Home > Bestemmingen > Staten > Washington

Washington

Evergreen State

Reisinformatie over Washington

Washington is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Evergreen State”, zoals de bijnaam luidt, is WA. De hoofdstad is Olympia. De staat Washington, die aan de westkust van de VS ligt, wordt soms verward met de Amerikaanse hoofdstad Washington, die nabij de oostkust is gelegen.

Geschiedenis

De huidige staat maakte oorspronkelijk deel uit van een veel groter gebied, het Oregon territorium. Op 11 november 1889 werd Washington formeel, als 42ste, een staat van de Verenigde Staten. De staat is genoemd naar de eerste president, George Washington.

Geografie

De staat beslaat 184.824 km², waarvan 172.587 km² land. De staat ligt in de Pacific tijdzone en ligt aan de Grote Oceaan en grenst in het noorden aan Canada, in het oosten aan de staat Idaho en in het zuiden aan Oregon.

Door het midden van de staat loopt van noord naar zuid het Kustgebergte. Het hoogste punt is de top van de vulkaan Mount Rainier (4392 m). In het zuiden bevindt zich Mount Saint Helens, een actieve vulkaan. De baai Puget Sound, waaraan Seattle ligt, komt via onder meer de Juan de Fucastraat uit op de Grote Oceaan.

In de Columbia, die in Canada ontspringt en een groot gedeelte van de grens met Oregon definiëert, komen twee andere groter rivieren uit, de Spokane en de Snake. In het noordwesten van Washington, het zogenaamde Olympic Penninsula, bezit Washington een regenwoud.

Demografie en economie

In 2000 telde Washington 5.894.121 inwoners (32 per km²). De grootste steden zijn Seattle, Tacoma en Spokane. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 223 miljard dollar. Vooral in het oosten van de staat zijn grote gebieden Indianenreservaten of in gebruik door de Amerikaanse defensie.
 

Belangrijke bedrijven gevestigd in de staat Washington zijn:

  • Boeing
  • Microsoft
  • Starbucks
  • Costco (Gestart in Kirkland, Washington)
  • UPS (Gestart in Washington)

Facts over Washington

Staat: Washington
Afkorting: WA
Hoofdstad: Olympia
Staat sinds: November 11, 1889
Netnummers: 206, 253, 360, 425, 509
Vogel: Willow Goldfinch
Bloem: Pink Rhododendron
Grootste stad: Seattle
Motto: Alki – Bye and Bye
Bijnaam: The Evergreen State
Bevolking: 5.894.121
Lied: Washington, My Home
Boom: Western Hemlock
Tijdzone: -8

Aanliggende staten:

  • Oregon
  • Idaho

Bezienswaardigheden in Washington

Seattle

De stad Seattle bevindt zich in de staat Washington en is de stad van grote namen, zoals Bill Gates (Microsoft), Jimi Hendrix, Nirvana en vliegtuigbouwer Boeing. Daartoe behoort ook Starbucks: de koffieketen die en nu hard bezig is Europa te veroveren, maar ooit is begonnen met haar eerste winkel in Seattle. Seattle is nog steeds een stad van koffie. Het wemelt er van de tentjes waar u een coffee to go kunt bestellen of waar u even rustig van uw koffie kunt genieten. Handig tijdens een wandeltocht in de stad langs de vele bezienswaardigheden.

Andere staten in de Pacific regio