Home > Bestemmingen > Staten > Minnesota

Minnesota

North Star State

Reisinformatie over Minnesota

Minnesota is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “North Star State”, zoals de bijnaam luidt, is MN. De hoofdstad is Saint Paul, en de grootste stad is Minneapolis. Deze steden liggen tegen elkaar aan, aan weerszijden van de Mississippi, en worden de Twin Cities (“Tweelingsteden”) genoemd.

Geografie en klimaat

De staat Minnesota beslaat 225.365 km², waarvan 206.375 km² land. De staat ligt in de Central-tijdzone. Minnesota grenst in het noorden aan Canada, in het westen aan de staten North Dakota en South Dakota, in het oosten aan Wisconsin en in het zuiden aan Iowa. Het noordelijkste punt van de Verenigde Staten, Alaska niet meegerekend, ligt op het tot Minnesota behorende schiereiland Northwest Angle. In het noordelijke Itasca State Park ontspringt de lange rivier de Mississippi, die een gedeelte van de grens met Wisconsin vormt. Verder telt Minnesota veel grotere en kleinere meren, volgens sommige bronnen meer dan 15.000. Het noordoosten van de staat ligt aan het Bovenmeer. Minnesota is vrij vlak. Het hoogste punt is de top van Eagle Mountain (701 m). Minnesota is bekend om zijn barre klimaat. Op 2 februari 1996 werd bij de plaats Tower -51 °C gemeten, terwijl in de zomers van 1917 en 1936 46 °C bereikt werd. Vooral in het noorden van de staat liggen veel Indianenreservaten.

Demografie en economie

In 2000 telde Minnesota 4.919.479 inwoners (22 per km²) waarvan ongeveer 70% van de bevolking in stedelijke gebieden woont. Relatief veel van hen stammen af van Duitse en Scandinavische immigranten. De belangrijkste steden zijn Minneapolis, Saint Paul, respectievelijk ten westen en ten oosten van de Mississippi gelegen en ook wel bekend onder de naam de Twin Cities, en Duluth in het noorden van de staat. In Minneapolis vind je ook de Mall of America is het grootste winkelcentrum en entertainmentcomplex van de USA. MOA ligt vlakbij Minneapolis St. Paul International Airport en trekt jaarlijks meer dan 40 miljoen bezoekers. Je vindt er meer dan 520 winkels, een groot indoor amusementspark, aquarium en meer. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 188 miljard dollar. Bekende(re) bedrijven uit de staat zijn 3M (Minnesota Mining & Manufacturing) en Honeywell maar ook NWA, Northwest Airlines, al sinds begin jaren negentig een partner van KLM.
 

Afkomstig uit Minnesota

 • Joshua Cain, Motion city Soundtrack
 • Bob Dylan, zanger
 • Judy Garland, acteur
 • Terry Gilliam, animator (Monty Python)
 • Sinclair Lewis, winnaar Nobelprijs voor de Literatuur
 • Walter Mondale, politicus, vicepresident ten tijde van Jimmy Carter
 • Prince, zanger

Facts over Minnesota

Staat: Minnesota
Afkorting: MN
Hoofdstad: St. Paul
Staat sinds: May 11, 1858
Netnummers: 218, 320, 507, 612, 651, 763, 952
Vogel: Common Loon
Bloem: Pink and white lady’s slipper
Grootste stad: Minneapolis
Motto: L’Etoile du nord – The star of the north
Bijnaam: North star state, Land of 10,000 lakes
Bevolking: 4.919.479
Lied: Hail! Minnesota
Boom: Red Pine
Tijdzone: -6

Aanliggende staten:

 • North Dakota
 • South Dakota
 • Iowa
 • Wisconsin

Bezienswaardigheden in Minnesota

Mall of America

Mall of America is het grootste winkel- en entertainmentcentrum van Noord-Amerika. Het winkelcentrum kan je in Bloomington in de staat Minnesota vinden. MOA heeft meer dan 40 miljoen bezoekers, 520 bekende wereldwinkels en belastingvrij winkelen op schoenen en kleding. Daarnaast heeft het winkelcentrum 50 restaurants en genoeg attracties waar families zich uren kunnen vermaken. Neem een kijkje bij Nickelodeon Universe of bij het grote attractiepark Sea Life, met maar liefst 27 attracties.

Minneapolis

In Minnesota vind je de metropol Minneapolis. Samen met het aangrenzende Saint Paul, wordt het ook wel Twin Cities genoemd. De stad is, net zoals de rest van Minnesota, waterrijk. De mississippi-rivier loopt dwars door de stad en geeft de stad een uniek karakter. De bezienswaardigheden in Minneapolis zijn eindeloos.

Andere staten in de Midwest regio