Home > Bestemmingen > Staten > Californië

Californië

Golden State

Reisinformatie over Californië

Californië (Engels: California) is qua oppervlakte en inwonertal een van de grootste staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het ligt van noord naar zuid uitgestrekt langs de westkust van het land, die grenst aan de Stille Oceaan. De hoofdstad is Sacramento.De grootste steden zijn Los Angeles (4 miljoen inwoners), San Francisco, San Diego en San José. Neder-Californië is het Mexicaanse schiereiland dat aan Californië vast zit. Het symbool van de staat is de beer, die ook op de vlag staat afgebeeld. De bijnaam van Californië is Golden State (Gouden Staat).

De staat heeft veel gevarieerd natuurschoon, een rijke vegetatie, en er leven veel interessante diersoorten. Californië is een staat van uitersten: het heeft het (op één na) hoogste en het laagste punt van Noord-Amerika; de dikste, omvangrijkste, en hoogst levende bomen ter wereld; en het heeft het op één na heetste gebied op aarde. Het heeft bergketens met skigebieden, maar ook woestijnen, gletsjers, wouden, heuvelgebieden, meren en stranden. Het heeft heel grote, geciviliseerde steden, maar ook veel eenvoudige dorpjes. Het subtropische klimaat in het zuiden maakt druivenoogsten en sinaasappelteelt mogelijk.

Geschiedenis

Hernán Cortés, die Mexico veroverde, maakte een einde aan het Aztekenrijk en drong Neder-Californië binnen op zoek naar goud. Hij had gehoord van de mythische koningin Califia. In haar rijk zou er veel goud zijn. Volgens de legende zouden de vrouwen daar, na het paren, de mannen voeren aan de griffioenen. Cortés noemde het gebied California (Huidige staat Californië plus Neder-Californië).

Juan Rodriques Cabrillo zeilde in 1542 de Baai van San Diego binnen en claimde het nieuwe territorium voor Spanje. Het werd in die tijd bewoond door Noord-Amerikaanse indianen. In 1769, toen de Russen het kustgebied begonnen te penetreren, werd het als Opper-Californië officieel door Spanje gekoloniseerd. Nog in de 16e eeuw landde Sir Francis Drake in de baai van San Francisco en eiste het noordelijk deel van de tegenwoordige staat voor Engeland op. Het gebied bleef echter bij Spanje en Californië werd in z’n geheel aan Mexico toegewezen in 1821, toen dat land onafhankelijk werd van Spanje. Namen als Los Angeles, San José en Santa Monica herinneren nog altijd sterk aan het Spaans/Mexicaanse verleden.

Desalniettemin kwamen er steeds meer Amerikaanse kolonisten naar het gebied. In 1846 werd de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog door de Verenigde Staten onder leiding van de toenmalige president James K. Polk min of meer uitgelokt (door de annexatie van Texas). Tijdens deze oorlog verklaarde Californië zich onafhankelijk van Mexico als de Bear Flag Republic. De Vrede van Guadalupe Hidalgo van februari-maart 1848 maakte een einde aan de oorlog met Mexico, waarna Californië in de V.S. werd opgenomen.

Nadat ene John Marshall op 24 januari 1848 bij het stadje Coloma, vlakbij Sacramento, in het water van de American River voor het eerst goud vond, kwam de fameuze California Gold Rush op gang, waarmee het met de rust van het gebied was gedaan. Honderdduizenden goudzoekers stroomden van oost naar west en die eerste jaren leverde dat de gelukkigen veel vondsten op. Nog altijd wordt er door professionele goudzoekers in de heuvels naar de restjes gezocht. Al vele tientallen jaren trekt Californië veel Mexicanen aan, waarvan velen illegaal de grens proberen over te komen. Ze worden wetbacks genoemd.

Geografie

De oppervlakte van de staat bedraagt 411.049 km², hiermee is het de derde grootste staat van de VS, na Alaska en Texas. Het klimaat is subtropisch in het zuiden, in het noorden is het iets koeler en aan de kuststreken heerst er een zeeklimaat. Californië heeft het op één na hoogste punt van Noord-Amerika (Mount Whitney) en het laagste punt (Badwater, Death Valley), de hoogste bomen ter wereld en het op één na heetste gebied op aarde. Evenwijdig met de zeekust (Stille Oceaan) liggen de Coast Ranges, of het Kustgebergte. Het oosten wordt gedomineerd door de Sierra Nevada, met Nationale Parken zoals Yosemite en Kings Canyon. Het zuidoosten en de Death Valley zijn uiterst heet. Californië bestaat uit 58 county’s, waarvan de grootste San Bernardino County en die met de meeste bevolking Los Angeles County is.

Demografie

Californië had 36,8 miljoen inwoners in 2006. Een derde van de inwoners is geboren in het buitenland. 60,5% van de bevolking spreekt Engels, 25,8 % Spaans en 13,7% andere talen. De meeste Californiërs zijn christelijk.

Klimaat

Doordat Californië enorm groot is heb je ook grote klimaatverschillen. Langs de kust heb je veelal te maken met een gematigd klimaat met in het noorden natte winters. In de Sierra Nevada bergen in het oosten valt regelmatig sneeuw, terwijl in de woestijnen in het zuiden de temperatuur tot grote hoogte kan oplopen. In het grootste gedeelte van Californië heb je eigenlijk het hele jaar door een comfortabel, mediterraan klimaat. En dat maakt Californië een ideale vakantiebestemming als je aan het slechte weer in Nederland wilt ontsnappen! Bron: www.californie-vakantie.nl/klimaat-californie

Nationale parken en andere natuurlijke fenomenen

 • Nationaal park Redwood, 64 km. noordelijke kuststrook, met de hoogste bomen ter wereld. Het betreft Coast Redwoods (kustmammoetbomen). De allerhoogste is 112 meter hoog.
 • Sequoia National Park met mammoetbomen, met de in omvang grootste boom ter wereld, de Generaal Sherman (omtrek 30 meter) en de dikste boom, de General Grant (omtrek 32,8 meter). Dit zijn Giant Redwoods (mammoetbomen). vulkanisch nationaal park Lassen (Lassen Peak, 3181 m, een van de laatste nog altijd actieve vulkanen in het land; laatste uitbarsting: 1917).
 • Nationaal park Yosemite
 • Bridalveil en Yosemite Falls
 • Vernall en Nevada Falls
 • El Capitan en Half Dome
 • Maripose Grove of Giant Sequoias
 • Glacier Point …
 • Red Rock Canyon State Park.
 • Lake Tahoe, op de grens tussen Californië en Nevada.
 • Sierra Nevada, 800 km lange bergketen, waarin de hoogste berg van de zogeheten ‘Aaneengesloten Staten’: Mount Whitney (4418 m).
 • Kings Canyon, 2400 meter diepe kloof, door water ingesleten.
 • Death Valley, de op een na heetste plek op aarde, met het laagste punt van het Amerikaanse continent: Badwater (86 m onder de zeespiegel).
 • Mojavewoestijn, een woestijn die zich in het zuid-westen van Californië bevindt.
 • Joshua Tree National Park, een natuurpark dat bekend staat om de Joshua Tree. Dit park is de enige plaats op de wereld waar je deze soort kunt vinden.
 • Californische slenk (ridge), veroorzaakt door een breuklijn in de aardkorst, de San Andreasbreuk, die van noord naar zuid door de staat loopt. Gevaar voor een aardbeving is altijd aanwezig.

Bezienswaardigheden

Of het nu de eerste of de tiende keer is dat je een bezoek brengt aan Californië er zijn dingen die je absoluut gezien moet hebben als je er bent geweest. Wat dacht u van: Het beroemde Hollywood teken op de Hollywood Hills, de Walk of Fame en de Golden Gate bridge? Een rit over de Highway 1 kan ook eigenlijk niet ontbreken bij een bezoek aan Californië, de Half Dome in Yosemite, de 2.000 kilometer lange kustlijn, bossen gevuld met de grootste bomen ter wereld, de nationale parken en de musea en historische locaties zijn allemaal dingen die je gezien moet hebben tijdens deze reis! Veel reizigers hebben daarom ook aan één bezoek niet genoeg.

Mooie routes in Californië

Om van A naar B te komen in Californië kan al een vakantie op zich zijn. De Highway 1 langs de Central Coast, de Highway 395 in het oostelijke Sierra, de historische route 66 en de nieuwe Trinity Scenic Byways zijn prachtige routes. De ‘California Road Trips’ gids is online beschikbaar op www.nxtbook.com/nxtbooks/sunset/californiadrives09

Wijn

Liefhebbers van wijn komen van over de hele wereld naar Californië om te proeven van het goede leven. Met meer dan 2700 wijnhuizen produceert Californië 90 % van alle wijn in Amerika en biedt zij de consument een gevarieerde selectie van wijnen in verschillende prijsklassen. De wijnregio’s liggen verspreid van de welbekende Napa Valley en Sonoma County tot aan de opkomende favoriete gebieden in de Paso Robles, Santa Cruz Mountains en Santa Barbara.

Facts over Californië

Staat: Californië
Afkorting: CA
Hoofdstad: Sacramento
Staat sinds: September 9, 1850
Netnummers: 209, 213, 310, 323, 408, 415, 510, 530, 559, 562, 619, 626, 650, 661, 707, 714, 760, 805, 818, 831, 858, 909, 916, 925, 949
Vogel: California Valley Quail
Bloem: California Poppy
Grootste stad: Los Angeles
Motto: Eureka-I have found it
Bijnaam: The Golden State
Bevolking: 33.871.648
Lied: I love you, California
Boom: Redwood
Tijdzone: -8

Aanliggende staten:

 • Oregon
 • Nevada
 • Arizona

Bezienswaardigheden in California

Yosemite N.P.

Het Yosemite National Park is een nationaal park in Californië, zo’n 250 kilometer ten oosten van San Francisco in het midden van de Sierra Nevada. Mede dankzij de inzet van John Muir is het al sinds 1 oktober 1890 een nationaal park. Yosemite is door de jaren heen gegroeid tot zijn huidige omvang van 3080,73 km². Het park staat bekend om zijn hoge watervallen, mammoetbomen, alpenweiden en wilde rivieren. Ansel Adams, een van de invloedrijkste fotografen van de twintigste eeuw is bekend geworden door de landschapsfoto’s die hij in dit park nam. In 1984 is het park toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.

San Francisco

San Francisco, populaire afkorting Frisco, liggend aan de westkust van de Verenigde Staten, is na Los Angeles, San Diego en San José de vierde stad van Californië. De stad, die 744.230 inwoners telt, ligt op een landtong die de Stille Oceaan scheidt van de Baai van San Francisco. De agglomeratie waarin San Francisco ligt, bestaat uit de steden San José, San Francisco, Oakland en Berkeley, die alle rond de Baai van San Francisco liggen. Met ruim 7 miljoen inwoners is het de op vier na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten, alleen New York, Los Angeles, Chicago en Washington D.C.-Baltimore zijn groter.

Death Valley

Death Valley is een dal in de Verenigde Staten, in de staat Californië. Het gebied is omringd door bergen en maakt deel uit van het Grote Bekken en de Mojavewoestijn. Het dal is onderdeel van het iets grotere Nationale Park met dezelfde naam. In Death Valley National Park zijn naast woestijn ook zoutvlakten, rotsformaties, canyons, zandduinen en bergen te bezoeken.

Los Angeles

Los Angeles (vaak afgekort tot LA) is een grote, uitgestrekte metropool aan de westkust van de Verenigde Staten; de bijnaam van de stad is City of Angels (Stad van de Engelen). Los Angeles is de grootste stad in Californië, en de op een na grootste stad in de Verenigde Staten, met een inwoneraantal van 4.018.080 (2007). In de Los Angeles metropolitan area (Los Angeles, San Bernardino, Riverside, Ventura en Orange County) wonen meer dan 16 miljoen mensen met veel verschillende etnische en economische achtergronden.

Hollywood

Hollywood is een district in Los Angeles, Californië, de Verenigde Staten. Het is gesticht als een onafhankelijke stad in 1857. Verhalen dat de naam komt van geïmporteerde Engelse hulststruiken (holly bushes) zijn onjuist: de naam komt van de vrouw van Harvey Henderson Wilcox, een vastgoedontwikkelaar rond 1880. Wilcox’ vrouw ontmoette op een treinreis een vrouw die haar huis als referentie naar een door Zwollenaren gestichte nederzetting ‘Hollywood’ had genoemd en dus noemde ze haar ranch bij haar terugkeer eveneens bij die naam.

San Diego

San Diego is een stad in de Verenigde Staten aan de westkust in de staat Californië dichtbij de grens met Mexico. Het ligt in de San Diego County. San Diego heeft 1,3 miljoen inwoners en is vooral bekend als industrieel en commercieel centrum. De stad is met Coronado verbonden via de 3407 meter lange San Diego-Coronado Bridge die in 1969 werd geopend. San Diego heeft een zeer goede natuurlijke haven en is mede hierom een belangrijke uitvalsbasis voor de Amerikaanse marine aan de westkust

Andere staten in de Pacific regio