Home > Bestemmingen > Staten > North Dakota

North Dakota

Peace Garden State

Reisinformatie over North Dakota

North Dakota (Nederlands: Noord-Dakota) is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Peace Garden State”, zoals de bijnaam luidt, is ND. De hoofdstad is Bismarck.

Geschiedenis

Het gebied dat nu North Dakota heet werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Lakota, die ook bekendstaan als de Dakota of de Sioux. Lakota betekent “vriend”. Daarna was de regio lang in Franse handen. Een gedeelte van de staat werd door de Verenigde Staten verworven in een transactie die de Louisiana Purchase is gaan heten. De rest volgde in 1818, toen hierover een verdrag werd gesloten met de Engelsen. Op 2 november 1889 werden North en South Dakota formeel, als 39ste en 40e, staten van de Verenigde Staten.

Geografie

De staat North Dakota behoort tot de Great Plains-regio en beslaat 183.272 km², waarvan 178.839 km² land is. De staat behoort tot de Central tijdzone, afgezien van het zuidwesten, dat in de Mountain-tijdzone ligt. North Dakota grenst in het noorden aan Canada, in het westen aan de staat Montana, in het oosten aan Minnesota en in het zuiden aan South Dakota. De belangrijkste rivier is de Missouri. Het hoogste punt in het vlakke North Dakota is de top van White Butte (1069 m).

Demografie en economie

In 2000 telde North Dakota 642.200 inwoners (3.5 per km²). De grootste stad is Fargo, dat vlakbij de grens met Minnesota ligt en bekend is vanwege de gelijknamige film. 5 % van de bewoners is van Indiaanse afkomst. In de staat liggen uitgestrekte reservaten. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 19.0 miljard dollar, het minste van alle staten. Landbouw en daaraan gerelateerde activiteiten zijn het belangrijkst.

Facts over North Dakota

Staat: North Dakota
Afkorting: ND
Hoofdstad: Bismarck
Staat sinds: November 2, 1889
Netnummers: 701
Vogel: Western Meadowlark
Bloem: Wild Prarie Rose
Grootste stad: Fargo
Motto: Liberty and union, now and forever, one and inseparable
Bijnamen: Peace Garden State, Flickertail State, Roughrider State
Bevolking: 642.200
Lied: North Dakota Hymn
Boom: American Elm
Tijdzone: -6 / -7

Aanliggende staten:

  • Montana
  • South Dakota
  • Minnesota

Bezienswaardigheden in North Dakota

Theodore Roosevelt National Park

Toen president Theodore Roosevelt in 1883 het land van de Dakota’s bezocht voor bizonjacht, werd hij betoverd door het prachtige landschap van de Badlands. Na zijn eerste bezoek bouwde hij hier een ranch en kwam hij geregeld terug. In 1978 kreeg het park officieel de naam Theodore Roosevelt National Park.

Fargo

Fargo is de grootste stad van North Dakota en staat tevens bekend als een van de vriendelijkste plaatsen in Amerika. Het is een universiteitsstad en doordoor erg levendig met honderden restaurants, kroegen en cafés. Fargo is bij veel mensen bekend vanwege de gelijknamige Hollywoodfilm uit 1996 van de broeders Coen. 

Andere staten in de Great Plains