Home > Bestemmingen > Staten > Michigan

Michigan

Wolverine State

Reisinformatie over Michigan

Michigan is een van de staten van de Verenigde Staten van Amerika. De standaardafkorting voor de Wolverine (veelvraat) State, zoals de bijnaam luidt, is MI. De hoofdstad is Lansing.

Geschiedenis

Het gebied dat nu Michigan vormt, stond voordat het in 1763 definitief in Britse handen overging onder controle van Frankrijk als deel van Nieuw-Frankrijk, het geheel van Franse bezittingen in Noord-Amerika. Franse namen als Detroit en Bois Blanc Island herinneren hier nog aan.

In 1805 werd Michigan als een apart territorium uit de toenmalige Northwest Territory. In 1835 speelde zich een grensconflict af met Ohio, waarbij Ohio de stad Toledo en de “Toledo strip” verkreeg. In hetzelfde jaar kreeg de staat ter compenstatie het Upper Peninsula erbij (zie onder), dat voordien tot Wisconsin behoorde. Op 26 januari 1837 werd Michigan formeel, als 26de, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog behoorde het tot de kant van de Unie.

Geografie

De staat Michigan beslaat 250.941 km², waarvan 147.255 km² land. De staat bestaat uit twee delen: het Lower Peninsula (“Neder-Schiereiland”) en het kleinere Upper Peninsula (“Opper-Schiereiland”). De twee zijn verbonden door de op 1 november 1957 geopende Mackinac Bridge. Michigan ligt aan vier van de vijf Grote Meren, te weten Huronmeer, Bovenmeer, Michiganmeer en Eriemeer. In het noorden grenst het aan Canada, in het noordwesten aan Wisconsin en in het zuiden aan Indiana en Ohio. Het eiland Royale in het Bovenmeer behoort ook tot Michigan. Het hoogste punt van de staat is de top van Mount Arvon (603 m). Het grootste deel van de staat ligt in de Eastern-tijdzone, maar een klein gedeelte van het Upper Peninsula behoort tot de Central

Demografie

In 2000 telde Michigan 9.938.444 inwoners (40 per km²) waarvan meer dan 70% van de bevolking in een stedelijk gebied woont. De belangrijkste steden zijn Detroit, dat verreweg de grootste is, hoofdstad Lansing en Grand Rapids.

Facts over Michigan

Staat: Michigan
Afkorting: MI
Hoofdstad: Lansing
Staat sinds: January 26, 1837
Netnummers: 231, 248, 269, 313, 517, 586, 616, 734, 810, 906, 989
Vogel: Robin
Bloem: Apple Blossom
Grootste stad: Detroit
Motto: Si quaeris peninsulam amoenam, circumspice
If you seek a pleasant peninsula, look about you
Bijnaam: Wolverine State, Geat Lakes State
Bevolking: 9.938.444
Lied: Michigan, My Michigan
Boom: Eastern White Pine
Tijdzone: -5 / -6

Aanliggende staten:

  • Indiana
  • Ohio
  • Wisconsin

Bezienswaardigheden in Michigan

Detroit

Detroit is de grootste stad in de Amerikaanse staat Michigan en vernoemd naar de Detroit River. Deze stad is vooral bekend omdat de grote drie Amerikaanse automerken er hun hoofdkwartier hebben: Ford, General Motors en Chrysler. Ook was Detroit de bakermat van de techno en Motown Records. Must-visits in de stad zijn Studio A en het Motown Museum waar je meer leert over de typerende Motown-muziek. Daarnaast is de bijna 9 km. lange River Walk over de International Riverfront ook een absolute aanrader!

Mackinac Island

Bij Mackinac Island lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Auto’s zijn hier een absolute no-go en alles wordt te voet of per paard en wagen gedaan. In en rondom de Victoriaanse binnenstad zie je nog verschillende historische gebouwen zoals Fort Mackinac. Ga in ieder geval naar het Mackinac Island State Park en maak een fietstocht door de prachtige groene omgeving. Wil je iets bijzonders doen? Maak een rondtocht per koets en waan je terug in de tijd.

Andere staten in de Midwest regio