Home > Bestemmingen > Staten > Montana

Montana

Treasure State

Reisinformatie over Montana

Montana is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Treasure State”, zoals de bijnaam luidt, is MT. De hoofdstad is Helena.

Geschiedenis

Het gebied dat nu Montana heet werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Daarna was de regio lang in Franse handen. Het grootste gedeelte van de staat werd door de Verenigde Staten verworven in een transactie die de Louisiana Purchase is gaan heten. De rest volgde in 1846, toen hierover een verdrag werd gesloten met de Engelsen; zie Oregon territorium. De Indianen in dit gebied verzetten zich hevig tegen de inname van hun land. Bekend is de slag bij de Little Bighorn op 25 juni 1876, waar generaal George Armstrong Custer in sneuvelde. Op 8 november 1889 werd Montana formeel, als 41ste, een staat van de Verenigde Staten. De naam Montana is vermoedelijk afkomstig van het Spaanse woord montaña, dat “berg” betekent.

Geografie

De staat Montana beslaat 381.156 km², waarvan 377.295 km² land is. De staat behoort tot de Mountain- tijdzone. Montana grenst in het noorden aan Canada, in het westen aan de staat Idaho, in het oosten aan North Dakota en South Dakota en in het zuiden aan Wyoming. De belangrijkste rivier is de Missouri, die in deze staat ontspringt. Grote meren in Montana zijn Fort Peck Lake en Flathead Lake. Het oosten van de staat is relatief vlak; het westen wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. Het hoogste punt is de top van Granite Peak (3901 m). Montana is zeer rijk aan natuurschoon. Voorbeelden zijn het Glacier National Park en de door William Clark op 25 juli 1806 ontdekte Pompey’s Pillar.

Demografie en economie

In 2000 telde Montana 902.195 inwoners (2.4 per km²). De grootste stad is Billings; enkele andere grotere steden zijn Bozeman, Butte en Great Falls. In de staat liggen uitgestrekte Indianenreservaten. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 23 miljard dollar.

Facts over Montana

Staat: Montana
Afkorting: MT
Hoofdstad: Helena
Staat sinds: November 8, 1889
Netnummers: 406
Vogel: Western Meadowlark
Bloem: Bitterroot
Grootste stad: Billings
Motto: Oro y plata – Gold and Silver
Bijnaam: Treasure State
Bevolking: 902.195
Lied: Montana
Boom: Ponderosa Pine
Tijdzone: -7

Aanliggende staten:

  • Idaho
  • Wyoming
  • South Dakota
  • North Dakota

Bezienswaardigheden in Montana

Glacier National Park

Het Glacier National Park wordt ook wel ‘The Crown of the continent’ genoemd en is het visitekaartje van Montana. Het park heeft meer dan 4000 km2 aan bergketens, wildernis en enorme gletsjers, daterend uit de laatste ijstijd. Door de smeltende gletsjers zijn er watervallen en grote helderblauwe meren ontstaan. Dit park is een paradijs voor wandelaars met meer dan 1100 km aan wandelroutes.

Beartooth Highway

De Beartooth Highway in het zuiden van Montana wordt beschouwd als een van de mooiste wegen in Amerika. De route van 104 km begint in Red Lodge en eindigt in Cooke City, een van twee de noordelijke ingangen van Yellowstone. Je rijdt dwars door de Beartooth bergketen, met de Beartooth Pass als het hoogtepunt op 3300 meter! Onderweg geniet je van uitzichten over de hele bergketen.

Andere staten in de Mountains regio