Home > Bestemmingen > Staten > Delaware

Delaware

First State

Reisinformatie over Delaware

Delaware is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “First State”, zoals de bijnaam luidt (zie ook onder), is DE. De hoofdstad is Dover.

Geschiedenis

Het gebied dat nu Delaware heet, werd oorspronkelijk bevolkt door inheemse volkeren. De Lenni Lenape, dat een van de oudste Algonkin-sprekende volkeren van Noord-Amerika was, werden bij de Euro-Amerikanen dan ook bekend onder de naam ‘Delawares’. Zowel Nederlanders als Zweden vestigden zich er in de 17e eeuw, maar na 1682 maakte het deel uit van de kolonie Pennsylvania. De naam “Delaware” is afgeleid van de titel van Sir Thomas West (1577 – 1618) (Lord de la Warr), die gouverneur van Virginia was.

Aan het begin van de 18e eeuw splitsten drie counties zich af. Delaware hoorde bij de dertien koloniën die samen de Engelse overheersing bestreden (zie: Amerikaanse Revolutie). Op 7 december 1787 ratificeerde het als eerste de grondwet, reden waarom zijn bijnaam First State is. De grens tussen Maryland en Delaware is onderdeel van de zogeheten Mason-Dixon lijn. Hoewel Delaware slavernij kende, bleef het tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog bij de Unie. Op 18 februari 1865, vlak voor de overgave van de Confederatie, stemde Delaware tegen de afschaffing van de slavernij. Pas op 12 februari 1901 ratificeerde het het 13de amendement van de Grondwet.

Geografie

De staat Delaware beslaat 6452 km², waarvan 5068 km² land is. Op Rhode Island na is het de kleinste van de vijftig staten. Het behoort tot de Eastern tijdzone. Delaware beslaat het noordoosten van een door de Atlantische Oceaan omringd schiereiland. In het noorden grenst het aan de staat Pennsylvania, in het westen en zuiden aan Maryland en in het oosten aan New Jersey. De belangrijkste rivier is de Delaware, die de grens met New Jersey vormt. Het hoogste punt van het vlakke Delaware ligt op slechts 137 m.

Demografie en economie

In 2000 telde Delaware 783.600 inwoners (155 per km²). De grootste steden zijn Wilmington en hoofdstad Dover. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 41 miljard dollar. De wetgeving in Delaware ten aanzien van onder meer belastingheffing en vijandige overnames wordt door veel bedrijven als zeer gunstig gezien, zodat er veel bedrijven zijn die formeel in Delaware gevestigd zijn terwijl hun hoofdkwartier zich in een andere staat bevindt.

Facts over Delaware

Staat: Delaware
Afkorting: DE
Hoofdstad: Dover
Staat sinds: December 7, 1787
Netnummers: 302
Vogel: Blue Hen Chicken
Bloem: Peach Blossom
Grootste stad: Wilmington
Motto: Liberty and Independence
Bijnamen: First State, Diamond State, Blue Henn Sate, Small Wonder
Bevolking: 783.600
Lied: Our Delaware
Boom: American Holly
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • New Jersey
  • Pennsylvania
  • Maryland

Bezienswaardigheden in Delaware

Winterthur Museum and Gardens

Bijna 60 jaar geleden opende Henry Francis DuPont zijn eigen landgoed, het Winterthur, voor het publiek. Tegenwoordig is Winterthur een vooraanstaand museum met meer dan 90.000 Amerikaanse antiekvoorwerpen uit de jaren 1640 tot 1860. De collectie is tentoongesteld in het enorme DuPont familielandgoed, met maar liefst 175 kamers en tuin van bijna 25 hectare.  

Rehoboth Beach

Het witte zandstrand van Rehoboth Beach prijkt op veel lijstjes van Amerika’s mooiste zandstranden. Het kuststadje is erg geliefd bij de locals tijdens de zomermaanden, omdat je er naast het mooie strand ook veel restaurants en boetiekjes vindt. Ten zuiden van Rehoboth Beach ligt tevens Dewey Beach en Bethany Beach.

Andere staten in de Mid-Atlantic regio