Home > Bestemmingen > Staten > Arizona

Arizona

Grand Canyon State

Reisinformatie over Arizona

Arizona is één van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de Grand Canyon State (Grand Canyonstaat) of Copper State (Koperstaat), zoals de bijnamen luiden, is AZ. De hoofdstad is Phoenix.

Geschiedenis

Het gebied dat nu de staat Arizona vormt, werd eerst bevolkt door Indianenstammen als de Hopi en de Navajo. De eerste Spaanse ontdekkingsreizigers trokken het gebied rond 1540 binnen. Aan het eind van de 17e eeuw werden er een reeks missieposten opgericht met als doel de bekering van de inheemse bevolking tot het Christendom. Na eeuwen in Spaanse handen te zijn geweest, werd het gebied in 1810 een onderdeel van Mexico. Na afloop van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog in 1848 moest Mexico het gebied grotendeels afstaan aan de Verenigde Staten. In 1853 kochten de VS nog een gebied in het zuiden, een transactie die bekendstaat als de Gadsdenaankoop. Aanvankelijk werd Arizona bestuurd als onderdeel van het New Mexico Territory totdat het in 1863 een zelfstandig territorium werd. Op 14 februari 1912 werd Arizona formeel, als 48ste, een staat van de Verenigde Staten.

Ontwikkelende toeristenindustrie

Tijdens de Grote Depressie werd Arizona zwaar getroffen maar het herstel werd al vlug ingezet, met name door de zich ontwikkelende toeristenindustrie die tot op de dag van vandaag van belang is voor de staat. Er bestaan meerdere theorieën over de oorsprong van de naam Arizona. Drie ervan zijn:

  • Afgeleid van arizonac, een woord dat in de taal van de Papago-Indianen “(plaats met) kleine bronnen” betekent
  • Samentrekking van het Spaanse árida zona (“droog gebied”)
  • Afgeleid van het Azteekse woord arizuma

Geografie

De staat Arizona beslaat 295.254 km², waarvan 294.312 km² land. Het behoort tot de Mountain-tijdzone. De Painted Desert (Arizona) grenst in het zuiden aan Mexico, in het noorden aan de staten Utah en Colorado, in het westen aan Nevada en Californië en in het oosten aan New Mexico. Het punt waar de grenzen met Utah, New Mexico en Colorado samenkomen, heet Four Corners. In Arizona bevinden zich uitgestrekte Indianenreservaten. Geografisch gezien is Arizona, dat bekendstaat om zijn natuurschoon, een staat van extremen. Een gedeelte van de staat wordt doorsneden door de Rocky Mountains, met Humphreys Peak als hoogste punt (3851 meter). Tegelijkertijd bestaat Arizona voor een groot gedeelte uit woestijn. Humphreys Peak is met 3851 meter boven zeeniveau het hoogste punt in de staat. De belangrijkste rivier is de Colorado, die een gedeelte van de westgrens vormt. De rivier stroomt onder meer door de beroemde Grand Canyon. Andere opmerkelijke natuurgebieden zijn de Painted Desert en Monument Valley.

Klimaat

Arizona kent voor het grootste deel een woestijnklimaat met hete zomers maar ook nachtvorst, vooral in de winter. In het noordelijke deel van de staat, dat op grotere hoogte ligt dan de rest, is het klimaat aanmerkelijk kouder met temperaturen die onder de -18°C kunnen reiken. De hoofdstad Phoenix is de stad met de meeste dagen per jaar waarbij de temperatuur tot +38°C of hoger komt.

Demografie en economie

In 2000 telde Arizona 5.130.632 inwoners (17 per km²), waarvan 5% Indianen. Bijna 20% van de bevolking heeft Spaans als moedertaal. De belangrijkste steden zijn Phoenix, Tucson en Flagstaff. De overheid is de belangrijkste werkgever in Arizona waar veel land in handen is van de Federale en statellijke overheden. Voorts zijn vooral de technologie en hi-tech industrieën belangrijk voor de economie. Producten als computers, elektronica en vlieg- en ruimtevaart worden in de staat vervaardigd. Mijnbouw is tevens een belangrijke bron van inkomsten. Vooral koper wordt in Arizona gewonnen. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 161 miljard dollar.

Politiek

Arizona leunt in politiek opzicht naar de Republikeinse Partij toe. Beide senatoren en de meeste afgevaardigden zijn Republikein. De huidige gouverneur is Democraat. Bij presidentsverkiezingen kiest Arizona meestal voor de Republikeinse kandidaat, zo ook in 2004 toen George W. Bush de staat won met ruim 54% van de stemmen. Arizona koos in 1996 wel voor de Democratische kandidaat, William Jefferson Clinton.

Facts over Arizona

Staat: Arizona
Afkorting: AZ
Hoofdstad: Phoenix
Staat sinds: February 14, 1912
Netnummers: 480, 520, 602, 623, 928
Vogel: Cactus Wren
Bloem: Saguaro Cactus Blossom
Grootste stad: Phoenix
Motto: Ditat Deus – God Enriches
Bijnaam: The Grand Canyon State
Bevolking: 5.130.632
Lied: Arizona
Boom: Yellow Palo Verde
Tijdzone: -7

Aanliggende staten:

  • California
  • Nevada
  • Utah
  • New Mexico

Bezienswaardigheden in Arizona

Grand Canyon

De eerste Europeaan die de canyon zag was de Spanjaard García López de Cárdenas die het gebied in 1540 verkende. Lang voor die tijd was het gebied reeds bewoond door Indianen, waarvan sommigen hun nederzettingen bouwden in de wanden van de Canyon. Momenteel leven nog steeds zo’n 500 indianen in de Grand Canyon.Het Grand Canyon National Park was een van de eerste nationale parken in de Verenigde Staten. President Roosevelt was een groot voorvechter voor het behoud van het gebied en kwam er vele malen om er op poema’s te jagen en te genieten van het overweldigende uitzicht.

Route 66

Route 66 (US66) was een historische autoweg (U.S. Highway) in de Verenigde Staten, die begon in Chicago, en eindigde aan het strand van de Stille Oceaan in Santa Monica bij Los Angeles. De totale lengte was 3940 km. US66 loopt door Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië. In 1985 werd US66 officieel opgeheven, nadat het Interstate Highway System het langeafstandsverkeer had overgenomen. Veel toeristen volgen nog steeds het oude traject van Route 66.

Phoenix

Phoenix is de hoofdstad van de staat Arizona in het zuidwesten van de Verenigde Staten van Amerika. De stad is met 1,512,986 inwoners de grootste van haar staat en heeft naar schatting in de agglomeratie 4,1 miljoen inwoners. Daarmee is zij een van de snelst groeiende steden in de VS. De internationale luchthaven Phoenix Sky Harbor International Airport ligt dichtbij het centrum van de stad en is een van de drukste in de Verenigde Staten.

Andere staten in de Southwest