Home > Bestemmingen > Staten > Florida

Florida

Sunshine State

Reisinformatie over Florida

Florida, the ‘Sunshine State’ ligt in het zuidoosten van de Verenigde Staten heeft een subtropisch klimaat. De naam is afgeleid van de Spaanse naam La Florida, wat De Bloemrijke betekent. De hoofdstad is Tallahassee. Andere grote steden zijn Miami, Jacksonville, Fort Lauderdale, Tampa, St. Petersburg, Clearwater en Orlando. De staat telt 13 miljoen inwoners, 34 rivieren en meer dan 30.000 meren. Ontdek the Sunshine State en lees hieronder de reisinformatie over Florida.

Geschiedenis

Florida werd in 1513 door Juan Ponce de León ontdekt. Daarna verkenden andere ontdekkingsreizigers het gebied. Onder anderen waren dat Pánfilo de Narváez – in 1528 – en Hernando de Soto tussen 1539 en 1542. Daarna hebben nog vele anderen de staat verder verkend.

  • In 1556 stichtte Pedro Mendendéz St-Augustine. Hij moordde daarvoor eerst een Franse stam uit. Dertig jaar later werd de stad echter verwoest door Francis Drake.
  • In 1607 vestigde de Engelsen zich in Virginia. Zij duwden de Spanjaarden naar het zuidoosten. Toen de Engelsen verder trokken naar het zuiden, moesten de Spanjaarden het opgeven in 1763. De Engelsen verdeelden de staat in oost- en west-Florida.
  • In 1783 viel Florida weer in handen van de Spanjaarden, maar in 1819 moesten zij het gebied alweer aan de Verenigde Staten geven. Dat kwam omdat Andrew Jackson in 1818 het gebied was binnengevallen.

Vanaf dat moment kwamen er veel blanken in Florida wonen, die problemen kregen met de Indianen. Deze problemen leidden tot de Seminolenoorlog die van 1835 tot 1842 duurde. In 1845 werd Florida de 27ste staat van de V.S. Tijdens de burgeroorlog hoorde Florida bij het zuiden. Na de burgeroorlog werd Florida een welvarende staat. In 1992 veroorzaakte de orkaan Andrew een enorme schade. Er vielen veel doden en 160.000 mensen raakten dakloos.

Natuur

In de staat vind je het Everglades National Park, een uniek en uitgestrekt natuurgebied in het zuiden van Florida. Dit is de enige plek waar je zowel krokodillen als alligators in hun natuurlijke omgeving tegenkomt. Het is een absolute aanrader om hier per air-boat een tocht te maken door het moerasgebied. Als het gebied in 1947 niet werd benoemd tot Nationaal Park, dan zou dit prachtige natuurgebied waarschijnlijk voorgoed zijn verdwenen. Het is een uniek gebied met driehonderd soorten vogels, zeshonderd soorten vis en een enorme dierenrijkdom. (bron: www.amerika.nl) In de wateren leeft ook de grootste populatie zeekoeien. Dit komt omdat de wateren over het algemeen warm zijn. De populatie telt meer dan 3000 van deze met uitsterven bedreigde dieren. Crystal River in het noordwesten van Florida biedt de mogelijkheid om te snorkelen tussen deze manatees, zeekoeien, een bijzondere ervaring.

Bezienswaardigheden

Florida heeft te veel bezienswaardigheden om allemaal te noemen. Van de bekende themaparken zoals Walt Disney World, Sea World en het Kennedy Space Center tot aan de natuurparken als de Everglades, maar ook de Florida Keys & Key West. Niet te vergeten alle vele kunst- en geschiedenismusea die de grote steden te bieden hebben. Zo kun je in St. Petersburg een bezoek brengen aan het bekende surrealistische Salvador Dalí museum en in Miami een bezoek brengen aan het hippe south beach. De mogelijkheden zijn enorm.

Shopping

In onze tips en reisinformatie over Florida mag het onderwerp “Shopping” natuurlijk niet ontbreken. Net zoals elders in Amerika kent Florida vele malls (overdekte winkelcentra) die vaak veel groter zijn dan bij ons in Nederland. Met de gunstige Dollar-Euro koers is shoppen heel voordelig. Bekende en grote warenhuizen zijn Macy’s, JC Penny’s, Florida Mall, The Mall at Millenia, International Mall en de Aventura Mall. Daarnaast kun je ook voor outlet shopping je hart ophalen. De producten worden rechtstreeks bij de fabriek ingekocht en dat betekent nog meer korting. Populaire outlet shops zijn: Orlande Premium Outlet Mall, Sawgrass Mills en Belz Factory Outlet. Tip: houd een plekje vrij in je koffer, want de prijzen zijn mede dankzij de huidige koers zeer gunstig! Meer reisinformatie over Florida is te vinden op VisitFlorida.com.

Florida Keys & Key West

Het meest zuidelijke puntje van Amerika is Key West, dat zo’n 140 kilometer van Cuba afligt. Het is een van de Florida Keys, een lange rij eilandjes waar het toeristenplaatje voornamelijk wordt bepaald door vissen, duiken en snorkelen. Hier woonde en werkte Ernest Hemingway, een feit dat geen bezoeker zal kunnen ontgaan.

Florida Space Coast

Space Coast is een veelgebruikte maar onofficiële naam voor het gebied aan de oostkust van Florida rond lanceerbases Cape Canaveral Air Force Station en Kennedy Space Center. Deze regio is een gezinsvriendelijk paradijs, met meer dan 110 kilometer strand, zo’n 45 minuten ten oosten van Orlando. Je hebt hier kilometers strand om uit te kammen en bovendien vind je hier ook het enige strand dat dienst doet als lanceer platform. Er vinden nog regelmatig raketlanceringen plaats vanaf Cape Canaveral, kijk hier voor het live lanceringsschema en de beste kijklocaties

Een andere unieke plek is de Brevard Zoo, waar je kan ziplinen door de dieren verblijven. Ga kajakken met zeekoeien, vissen met dolfijnen en ervaar het magische van bioluminescentie in de zomer – dit zijn gloeiende organismen die het beste te zien zijn tijdens een begeleide nachtelijke kajak tocht tussen juli en september.

Facts over Florida

Staat: Florida
Afkorting: FL
Hoofdstad: Tallahassee
Staat sinds: March 3, 1845
Netnummers: 305, 321, 352, 386, 407, 561, 727, 754, 772, 786, 813, 850, 863, 904, 941, 954
Vogel: Mockingbird
Bloem: Orange Blossom
Grootste stad: Jacksonville
Motto: In God We Trust
Bijnaam: Sunshine State
Bevolking: 15.982.378
Lied: Swanee River
Boom: Sabal Palm
Tijdzone: -5 / -6

Aanliggende staten:

  • Alabama
  • Georgia

Meer reisinformatie over Florida:

Bezienswaardigheden in Florida

Miami

De oceaan, het zand en de zon zijn de belangrijkste factoren voor een bezoek aan Miami, en dan met name Miami Beach. Makkelijk te bereiken met de rechtstreekse vluchten van Martinair en KLM. Miami is eigenlijk altijd een rare stad geweest. De banden met Cuba zijn zo sterk dat de hele stad een Hispanic-achtige sfeer uitstraalt, maar een heel andere dan bijvoorbeeld San Antonio in Texas of Los Angeles in California.

Everglades National Park

Nationaal park Everglades is een natuurgebied in het zuidwesten van de staat Florida in de VS. Dit kwetsbare en complexe ecosysteem combineert een brede ondiepe rivier met een subtropisch klimaat en een verscheidenheid aan flora en fauna. Het herbergt zeldzame en bedreigde diersoorten zoals de Amerikaanse krokodil en de Floridapanter. Het natuurgebied (6106 km²) wordt bepaald door afwisselende perioden van droogte en overstroming, branden, zonneschijn en hevige regenval.

Orlando

Orlando is de grootste “pret”-stad van de wereld, met meer attractie-, thema- en waterparken bij elkaar dan waar ook ter wereld. Er zijn uitgaansgelegenheden te over en dat geldt ook voor de mogelijkheden op winkelgebied. U vindt hier in de omgeving talrijke parken, tennis- en golfbanen en diverse musea voor de kunstliefhebbers maar natuurlijk kunt u ook een bezoek brengen aan o.a. Disney World, Sea World of de MGM-Studio’s. Het Epcot Center, waar men u zowel met het verleden als met de toekomst confronteert, is zeker de moeite waard. Afkoeling en veel plezier garandeert een bezoek aan Wet ’n Wild.

St.Petersburg / Clearwater

St.Petersburg / Clearwater staat bekend om haar paradijselijk witte zandstranden en een record aantal zonne-uren. Maar dit gebied kent ook een rijke (kunst)geschiedenis en een bezoek aan het Salvador Dalí museum kan dan ook niet ontbreken. Meer historie vindt men in één van de vele andere musea die de stad rijk is. Deze mondaine stad leent zich tevens goed om the flaneren over The Pier, alwaar men kan genieten van culinaire hoogtepunten in één van de vele restaurants of een ‘Hurricane’ cocktail kan bestellen om helemaal in de vakantiesfeer te komen. Ook voor families met kinderen is deze stad heerlijk om de vakantie door te brengen: breng een bezoek aan Busch Gardens, The Florida Aquarium of the Children’s Museum.