederlanders in koloniale tijden al mee begonnen waren. Vooral in Lower Manhattan heeft dit proces veranderingen teweeg gebracht, zoals de ontwikkeling van Battery Park City in de jaren ’70 en ’80.

De totale landoppervlakte van de stad bedraagt naar schatting 789,43 km², terwijl de volledige oppervlakte 1.214,4 km² bedraagt. Het hoogste natuurlijke punt van New York City is Todt Hill op Staten Island met een hoogte van 124,9 m boven zeeniveau. Het kleine kustgebergte is grotendeels met bossen bedekt en maakt deel uit van de Staten Island Greenbelt.

Demografie

New York City, gelegen in de staat New York, heeft een bevolking van meer dan 9 miljoen mensen op een oppervlakte van 800 km² (2000). Ze vormt het hart van de New York Metropolitan Area, een van de grootste agglomeraties ter wereld, met een bevolkingsaantal van meer dan 22 miljoen.

In de stad woont een groot aantal immigranten uit meer dan 180 landen. Daarmee is het een van de meest kosmopolitische plaatsen op aarde. De grootste groepen zijn Joden, Italianen, Chinezen, Latino’s, Ieren en Afro-Amerikanen. Velen uit Azië zijn gevestigd in Chinatown op Manhattan. Veel mensen uit de Verenigde Staten zelf worden door New York City aangetrokken vanwege haar cultuur, energie, kosmopolitisme en door de hoop het te kunnen gaan maken in de Big Apple.

29% van de bevolking is blank. 27% van de bevolking is Hispanic of Latino. Zij komen uit bijna alle landen van Midden-Amerika en Zuid-Amerika. 25% van de bevolking is Afro-Amerikaans of zwart. 11% van de bevolking is van Aziatische afkomst. Zij komen vooral uit de landen China en Vietnam. 5% van de bevolking is van andere afkomst. 3% van de bevolking is van gemengde afkomst.

12% van de bevolking is ouder dan 65 jaar. 33% van de bevolking is alleenstaand. 25% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. 10% van de bevolking is werkloos.

Bezienswaardigheden

Het Vrijheidsbeeld

Een van de bekendste bezienswaardigheden van New York is het Vrijheidsbeeld. Het Vrijheidsbeeld is 93 meter hoog en weegt 225 ton. Vanaf de ingang tot de top is het 354 treden klimmen. Het is ontworpen door Frederic Bartholdi, een Franse beeldhouwer.

Het beeld is een wereldwijd bekend icoon van heel Amerika. De Fransen hebben het in 1876 geschonken aan Amerika bij de 100-jarige herdenking van de Amerikaanse Revolutie. Op 28 oktober 1886 werd het officieel door President Cleveland onthuld. In 1986 werd het gerestaureerd. Deze actie kostte rond de 70 miljoen euro. Ook de originele toorts, die was verroest, werd toen vervangen door een nieuwe. De vlam is bedekt met 24-karaats bladgoud.

Empire State Building

Een ander beroemd gebouw is het Empire State Building. De bouw begon 17 maart 1930 en 1 mei 1931 was de officiële opening, een supersnelle oplevering voor die tijd. Als bezoeker kan je rondlopen (ook buiten) op de 102e verdieping waar je bij helder weer een uitzicht hebt van vele kilometers. Je staat dan op 381 meter hoogte. De top van de antenne ligt op 443 meter. Het geraamte bestaat uit 60.000 ton staal, heeft 6500 ramen en er zijn 10 miljoen bakstenen gebruikt. Er werken 18.000 mensen in deze wolkenkrabber en trekt jaarlijks 3 tot 4 miljoen bezoekers.

Een bijzonder aspect van het gebouw zijn de 73 liften met een snelheid van 183 tot 427 meter per minuut. Op deze manier kunnen ze 80 verdiepingen in 45 seconden overbruggen. Het gebouw bestaat grotendeels uit kantoren, appartementen en op de onderste verdiepingen winkelgelegenheden. Na de terroristische aanslagen op 11 september 2001, waarbij het World Trade Center werd vernietigd, is deze wolkenkrabber opnieuw het hoogste gebouw van New York.

Central Park

Central Park is het bekendste park van New York en misschien ook wel van Amerika. Het park strekt zich uit van 59th tot 110th Street en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare. Meer dan 20 miljoen mensen bezoeken jaarlijks het park. Het duurde 16 jaar om het park aan te leggen. In 1873 was het voltooid; in 1965 werd het officieel een historisch monument en in 1974 een New York City monument.

Times Square

Times Square is de naam van een plein waar Broadway de 42e straat kruist. Op alle gevels rond het plein zijn er indrukwekkende lichtreclames aangebracht. Ook de wijk rond het plein wordt Times Square genoemd.

Rockefeller Center

Bij het Rockefeller Center staat een 5,5 meter hoog gouden standbeeld van Prometheus van de hand van de beeldhouwer Paul Menship bij fonteinen. In de winter is hier een ijsbaan, waarop wordt geschaatst, en staat er een enorme kerstboom. Het centrum bestaat uit het centraal gelegen GE Building, tevens ook het hoogste van het Rockefeller Center, met er omheen verschillende andere gebouwen. Het Rockefeller Center bestaat thans uit 19 gebouwen, waarvan 14 oorspronkelijke gebouwen in Art-deco-stijl met 100 kunstwerken. Vanop het dak van het GE Building (‘Top of the Rocks’ genaamd) heeft men een prachtig uitzicht over de metropool.
Rockefeller Center bestaat uit:

 • Radio City Music Hall
 • General Electric Building
 • Rainbow Room

United Nations Plaza

Hoofdkantoor van de Verenigde Naties te New YorkHier staat het hoofdgebouw van de Verenigde Naties. Voor het gebouw wapperen de vlaggen van de 192 lidstaten. Het bestaat uit:

 • Secretariat Building
 • General Assembly
 • Conference Building
 • In het kantoor zit een kantoor van Universala Esperanto-Asocio.

Uitgaansgelegenheden

In New York zijn zeer veel mogelijkheden om je te vermaken. New York wordt ook wel ‘de stad die nooit slaapt’ genoemd. De uitgaansmogelijkheden zijn enorm. Men kan naar het theater, opera, dans, muziek, bioscoop en cabaret. Er zijn veel bars, cafés zoals Hard Rock Cafe en nachtclubs. Broadway is de belangrijkste uitgaansstraat waar veel musicaltheaters zijn.

Eten en drinken

In New York zijn vele soorten eetgelegenheden, van een ontbijtbar tot een van de vele bistro’s, cafés, restaurants, Amerikaans of buitenlands, van goedkoop tot heel chic. De restaurants Jean-Georges, Le Bernardin, Per Se en Alain Ducasse (Essex House) zijn in de Michelingids van Noord-Amerika (2005) bekroond met drie sterren. Bekend zijn ook de diverse ketens van fast food restaurants zoals McDonald’s, Burger King, Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken. Ook een hotdog en een Coca-Cola zijn overal verkrijgbaar. Zie ook Amerikaans gerecht.

Winkelen

Empire State Building vanaf 34th Street. De beroemde New Yorkse yellow cabsOp het gebied van de mode van eenvoudig tot haute couture en parfums moet je ook in New York zijn. De enorme hoeveelheid winkels in New York, vooral in het centrum, bestaat uit:

 • warenhuizen (de bekendste zijn Macy’s, Bergdorf Goodmann, Bloomingdales, Saks Fifth Avenue)
 • winkelcentra; Manhattan Hall, Trump Towers
 • vele soorten winkels zoals onder andere voor kleding, schoenen, accessoires, boeken, muziek, parfums, delicatessen, huishouden, woninginrichting, kinderen, antiek, papier- en tekenmateriaal etc.
 • boetieks
 • supermarkten
 • markten
 • De meeste winkels gaan om 9 uur open. Zaterdag is een drukke dag. Op zondag is veel open, met name de grote winkels.

Bekende winkelstraten

Bekende winkelstraten in New York zijn:

 • Fifth Avenue
 • Broadway
 • 57th Street
 • 34th Street
 • Madison Avenue

Adres Verkeersbureau

NYC & Company
810 Seventh Ave., 3 fl
New York, NY 10019
212-484-1200 tel
212-245-5943 fax
www.nycgo.com

Voor meer informatie of brochures kunt u contact opnemen met:
NYC & Company representatives USP Marketing PR in Amsterdam
e-mail: nyc@usp.nl
tel: +31 (0) 20 423 28 82

Facts over New York City

Staat: New York
Afkorting: NY
Stad sinds: 1625
Bijnaam: The City That Never Sleeps, The Big Apple
Bevolking: 8.200.000
Oppervlakte: 789.43 km2
Tijdzone: -6

Top Spots:

 • Het Vrijheidsbeeld
 • Empire State Building
 • Central Park
 • Times Square
 • Fifth Avenue
 • Brooklyn Bridge
 • Broadway
Reisinformatie over New York

New York State