Home > Bestemmingen > Staten > Nebraska

Nebraska

Cornhusker State

Reisinformatie over Nebraska

Nebraska is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Cornhusker State”, zoals de bijnaam luidt, is NE. De hoofdstad is Lincoln, hoewel Omaha groter is.

Geschiedenis

Het gebied dat nu de staat Nebraska vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Nebraska, dat “vlak water” betekent, was de naam die de Indianen gaven aan de rivier die nu de Platte heet (zie onder).

Het was lange tijd in Franse handen. Gedurende enige decennia in de tweede helft van de 18e eeuw had Spanje het in bezit. Uiteindelijk verkocht Frankrijk het in 1803 aan de Verenigde Staten (zie Louisiana Purchase). Op 1 maart 1867 werd Nebraska formeel, als 37ste, een staat van de Verenigde Staten. De eerste significante aantallen kolonisten vestigden zich in de jaren 1860 in het gebied.

Geografie

De staat Nebraska beslaat 200.520 km². Het westen van de staat behoort tot de Mountain-tijdzone, het oosten tot de Central tijdzone. Nebraska grenst in het noorden aan de staat South Dakota, in het westen aan Wyoming, in het oosten aan Iowa en Missouri en in het zuiden aan Colorado en Kansas.

De belangrijkste rivieren zijn de Platte en de Missouri, waarin de Platte uitkomt en die de gehele oostgrens vormt. Bij de plaats North Platte komen de North Platte en de South Platte samen. Het grootste meer is Lake C.W. McConaughy, waar de North Platte doorheen stroomt. De belangrijke steden in Nebraska zijn Omaha, Lincoln, North Platte, Grand Island en Scottsbluff.

Nebraska is op sommige plaatsen vrij vlak maar het grootste deel is heuvelachtig. Het hoogste punt ligt op 1653 m.

Demografie en economie

In 2000 telde Nebraska 1.711.263 inwoners (8,5 per km²) waarvan ongeveer 66% van de bevolking in een stedelijk gebied woont. De grootste steden zijn Omaha en de hoofdstad Lincoln. Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking is vrij normaal op Amerikaans niveau. Zowat overal is er in Nebraska veel landbouw en er is in Nebraska ook een grote vleesverwerkende industrie. Omaha is een van de meest vleesverwerkende steden ter wereld. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 57 miljard dollar.

Facts over Nebraska

Staat: Nebraska
Afkorting: NE
Hoofdstad: Lincoln
Staat sinds: March 1, 1867
Netnummers: 308, 402
Vogel: Western Meadowlark
Bloem: Goldenrod
Grootste stad: Omaha
Motto: Equality before the law
Bijnaam: Cornhusker State
Bevolking: 1.711.263
Lied: Beautiful Nebraska
Boom: Cottonwood
Tijdzone: -6 / -7

Aanliggende staten:

  • Colorado
  • Wyoming
  • South Dakota
  • Iowa
  • Missouri
  • Kansas

Bezienswaardigheden in Nebraska

Omaha - Henry Doorly Zoo

Nebraska is een weinig toeristische staat. Omaha is de grootste stad van Nebraska en ligt in het midden van Amerika. Deze gastvrije stad heeft een grote diversiteit als het aankomt op cultuur en geschiedenis. Ook zijn er veel stadsparken te vinden. Als je een bezoek brengt aan Omaha, sla dan Omaha’s Henry Doorly Zoo en aquarium niet over.

Andere staten in de Great Plains