Idaho

Gem State

Reisinformatie over Idaho

Idaho is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Gem State”, zoals de bijnaam luidt, is ID. Een andere bijnaam is “Potato State”. De hoofdstad is Boise.

Geschiedenis

Het gebied dat nu Idaho heet, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Nez Perce. In de staat bevinden zich nu nog enkele grote reservaten. Idaho maakt deel uit van het Oregon territorium, een gebied dat in 1846 formeel tot de Verenigde Staten ging behoren. Op 4 maart 1863 tekende president Abraham Lincoln een wet die het Idahoterritorium schiep. Op dat moment woonden er nog maar zo’n 17.000 mensen in het gebied. Velen trokken erdoorheen op weg naar de westkust, vooral ook tijdens de Californische Gold Rush van 1849. In 1866 werd in Idaho zelf goud gevonden. Dit en het in 1869 gereed komen van de transcontinentale spoorlijn bracht veel mensen naar de regio. Toen president Benjamin Harrison op 3 juli 1890 de wet ondertekende die van Idaho formeel, als 43ste, een staat van de Verenigde Staten maakte, woonden er al 88.548 mensen

Geografie

De staat Idaho beslaat 216.632 km², waarvan 214.499 km² land is. Het noorden ligt in de Pacific tijdzone, het zuiden in de Mountain-tijdzone. Idaho grenst in het noorden aan Canada, in het westen aan de staten Washington en Oregon, in het oosten aan Montana en Wyoming en in het zuiden aan Nevada en Utah. De belangrijkste rivier is de Snake River, die een deel van de grens met Washington en Oregon vormt. De grootste meren zijn Coeur d’Alene Lake, Lake Pend Oreille, Bear Lake en het American Falls Reservoir.

Idaho in de Rocky Mountains

Een groot deel van het bergachtige Idaho wordt in beslag genomen door de Rocky Mountains, met als hoogste punt de top van Borah Peak (3859 m). De staat is rijk aan natuurschoon, zoals de lava van Craters of the Moon, de Hells Canyon, die dieper is dan de Grand Canyon, en de Balanced Rock.

Demografie en economie

In 2000 telde Idaho 1.293.953 inwoners (6 per km²). De meeste mensen wonen in het noordwesten en het zuiden. De grootste steden zijn hoofdstad Boise, Pocatello en Idaho Falls. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 37 miljard dollar.

Facts over Idaho

Staat: Idaho
Afkorting: ID
Hoofdstad: Boise
Staat sinds: July 3, 1890
Netnummers: 208
Vogel: Mountain Bluebird
Bloem: Syringa
Grootste stad: Boise
Motto: Esto perpetua / It is forever
Bijnaam: Gem State
Bevolking: 1.293.953
Lied: Here We Have Idaho
Boom: Western White Pine
Tijdzone: -7 / -8

Aanliggende staten:

  • Oregon
  • Washington
  • Montana
  • Wyoming
  • Utah
  • Nevada

Bezienswaardigheden in Idaho

Craters of the Moon

De bizarre natuur in het Craters of the Moon National Monument & Preserve is een van de voorbeelden van de vulkanische activiteit in deze regio. In de laatste 15.000 jaar hebben meerdere lava uitbarstingen een ruig, zwart landschap gecreëerd van meer dan 1000 km2. De lavavelden hebben een verrassende diversiteit in plant- en diersoorten, waaronder wijdverspreide vlaktes vol met alsem.

Shoshone Falls

De Shoshone Falls zijn een van de grootste watervallen in Amerika. Met een hoogte van 64 meter is deze waterval zelfs hoger dan de beroemde Niagara Falls. Hierdoor wordt de waterval ook wel de ‘Niagara of the West’ genoemd. De Shoshone Falls zijn het allermooist in het voorjaar, wanneer de sneeuw uit de bergen smelt.  

Andere staten in de Mountains regio