Home > Bestemmingen > Staten > Wisconsin

Wisconsin

Badger State

Reisinformatie over Wisconsin

Wisconsin is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Badger State”, zoals de bijnaam luidt, is WI. De hoofdstad is Madison. De naam van de staat is afgeleid van de rivier de Wisconsin, die door de staat stroomt.

Geschiedenis

Voordat de Europeanen het huidige Wisconsin koloniseerden werd het bevolkt door verschillende indiaanse volkeren. Tot in de 18e eeuw was het gebied in Franse handen, die het kwijtraakten aan de Engelsen. De naam is via het Frans afgeleid van een Myaamia-woord dat “deze rivier slingert zich door rood steen” zou betekenen, een verwijzingen naar de rode zandstenen rotsen van de Wisconsin Dells. Tot het grondgebied van Wisconsin behoorde oorspronkelijk ook een gebied dat in 1835 aan Michigan werd toegevoegd en nu bekend staat als het Upper Peninsula. Op 29 mei 1848 werd Wisconsin formeel, als 30e, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hoorde het bij de Unie.

Nederlanders

Een groep katholieke Nederlanders, bestaande uit voornamelijk arme keuterboeren uit Noord-Brabant en Limburg, vertrok naar de staat Wisconsin, waar ze zich onder meer vestigden in Little Chute en Green Bay.

Geografie

De staat Wisconsin beslaat 169.790 km², waarvan 140.787 km² land is. De staat ligt in de Central tijdzone. Wisconsin grenst in het noorden aan de staat Michigan, in het westen aan Minnesota en Iowa en in het zuiden aan Illinois.

Wisconsin ligt aan twee van de Grote Meren: Bovenmeer en Michiganmeer. De westgrens wordt grotendeels gevormd door de St. Croixrivier en de Mississippi. Door de staat stroomt de in de Mississippi uitkomende Wisconsin. Verder telt Wisconsin vele meren, waarvan Lake Winnebago het grootste is. De staat is vrij vlak; het hoogste punt is de top van Timms Hill (595 m).

Demografie en economie

In 2000 telde Wisconsin 5.363.675 inwoners (32 per km²). De grootste stad in Wisconsin is Milwaukee. Andere steden zijn de hoofdstad Madison, Green Bay, Kenosha, Racine, Appleton, Oshkosh en Eau Claire. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 177 miljard dollar.

Facts over Wisconsin

Staat: Wisconsin
Afkorting: WI
Hoofdstad: Madison
Staat sinds: May 29, 1848
Netnummers: 262, 414, 608, 715, 920
Vogel: Robin
Bloem: Wood Violet
Grootste stad: Milwaukee
Motto: Forward
Bijnaam: Badger State
Bevolking: 5.363.675
Lied: On Wisconsin
Boom: Sugar Maple
Tijdzone: -6

Aanliggende staten:

  • Minnesota
  • Michigan
  • Illinois
  • Iowa

Bezienswaardigheden in Wisconsin

Andere staten in de Midwest regio