Home > Bestemmingen > Staten > Wyoming

Wyoming

Equality State

Reisinformatie over Wyoming

Wyoming is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Equality State”, zoals de bijnaam luidt, is WY. De hoofdstad is Cheyenne. Laat u inspireren met onze reisinformatie over Wyoming en bezoek deze prachtige staat.

Geschiedenis

Het gebied dat nu Wyoming heet werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Daarna was de regio lang in Franse handen. Het grootste gedeelte van de staat werd in 1803 door de Verenigde Staten verworven via een transactie die de Louisiana Purchase is gaan heten. Op 10 juli 1890 werd Wyoming formeel, als 44ste, een staat van de Verenigde Staten. De staat is vernoemd naar de Wyoming Valley in Noord-Oost Pennsylvania, waar naar verluidt de eerste kolonisten in de staat vandaan kwamen. In 1869 was Wyoming de allereerste regio in de Verenigde Staten die het vrouwenkiesrecht invoerde.

Geografie

De staat Wyoming beslaat 253.554 km², waarvan 251.706 km² land is. Wyoming en Colorado zijn de enige staten die exact rechthoekig zijn, de kromming van het aardoppervlak buiten beschouwing gelaten. Wyoming ligt in de Mountain-tijdzone. Wyoming grenst in het noorden aan de staat Montana, in het westen aan Idaho en Utah, in het oosten aan South Dakota en Nebraska en in het zuiden aan Colorado. De belangrijkste rivier is de Platte. De grootste meren zijn Yellowstone Lake, Jackson Lake en het Flaming Gorge Reservoir. Wyoming wordt doorsneden door de Rocky Mountains, en grote delen van de staat zijn dan ook erg bergachtig. Het hoogste punt is de top van Gannett Peak (4207 m). In het oosten van de staat ligt een klein deel van de Black Hills, die voor de rest in South Dakota liggen. De Black Hills worden omringd door de vlakke Great Plains.

De natuurschoon van Wyoming

Natuurlijk mag de natuurschoon niet ontbreken in onze tips en reisinformatie over Wyoming. In het noordwesten van de staat ligt het beroemde Yellowstone National Park, dat onder andere veel geisers telt. Ten noorden van de plaats Jackson bevindt zich het National Elk Refuge, een reservaat waar elk jaar duizenden elanden overwinteren. In de staat bevinden zich ook veel van de laatste wilde paarden. De vermoedelijk allereerste vondst van dinosauriërfossielen in Wyoming werd gedaan bij Como Bluff in 1878, een gevolg van de aanleg van de Union Pacific-spoorlijn. De plaats heet nu ook wel Dinosaur Graveyard. In Wyoming is de zwartvoetbunzing, een lang in het wild uitgestorven marterachtige, opnieuw uitgezet.

Demografie

In 2005 telde Wyoming 509.294 inwoners (5,2 per vierkante mijl), het minste van alle vijftig staten. De grootste stad is hoofdstad Cheyenne, in het zuidoosten. In het westen van de staat bevindt zich het grote Wind River Indianenreservaat.

Economie

Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 20 miljard dollar. Met een BBP van 47.400$ is de staat één van de rijkste van de VS. Wyoming staat 6de in de rangschikking van staten met de hoogste levenskwaliteit (2006). De belangrijkste economische sectoren zijn de mijnbouw en het toerisme. De staat is één van de veiligste van de Verenigde Staten en staat onderaan in de ranglijst qua misdaad. Wyoming investeert $ 243 per inwoner aan politie en rechtsondersteuning. Wyoming heeft één van de laagste belastingen in de VS: er worden geen inkomstenbelasting, geen vennootschapsbelasting en geen erfenisrechten geheven. De “sales tax”, een belasting op de consumptie, bedraagt er 4%. De county’s mogen maximaal een eigendomsbelasting van 1,2% opleggen, de staat kan tot 0,8% van het eigendom belasten.

Facts over Wyoming

Staat: Wyoming
Afkorting: WY
Hoofdstad: Cheyenne
Staat sinds: July 10, 1890
Netnummers: 307
Vogel: Western Meadowlark
Bloem: Indian Paintbrush
Grootste stad: Cheyenne
Motto: Equal Rights
Bijnaam: Equality State
Bevolking: 493.782
Lied: Wyoming
Boom: Cottonwood
Tijdzone: -7

Aanliggende staten:

  • Idaho
  • Montana
  • South Dakota
  • Nebraska
  • Colorado
  • Utah

Bezienswaardigheden in Wyoming

Yellowstone

Yellowstone National Park is niet alleen het eerste nationale park in de Verenigde Staten, maar tevens de eerste ter wereld. Het werd op 1 maart 1872 opgericht. Het park ligt grotendeels in Wyoming en staat bekend om de vele geothermische verschijnselen, als gevolg van supervulkaan Yellowstone. Zo vind je er tientallen kleurrijke heetwaterbronnen en geisers. 

Grand Teton National Park

Grand Teton National Park grenst aan het zuiden van Yellowstone National Park. In dit park ligt het Tetongebergte met zijn karakteristieke bergtoppen, waarvan de hoogste top de Grand Teton heet. Het park biedt totaal andere natuur dan Yellowstone en is hartstikke geschikt voor bergbeklimmen, paardrijden en raften of kanoën op de Snake rivier. Je kunt hier tevens erg goed wildlife spotten, want in dit park leven onder andere bizons, beren, wolven en elanden.

Andere staten in de Mountains regio