Home > Bestemmingen > Staten > Indiana

Indiana

Hoosier State

Reisinformatie over Indiana

Indiana is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Hoosier State”, zoals de bijnaam luidt, is IN. De hoofdstad is Indianapolis.

Geschiedenis

Voordat de Europeanen het huidige Indiana koloniseerden werd het bevolkt door verschillende Indianenstammen. De naam betekent dan ook “Land van de Indianen”. Tot de 18e eeuw was het gebied in Franse handen. Zij raakten het echter kwijt aan de Engelsen. Op 11 december 1816 werd Indiana formeel, als 19e, één van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog stond de staat aan de zijde van de Unie.De inwoners van de staat worden al vanaf de jaren 1830 vaak Hoosiers genoemd. Over de oorsprong van deze bijnaam bestaan uiteenlopende theorieën.

Geografie en klimaat

De staat Indiana beslaat 94.321 km², waarvan 1.5 % water. De staat ligt grotendeels in de Eastern tijdzone, behalve het noordwesten, dat tot de Central tijdzone behoort. Indiana grenst in het noorden aan de staat Michigan, in het westen aan Illinois, in het oosten aan Ohio en in het zuiden aan Kentucky. Het ligt aan het Michiganmeer. De gehele zuidgrens wordt gevormd door de rivier de Ohio, een gedeelte van de westgrens door de erin uitkomende Wabash. De staat is vrij vlak; het hoogste punt is slechts 383 m boven zeeniveau.

Demografie en economie

In 2000 telde Indiana 6.080.485 inwoners (64 per km²) waarvan ongeveer 65% van de bevolking in een stedelijk gebied woont. De grootste stad in Indiana is hoofdstad Indianapolis. Andere steden zijn Fort Wayne, South Bend en Evansville. Gary, in het uiterste noordwesten, is vastgegroeid aan Chicago in de staat Illinois. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 190 miljard dollar.
 

Afkomstig uit Indiana:

 • Cole Porter (1891-1964), componist
 • Kurt Vonnegut(1922-2007), auteur
 • James Dean (1931-1955), acteur
 • Frank Borman (1928), astronaut (Gemini 7, Apollo 8)
 • Dan Quayle(1947), vicepresident USA
 • Michael Jackson (1958), zanger
 • Embeth Davidtz (1966), actrice

Facts over Indiana

Staat: Indiana
Afkorting: IN
Hoofdstad: Indianapolis
Staat sinds: December 11, 1816
Netnummers: 219, 260, 317, 574, 765, 812
Vogel: Cardinal
Bloem: Peony
Grootste stad: Indianapolis
Motto: The crossroads of America
Bijnaam: Hoosier State
Bevolking: 6.080.485
Lied: On the Banks of the Wabash
Boom: Yellow-poplar
Tijdzone: -5 / -6

Aanliggende staten:

 • Illinois
 • Michigan
 • Ohio
 • Kentucky

Bezienswaardigheden in Indiana

Indianapolis

De hoofdstad van Indiana staat bij de meeste mensen bekend om de Indianapolis 500, ook wel liefkozend Indy 500 genoemd. De belangrijkste autorace in de Verenigde Staten vindt jaarlijks rond eind mei plaats, op de zondag voor Memorial Day. Maar Indianapolis is meer dan alleen de Indy 500. Je vindt hier tal van leuke musea en meerdere grote parken. Wandel over Georgia Street, bezoek het indrukwekkende Soldiers & Sailors Monument en rust uit op een bankje in het White River State Park.

Indiana Dunes State Park

Indiana Dunes State Park ligt vlakbij de oevers van Lake Michigan en is het eerste nationale park van Indiana. Het park is niet groot, maar wel veelzijdig. Zo kun je hier uitstekend hiken, vissen, zwemmen en kamperen. In het park leven meer dan 350 vogelsoorten en kleine zoogdieren als rode vossen en witstaartherten. Bezoek vooral ook één van de oorlogsmonumenten in het park, zoals Bailly Homestead en Florida Tropical House.

Andere staten in de Midwest regio