Home > Bestemmingen > Staten > Colorado

Colorado

Centennial State

Reisinformatie over Colorado

Colorado is één van de staten van de Verenigde Staten. De hoofdstad is Denver. Colorado is het Spaanse woord voor “gekleurd”. De bijnaam van Colorado is The Centennial State. De standaardafkorting voor de staat is CO.

Geschiedenis

Voor de komst van de Europeanen werd Colorado bewoond door Indiaanse stammen als de Ute, Cheyenne en Comanche. Een deel van de staat kwam in Amerikaanse handen door de Louisiana Purchase in 1803 terwijl de rest na afloop van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog in 1848 deel van de VS werd. De recentere geschiedenis van de staat is sterk beïnvloed door de Colorado Gold Rush van 1859, die tot een grote bevolkingstoename leidde. Veel van de nederzettingen die toen gebouwd werden, veranderden in spookstadjes toen het goud opraakte of de markt instortte, maar sommige overleefden als gok- of ski-oord. Een voorbeeld van het laatste is het chique Aspen.

Colorado Territory

In 1861 werd het Colorado Territory gevormd maar het streven naar statehood werd vertraagd door een twijfelend Congress. Op 1 augustus 1876 werd Colorado, als 38ste, een staat van de Verenigde Staten. In 1864 was er een gewapend conflict tussen de Indianen enerzijds en de Verenigde Staten anderzijds, de Colorado-oorlog, die resulteerde in het verwijderen van alle Indianen uit Colorado en het overplaatsen ervan naar Oklahoma.

Geografie

Colorado grenst aan de staten Wyoming, Nebraska, Kansas, Oklahoma, New Mexico, Arizona en Utah. De grenzen met de laatste drie komen bij elkaar op het “vierstatenpunt” Four Corners. Colorado ligt in de Mountain-tijdzone. Colorado heeft een oppervlakte van 269.837 km² en is exact rechthoekig, iets wat verder alleen voor Wyoming geldt. Door de kromming van de aarde is echter de zuidgrens toch een mijl of wat langer dan de noordgrens. Gemiddeld ligt de staat 2073 m boven zeeniveau. Het hoogste punt is de top van Mount Elbert (4399 m). Denver ligt precies op 1 mijl boven zeeniveau en heet daarom the Mile High City.

Great Plains

Het oostelijke gedeelte van Colorado behoort tot de Great Plains, terwijl het westen gedomineerd wordt door de Rocky Mountains. Hier ontspringen grote rivieren als de Colorado en de Rio Grande. Het merendeel van de inwoners woont langs de oostrand van de Rockies, in een smalle strook, de Front Range genoemd, waar de noord-zuid snelweg I-25 doorheen loopt. De andere hoofdader is de I-70 die van oost naar west de staat doorkruist en door de Eisenhower tunnel de waterscheiding van de Rockies doorsnijdt.

Klimaat

Colorado is een droge staat. Er zijn zo’n 300 dagen zon per jaar en de meeste neerslag valt als sneeuw. Regen is betrekkelijk zeldzaam, een enkele plotselinge onweersbui (al dan niet met grote hagelstenen) daargelaten. Het redelijk vlakke oostelijke deel is het droogst en is grotendeels boomloos. In de bergen valt ’s winters veel sneeuw vooral in de vorm van losse, droge poeder. Daarom is het een uitstekend ski-gebied maar veel van dat water vloeit af naar de westzijde van de waterscheiding. De Front Range begint hoe langer hoe meer in problemen met de watervoorziening te komen.

Nationale parken in Colorado

De Amerikaanse staat Colorado kent een aantal parken die door de National Park Service beheerd worden.

 • Black Canyon of the Gunnison National Park
 • Great Sand Dunes National Park
 • Mesa Verde National Park
 • Rocky Mountain National Park

Hiernaast is er een groot aantal andere gebieden zoals historische monumenten en wildernisgebieden die een beschermde status hebben.

Demografie en economie

Colorado telde in 2000 4.301.261 inwoners (16 per km²) waarvan meer dan 80% blanken. De belangrijkste godsdienst is het Christendom die door driekwart van de bevolking wordt aangehangen.

Steden

De hoofdstad van Colorado en tevens grootste stad is Denver met een inwoneraantal van 554.636. Andere grote steden zijn:

 • Colorado Springs – 360.890 inwoners
 • Aurora – 276.393 inwoners
 • Lakewood (Colorado) – 144.126 inwoners
 • Fort Collins – 118.652 inwoners

Economie en infrastructuur

Hoewel mijnbouw de belangrijkste economische pijler was in de 19e eeuw is de landbouw tegenwoordig van groot belang geworden dankzij betere irrigatiemethodes, hoewel dat bijvoorbeeld in de San Juan vallei tot verzilting van de bodem geleid heeft. In het oosten vond extensieve veeteelt plaats. De overheid is een belangrijke werkgever in Colorado en vele federale installaties bevinden er zich zoals NORAD, het United States Geological Survey, de United States Air Force Academy en het NOAA. Verder is de National Parks Service opvallend aanwezig. In de staat wordt tevens relatief veel gedaan aan wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling en is ook het toerisme een belangrijke inkomstenbron. Het bruto product van de staat bedroeg in 1999 153 miljard dollar.

Facts over Colorado

Staat: Colorado
Afkorting: CO
Hoofdstad: Denver
Staat sinds: August 1, 1876
Netnummers: 303, 719, 720, 970
Vogel: Lark Bunting
Bloem: Rocky Mountain Columbine
Grootste stad: Denver
Motto: Nil sine Nimine-Nothing without Providence
Bijnamen: Centennial State, Colorful Colorado
Bevolking: 4.301.261
Lied: Where the Columbines Grow
Boom: Blue Spruce
Tijdzone: -7

Aanliggende staten:

 • Wyoming
 • Nebraska
 • Kansas
 • Oklahoma
 • New Mexico
 • Arizona
 • Utah

Bezienswaardigheden in Colorado

Rocky Mountain N.P.

Het Nationaal park Rocky Mountain is gelegen in het noorden van de staat Colorado in de Verenigde Staten. Het Nationaal park Rocky Mountain bezit majestueuze berggezichten, gevarieerde klimaten en omgevingen – van bossen tot bergtoendra – en makkelijk te bereiken wandelroutes en kampplaatsen. In het park liggen de bronnen van de Colorado rivier. Het park ligt ten noordwesten van Boulder (Colorado) in de Colorado Rockies. 

Mesa Verde

Mesa Verde is een nationaal park in zuid-west Colorado in de Verenigde Staten van Amerika. Mesa Verde beslaat een oppervlakte van 211 km². De ingang van het park ligt zo’n 15 kilometer ten oosten van de stad Cortez. Het bezoekerscentrum ligt op 24 kilometer van de ingang en bevindt zich op 10 kilometer afstand van Chapin Mesa, het populairste gedeelte van Mesa Verde. De naam Mesa Verde betekent “groene tafel” in het Spaans.

Andere staten in de Mountains regio