Home > Bestemmingen > Staten > New Mexico

New Mexico

Land of Enchantment

Reisinformatie over New Mexico

New Mexico (Nederlands: Nieuw-Mexico, Spaans: Nuevo México) is een van de staten van de Verenigde Staten. De hoofdstad van New Mexico is Santa Fe. De standaardafkorting voor de staat, die als bijnaam Land of Enchantment heeft (“Land van Verwondering”), is NM. Op deze pagina vindt u reisinformatie over New Mexico. Kom alles te weten over de bijzondere staat.

Geschiedenis

Vóór de komst van de Europeanen bevolkten alleen Indianenstammen als de Navajo’s en Apaches het gebied. Rond 1540 trok de Spaanse conquistador Francisco de Coronado door het gebied, tevergeefs op zoek naar grote hoeveelheden goud. Zijn expeditie trok zich twee jaar later terug naar Mexico. In 1595 werd de provincie Santa Fe de Nuevo México gesticht en drie jaar later begon Juan de Oñate met de kolonisatie van het gebied. In 1610 werd de stad Santa Fe gesticht. Na de onafhankelijkheid van Mexico in 1821 werd New Mexico onderdeel van dat land. In 1848 stond Mexico na een oorlog met de Verenigde Staten een groot gebied af, waaronder het grootste deel van het huidige New Mexico. In 1853 werd nog een relatief klein stuk aangekocht (de zogeheten Gadsdenaankoop). Op 6 januari 1912 werd New Mexico, als 47ste, formeel een staat van de Verenigde Staten.

Geografie

New Mexico heeft een oppervlakte van 315.194 km². De gemiddelde hoogte is 1735 m boven zeeniveau; het hoogste punt is Wheeler Peak (4011 m), onderdeel van de Rocky Mountains, die New Mexico van noord naar zuid doorkruisen. De belangrijkste rivier is de Rio Grande. New Mexico grenst aan het land Mexico en aan de staten Texas, Oklahoma, Arizona, Colorado en Utah. Het punt waar de grenzen met de laatste drie kruisen heet Four Corners. New Mexico ligt in de Mountain-tijdzone. De staat beschikt over veel natuurschoon, zoals de druipsteengrotten bij Carlsbad en het witte zand van White Sands.

Demografie en economie

New Mexico telde in 2000 1.819.046 inwoners (6 per km²), van wie zo’n 40 % een Spaanse of Latijns-Amerikaanse achtergrond had. Spaans is dan ook samen met Engels de officiële taal van New Mexico. De grootste stad is Albuquerque. In de staat liggen ook uitgestrekte Indianenreservaten. Grote delen van de staat worden voor diverse doeleinden door het Amerikaanse leger gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Los Alamos de atoombom ontwikkeld. Het bruto product van de staat bedroeg in 1999 51 miljard dollar.
 

Historische gebeurtenissen

  • 1877-1878: Lincoln County War, met onder meer Billy the Kid
  • Tweede Wereldoorlog: Ontwikkeling van de atoombom
  • Juli 1947: Roswellincident – neerstorten van iets dat volgens sommigen een buitenaards ruimteschip geweest is.

Facts over New Mexico

Staat: New Mexico
Afkorting: NM
Hoofdstad: Santa Fe
Staat sinds: January 6, 1912
Netnummers: 505
Vogel: Roadrunner
Bloem: Yucca flower
Grootste stad: Albuquerque
Motto: Crescit eundo – It grows as it goes
Bijnaam: Land of Enchantment
Bevolking: 1.819.046
Lied: O, Fair New Mexico
Boom: Pinyon Pine
Tijdzone: -7

Aanliggende staten:

  • Arizona
  • Utah
  • Colorado
  • Oklahoma
  • Texas

Bezienswaardigheden in New Mexico

Route 66

Route 66 (US66) was een historische autoweg (U.S. Highway) in de Verenigde Staten, die begon in Chicago, en eindigde aan het strand van de Stille Oceaan in Santa Monica bij Los Angeles. De totale lengte was 3940 km. US66 loopt door Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië. In 1985 werd US66 officieel opgeheven, nadat het Interstate Highway System het langeafstandsverkeer had overgenomen. Veel toeristen volgen nog steeds het oude traject van Route 66.

Carlsbad Caverns

Carlsbad Caverns is een van de grootste en mooiste grottenstelsels ter wereld. Het labyrint van grotten is meer dan 250 miljoen jaar oud. Er zijn een aantal wandelpaden aangelegd, zodat je de grotten kunt bezoeken. Bovengronds bestaat het landschap uit een woestijnachtig gebied met een ruig en heuvelachtig terrein.

White Sands National Monument

White Sands National Monument bestaat uit golfachtige witte zandduinen midden tussen de Tularosa-bekken in New Mexico. Je kunt dit unieke natuurverschijnsel te voet, fiets, paard of zelfs met de auto of motor verkennen. De 13 kilometer lage Dunes Drive brengt je door het gebied. Wil je de nacht in de woestijn doorbrengen? Kampeer dan op een van de campings.  

Andere staten in de Southwest