Home > Bestemmingen > Staten > Kansas

Kansas

Sunflower State

Reisinformatie over Kansas

Op 29 januari 1861 werd Kansas, als 34ste, een staat van de Verenigde Staten. De hoofdstad is Topeka. De naam is afkomstig van het Sioux-woord kansa, dat “volk van de zuidenwind” betekent. De bijnaam van Kansas is The Sunflower State (“Staat van de zonnebloem”). De standaardafkorting voor de staat is KS.

Geografie

Kansas heeft een oppervlakte van 213.283 km² en is vrijwel rechthoekig. De gemiddelde hoogte is 610 m boven zeeniveau; het hoogste punt is Mount Sunflower (1231 m). In het noorden grenst Kansas aan Nebraska, in het zuiden aan Oklahoma, in het westen aan Colorado en in het oosten aan Missouri. Het ligt ongeveer even ver van de Atlantische als van de Stille Oceaan. Kansas ligt grotendeels in de Central-tijdzone, maar een gedeelte van het westen van de staat behoort tot de Mountain-tijdzone. Kansas is ook de naam van de grote rivier in het oosten van de staat, die uit het Tuttle Creek Lake stroomt en uitkomt in de Missouri.

Demografie en economie

De staat telde in 2000 2.688.418 inwoners (13 per km²) en ongeveer 69% van de bevolking woont in stedelijke gebieden. De grootste stad is Wichita. Kansas City en enige voorsteden ervan liggen in Kansas, en behoort tot de agglomeratie die ook Kansas City, Missouri behelst. Buiten de stedelijke gebieden bestaat Kansas voornamelijk uit uitgestrekte, zeer dunbevolkte vlakten, die zowel voor landbouw als voor veeteelt worden gebruikt. Het bruto product van de staat bedroeg in 1999 81 miljard dollar.

Overige informatie

Dorothy uit het boek De Tovenaar van Oz van L. Frank Baum woont op een boerderij in Kansas. Het “Kleine huis op de prairie” uit het gelijknamige boek van Laura Ingalls Wilder stond ook in Kansas. Het plaatsje Coffeyville was de thuisbasis van de Dalton-bende, vooral bekend uit de Lucky Luke-strips.

Facts over Kansas

Staat: Kansas
Afkorting: KS
Hoofdstad: Topeka
Staat sinds: Janurary 29, 1861
Netnummers: 316, 620, 785, 913
Vogel: Western Meadowlark
Bloem: Sunflower
Grootste stad: Wichita
Motto: Ad astra per aspera, To the stars through difficulties
Bijnaam: Sunflower State
Bevolking: 2.688.418
Lied: Home on the Range
Boom: Cottonwood
Tijdzone: -6 / -7

Aanliggende staten:

  • Colorado
  • Nebraska
  • Missouri
  • Oklahoma

Bezienswaardigheden in Kansas

Route 66

Route 66 (US66) was een historische autoweg (U.S. Highway) in de Verenigde Staten, die begon in Chicago, en eindigde aan het strand van de Stille Oceaan in Santa Monica bij Los Angeles. De totale lengte was 3940 km. US66 loopt door Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië. In 1985 werd US66 officieel opgeheven, nadat het Interstate Highway System het langeafstandsverkeer had overgenomen. Veel toeristen volgen nog steeds het oude traject van Route 66.

Kansas

Ondanks de belangrijke rol die Kansas speelde ten tijde van de Burgeroorlog, vind je hier relatief weinig bezienswaardigheden. Maar de Dwight D. Eisenhower Presidential Library in Abilene is zeker een bezoek waard wanneer je in de buurt bent. Onze tip? Combineer deze highlight met een bezoek aan de Truman Library in de staat Missouri! Ook Wichita, de grootste stad van Kansas, is leuk om te bezoeken, er zijn hier tal van musea, parken en restaurants.

Andere staten in de Great Plains