Home > Bestemmingen > Staten > Maryland

Maryland

Old Line State

Reisinformatie over Maryland

Maryland is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Old Line State”, zoals de bijnaam luidt, is MD. De hoofdstad is Annapolis.

Geschiedenis

Maryland was oorspronkelijk een Britse kolonie, gesticht door George Calvert (Lord Baltimore). Op 25 maart 1634 leidde hij de eerste kolonisten naar het gebied. Het merendeel van de inwoners was katholiek, in tegenstelling tot wat in de meeste andere kolonies destijds het geval was. De Maryland toleration act uit 1649 was een van de eerste wetten die expliciet meerdere (christelijke) geloven toestond. De staat is echter, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, niet genoemd naar de Heilige Maagd Maria, maar naar de echtgenote van koning Karel I van Engeland.

Het gebied dat de kolonie mocht omvatten was in eerste instantie dat tussen de 40e breedtegraad en de rivier de Potomac ten zuiden daarvan, maar dit was gebaseerd op een foutieve kaart. Omdat Philadelphia, de belangrijkste stad in Pennsylvania, hierdoor tot Maryland zou gaan behoren, stelden de Calverts en de familie Penn, die Pennsylvania bestierde, in de 18e eeuw de astronoom Charles Mason en de landmeter Jeremiah Dixon aan. De grens tussen de twee kolonies, gevormd door een rechte lijn tussen de 39ste en 40e breedtegraad, is onderdeel van wat later de Mason-Dixon lijn genoemd werd.

Maryland was een van de dertien kolonies die in opstand kwamen tegen de Britse kroon (zie Amerikaanse Revolutie). Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog bleef Maryland, dat tussen de Unie- en de Confederatiestaten in lag, grotendeels neutraal. Wel vond er op 17 september 1862 de bloedige veldslag bij Antietam plaats.

Geografie

De staat Maryland beslaat 32.160 km², waarvan 25.338 km² land. De staat ligt in de Eastern tijdzone. Maryland grenst in het noorden aan de staat Pennsylvania, in het westen en zuiden aan West Virginia en Virginia, en in het oosten aan Delaware. Het westen van de staat is heuvelachtiger dan het oosten. Het hoogste punt ligt 1024 m boven zeeniveau. Zoals hierboven al aangegeven wordt de zuidgrens gevormd door de rivier de Potomac, die evenals de Susquehanna uitkomt in Chesapeake Bay. Langs deze baai bevinden zich veel moerassen.

Demografie en economie

In 2000 telde Maryland 5.296.486 inwoners (165 per km²). De grootste stad is Baltimore. Verder liggen veel van de voorsteden van Washington D.C. op het grondgebied van Maryland. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 175 miljard dollar.

Facts over Maryland

Staat: Maryland
Afkorting: MD
Hoofdstad: Annapolis
Staat sinds: April 28, 1788
Netnummers: 240, 301, 410, 443
Vogel: Baltimore Oriole
Bloem: Black-eyed susan
Grootste stad: Baltimore
Motto: Fatti maschii parole femine strong deeds, gentle words
Bijnaam: Old Line State
Bevolking: 5.296.486
Lied: Maryland, My Maryland
Boom: White Oak
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • Delaware
  • Pennsylvania
  • West Virginia
  • Virginia
  • District of Columbia

Bezienswaardigheden in Maryland

Baltimore

De grootste stad van de staat Maryland staat ook wel bekend als de Crab Cake Capital of the World. Het zogeheten viskoekje is hier overal te verkrijgen en een ware lekkernij. Een must-do in Baltimore is de Heritage Walk. Je start bij de Inner Harbor en tijdens de route kom je langs meer dan 20 highlights in de stad, zoals het Baltimore Maritime Museum, Fells Point en het World Trade Center. Door de ligging, op korte afstand van de grote steden Washington D.C. en Philadelphia, is Baltimore een fijne stop voor een paar dagen.

Annapolis & Chesapeake Bay

Door de ligging, aan Chesapeake Bay, kent de hoofdstad Annapolis een grote maritieme geschiedenis. Het heeft dan ook de bijnaam Sailing Capital of the World. Tijdens een bezoek aan deze havenstad kun je Main Street niet overslaan, hier vind je talrijke gezellige winkels, barretjes en (vis)restaurants. Bezoek daarnaast ook het oudste stadshuis van de Verenigde Staten, Maryland State House.

Andere staten in de Mid-Atlantic regio