Home > Bestemmingen > Steden > St.Petersburg / Clearwater

St.Petersburg / Clearwater

Florida

Reisinformatie over St.Petersburg / Clearwater

St.Petersburg / Clearwater staat bekend om haar paradijselijk witte zandstranden en een record aantal zonne-uren. Maar dit gebied kent ook een rijke (kunst)geschiedenis en een bezoek aan het Salvador Dalí museum kan dan ook niet ontbreken. Meer historie vindt men in één van de vele andere musea die de stad rijk is. Deze mondaine stad leent zich tevens goed om the flaneren over The Pier, alwaar men kan genieten van culinaire hoogtepunten in één van de vele restaurants of een ‘Hurricane’ cocktail kan bestellen om helemaal in de vakantiesfeer te komen. Ook voor families met kinderen is deze stad heerlijk om de vakantie door te brengen: breng een bezoek aan Busch Gardens, The Florida Aquarium of the Children’s Museum.

Klimaat

Niet voor niets heeft deze staat als bijnaam ‘The Sunshine State’. Het record aantal zonneuren van dit gebied is namelijk opgenomen in het Guiness book of World Records (gemiddeld 361 dagen per jaar!). St.Petersburg / Clearwater heeft een subtropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 23°C. In januari is de gemiddelde temperatuur 19,6 °C, in juli is dat 28,1 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 1420,1 mm neerslag (gegevens op basis van de meetperiode 1961-1990). De gevoelstemperatuur in St.Petersburg / Clearwater is ’s zomers ontzettend hoog, waarbij het lijkt dat het ver boven de veertig graden is. In werkelijkheid komt de temperatuur zelden boven de 34 graden uit. Dit komt door de hoge luchtvochtigheidsgraad die in de subtropen heerst. De nachten zijn ronduit warm in St.Petersburg / Clearwater. Van maart tot en met eind november ligt de gemiddelde nachttemperatuur op of boven 20 graden. De maximum nachttemperatuur komt vrijwel nooit onder de 20 graden uit. Af en toe gebeurt dit, maar dan wordt het niet veel kouder dan 18 graden. Deze ‘koude’ dagen houden nooit lang aan. Meestal duurt zo’n periode ongeveer twee dagen. Dit komt alleen tijdens winters voor tijdens koufronten uit het noorden die Canadese poollucht naar het zuiden blazen. In de lente, de zomer en de herfst komen de minima vrijwel nooit onder de 20 graden. Er zijn grofweg twee seizoenen aan te wijzen in St.Petersburg / Clearwater, een regenseizoen en een droogseizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober, en het droge seizoen van november tot april. Het regenseizoen valt min of meer samen met het orkaanseizoen van de Atlantische Oceaan, wat loopt van 1 juni tot 1 december. In het regenseizoen regent het niet de gehele dag, in de namiddag vormen zich regen- en onweersbuien waar veel regen uit valt. Er kan in zo’n regenbui evenveel water vallen als in een maand in Nederland. Deze buien houden niet lang aan en zorgen ervoor dat de drukkende hitte ’s middags wat getemperd wordt. St.Petersburg / Clearwater wordt met regelmaat getroffen door tropische stormen en orkanen, wat grote overlast veroorzaakt voor de bevolking. Doorgaans zijn het de KaapVerdische stormen die St.Petersburg / Clearwater raken, die zich vormen van juni tot november. De piek van het orkaanseizoen ligt op 15 september. De overheden waarschuwen de bevolking als er een storm op St.Petersburg/Clearwater afkomt door middel van een Hurricane Watch (kans op orkaan binnen 36 uur) of een Hurricane Warning (kans op orkaan binnen 24 uur). Er zijn openbare schuilkelders op diverse plaatsen waar mensen indien nodig de storm kunnen uitzitten.

Ligging

St.Petersburg / Clearwater ligt in de staat Florida aan de Golf van Mexico. Op 90 minuten rijden ligt de stad Orlando wat het mogelijk maakt deze twee steden te combineren. Ook een uitstapje naar Orlando, of naar één van de vele themaparken waar Orlando om bekend staat is gemakkelijk bereikbaar.  

Bezienswaardigheden

 • The Pier
 • Parelwitte stranden: Fort De Soto Park’s Nort Beach
 • Tarpon Springs
 • Museum of Fine Arts
 • Busch Gardens Africa
 • Dolpin Sightseeing Cruise
 • Caladesi Island State Park
 • Captain Memo’s Pirate Cruise
 • The Florida Aquarium

Facts over St.Petersburg / Clearwater

Staat: Florida
Stad sinds: 1888
Motto / Bijnaam: St. Pete – ‘The Sunshine State’
Bevolking: 928.032
Oppervlakte: 1574 km2
Tijdzone: -5 / -6

Top Spots:

 • Parelwitte stranden
 • The Pier
 • Salvador Dalí Museum
 • Tarpon Springs
Reisinformatie over Florida
Florida