Home > Bestemmingen > Staten > Oklahoma

Oklahoma

Sooner State

Reisinformatie over Oklahoma

Oklahoma is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Sooner State”, zoals de bijnaam luidt (zie ook onder), is OK. De hoofdstad is Oklahoma City.

Geschiedenis

Het gebied dat nu Oklahoma heet, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Caddo, waarvan er nog steeds afstammelingen wonen. Daarna was de regio lang in handen van de Fransen. Gedurende enige decennia aan het einde van de 18e eeuw controleerde Spanje het gebied. Frankrijk verkocht het uiteindelijk in 1803 aan de Verenigde Staten (zie Louisiana Purchase). In de jaren 1830-40 werden veel Indianen uit andere delen van het land naar de regio overgebracht. De Choctaw-Indianen, een van de stammen die dit lot ondergingen, gaven Oklahoma zijn huidige naam. In hun taal betekent okla zoiets als “volk” en homa “rood”. Plaatsen als Tulsa, Thalequah en Muskogee zijn gesticht door Indianen.

Sommige Indianenstammen hadden zwarte slaven in dienst. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog kozen bepaalde stammen partij voor de Confederatie, waarvoor ze na afloop zwaar gestraft werden door de federale overheid. In 1889 nam de overheid de Indianen het aan hen gegeven land grotendeels weer af. Vanaf 22 april van dat jaar kon het door kolonisten kosteloos in bezit worden genomen. Zij die al iets eerder grond claimden, werden Sooners genoemd. Op 16 november 1907 werd Oklahoma formeel, als 46ste, een staat van de Verenigde Staten.

In het begin van de 20e eeuw werd er begonnen met grootschalige oliewinning in de omgeving van Tulsa, wat nog meer mensen naar het gebied lokte. Tijdens de crisisjaren leidden droogte en verkeerd grondgebruik tot het ontstaan van de Dust Bowl. Vruchtbare aarde werd in grote stormen weggeblazen, waardoor veel boeren de staat ontvluchtten. Dit was onderwerp van de roman The Grapes of Wrath van John Steinbeck en van de foto’s van Dorothea Lange.

Geografie

De staat Oklahoma beslaat 181.196 km², waarvan 178.023 km² land is. Het behoort tot de Central tijdzone. Oklahoma grenst in het noorden aan de staten Kansas en Colorado, in het westen aan New Mexico, in het oosten aan Missouri en Arkansas en in het zuiden aan Texas. De belangrijkste rivieren zijn de Red, die een groot deel van de grens met Texas definieert, de Arkansas en de South Canadian. Oklahoma telt veel grotere en kleinere meren, zoals Lake Texoma en Eufala Lake. Het zuidoosten van de staat is het meest heuvelachtig, maar het hoogste punt is de top van Black Mesa (1516 m) in het uiterste noordwesten.

Demografie en economie

In 2000 telde Oklahoma 3.450.654 inwoners (19 per km²) waarvan ongeveer 68% van de bevolking in stedelijke gebieden woont. De grootste steden zijn hoofdstad Oklahoma City en Tulsa. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 94 miljard dollar.

Overige informatie

Op 19 april 1995 pleegde Timothy McVeigh een bomaanslag op een gebouw van de federale overheid in Oklahoma City, waardoor 168 mensen om het leven kwamen (de Oklahoma City Bombing). Oklahoma ligt in het gedeelte van de Verenigde Staten dat de bijnaam Tornado Alley (Tornado Steeg) heeft gekregen vanwege het grote aantal tornado’s dat hier voorkomt. Op 3 mei 1999 werd Oklahoma getroffen door een serie tornado’s waarvan één tornado met windsnelheden tot 510 kilometer per uur de zwaarste ooit gemeten is. Deze tornado bereikte de buitenwijken van Oklahoma City. 46 Mensen verloren het leven. In Oklahoma City is de kans op een tornado 345% groter dan het gemiddelde in Amerika. Wiskundige Martin Gardner en entertainer Will Rogers werden geboren in Oklahoma.

Facts over Oklahoma

Staat: Oklahoma
Afkorting: OK
Hoofdstad: Oklahoma City
Staat sinds: November 16, 1907
Netnummers: 405, 580, 918
Vogel: Scissor-tailed Flycatcher
Bloem: Mistletoe
Grootste stad: Oklahoma City
Motto: Labor omnia vincit – Labor conquers all things
Bijnaam: Sooner State
Bevolking: 3.450.654
Lied: Oklahoma – Port
Boom: Redbud
Tijdzone: -6 / -7

Aanliggende staten:

  • New Mexico
  • Colorado
  • Kansas
  • Missouri
  • Arkansas
  • Texas

Bezienswaardigheden in Oklahoma

Andere staten in de Southwest