Home > Bestemmingen > Staten > Alaska

Alaska

The Last Frontier

Reisinformatie over Alaska

Alaska is één van de staten van de Verenigde Staten. Met een oppervlakte van 1.481.347 km² is het verreweg de grootste staat van het land. De standaardafkorting voor de “The Last Frontier” (De laatste grens), zoals de bijnaam luidt, is “AK”. De hoofdstad is Juneau.

Geschiedenis

Het gebied dat nu de staat Alaska vormt werd circa 12.000 jaar geleden voor het eerst gekoloniseerd door Eskimovolkeren als de Yupik en Inuit en door diverse indianenstammen. Zij bereikten Alaska via de Beringlandbrug, de toen drooggevallen of dichtgevroren Beringstraat. De meesten trokken uiteindelijk verder Noord- en Zuid-Amerika in. De eerste Europeanen die het gebied verkenden kwamen uit Rusland. Op 20 augustus 1741 bereikte de Deens-Russische ontdekkingsreiziger Vitus Bering tijdens één van zijn expedities de Golf van Alaska en zag Mount Elias. Hij landde op Kayakeiland, een eilandje voor de kust, en voer langs het Kenaischiereiland en Kodiakeiland. Gedeeltelijk de Aleoeten volgend, voer het schip terug naar Kamtsjatkaschiereiland, in Rusland, en landde uiteindelijk op Beringeiland. Daar stierf Bering uiteindelijk, tijdens de overwintering, aan scheurbuik. De Russen noemden de zee tussen Rusland en het pas ontdekte Alaska naar hem, de Beringstraat.

Aankoop door de VS

Op initiatief van Minister van Buitenlandse Zaken William Seward kochten de Verenigde Staten Alaska op 9 april 1867 van Rusland. De prijs die ze er voor betaalden, $ 7.200.072, was niet hoog, want Rusland dacht dat het land niets waard was. De formele soevereiniteitsoverdracht vond op 18 oktober plaats, een datum die sindsdien gevierd wordt als Alaska Day. De aankoop van Alaska was niet erg populair in de VS en het werd wel Seward’s Folly genoemd. Tot 1884 heette de toekomstige staat Department of Alaska en daarna, tot 1912 District of Alaska. In 1912 werd het formeel een territorium van de VS en 47 jaar nadien, op 3 januari 1959, werd het als 49e staat tot de Unie toegelaten.

De Alaska Pipeline

In de tijd sinds de aankoop is gebleken hoe weinig er werkelijk voor het gebied is betaald. Goud, steenkool, olie en andere natuurlijke hulpbronnen die nu in Alaska worden ontgonnen hebben de staat welvarend gemaakt. Bovendien was de ligging van het gebied uiterst strategisch zowel met betrekking tot de Pacifische Oorlog als de Koude Oorlog. Als de aankoop van Alaska niet had plaatsgevonden had de Sovjet-Unie een bruggenhoofd in Noord-Amerika gehad, wat de loop van de geschiedenis ingrijpend zou hebben beïnvloed.

WO-II tot heden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden enkele eilanden in de Aleoeten door Japanse troepen ingenomen als afleidingsmanoeuvre van de aanstaande Slag om Midway. Attu, Agattu en Kiska werden hiermee het enige deel van de huidige Verenigde Staten dat tijdens de oorlog door vijandige troepen werd bezet. Op Goede Vrijdag in 1964 werd Alaska getroffen door één van de krachtigste aardbevingen die ooit zijn geregistreerd. De beving, die een kracht van 9,2 had op de Schaal van Richter, kostte 131 mensen hun leven, merendeels door vloedgolven die de beving had veroorzaakt. Aan het begin van de 21e eeuw was Alaska nog één van de minst bevolkte staten van de VS met een bevolkingsdichtheid van slechts 0,42 per km².

Geografie

De staat Alaska beslaat 1.717.854 km², waarvan 1.481.347 km² land en 204.425 km² water. Het is daarmee verreweg de grootste van de vijftig staten. Het ligt voor het grootste deel in de Alaska-tijdzone terwijl een deel der Aleoeten in de Aleoeten-Hawaï tijdzone liggen. Het noorden van Alaska reikt tot boven de poolcirkel. Alaska grenst alleen (in het oosten) aan Canada en aan geen van de andere Amerikaanse staten. Het zuiden van de staat ligt aan de Stille Oceaan, het westen aan de Beringzee en het noorden aan de Noordelijke IJszee. Alaska telt ook veel eilanden, zoals de Aleoeten, Kodiak Island, Saint Lawrence Island en de eilanden van de Alexanderarchipel. De zuidelijke smalle landstrook die zich naar het zuiden toe uitstrekt wordt de Alaska Panhandle (‘pannesteel van Alaska’) genoemd.

Alaska is tegelijkertijd de noordelijkste, de westelijkste, en de oostelijkste staat van de Verenigde Staten; enkele Aleoeten liggen (in tegenstelling tot de rest van de VS) op het oostelijk halfrond. Een groot deel van de staat wordt gedomineerd door diverse gebergten. Mount McKinley is met 6194 m de hoogste berg in Noord-Amerika. De belangrijkste rivier is de Yukon, die van het gelijknamige Canadese territorium naar de Beringzee stroomt. Alaska kent vele beschermde natuurgebieden zoals nationale parken en andere beschermde ecosystemen. Ruim 65% van Alaska is in handen van de Federale overheid, voor het merendeel als natuurgebied. De hoofdstad, Juneau, is de enige staatshoofdstad van de VS die slechts per vliegtuig of schip is te bereiken. Er leiden geen wegen van Juneau naar de rest van de staat of naar Canada.

Demografie en economie

In 2000 telde Alaska 626.932 inwoners waarvan ongeveer 67% van de bevolking in stedelijke gebieden woont. Dit komt neer op 0.44 per km², waarmee het de dunstbevolkte staat van Amerika is. Bijna 16% van de bevolking is van Indiaanse of Eskimo afkomst, het hoogste percentage van alle staten. De belangrijkste steden zijn Anchorage (260.283 inwoners), de hoofdstad Juneau (30.700 inwoners) en Fairbanks (30.224 inwoners).

Facts over Alaska

Staat: Alaska
Afkorting: AK
Hoofdstad: Juneau
Staat sinds: January 3, 1959
Netnummers: 907
Vogel: Willow Ptarmigan
Bloem: Forget Me Not
Grootste stad: Anchorage
Motto: North To The Future
Bijnaam: The Last Frontier
Bevolking: 626.932
Lied: Alaska’s Flag
Boom: Sitka Spruce
Tijdzone: -9 / -10

Bezienswaardigheden in Alaska

Denali National Park

Denali National Park is het meest populaire nationale park van Alaska en een van de spectaculairste parken in Amerika. Mount Denali is de hoogste berg van de VS en is bij helder weer goed te zien. Er leven veel wilde dieren in het park, zoals grizzlyberen, zwarte beren, elanden en bevers. In het park vind je vele gletsjers, heuvels en ontelbare kristalheldere meren en rivieren.

Glacier Bay

Het immense Glacier Bay bestaat uit gletsjers, ruige kustlijnen en hoge fjorden. Het park is enkel per boot of vliegtuigje te bereiken en is alles wat je van Alaska verwacht. Er zijn ook talrijke mogelijkheden om het park vanuit een boot te bewonderen.

Andere staten in de Pacific regio