Utah

Beehive State

Reisinformatie over Utah

Utah is een van de staten van de Verenigde Staten met de standaardafkorting UT. De bijnaam is Beehive State (Bijenkorfstaat) en de hoofdstad van Utah is Salt Lake City. Op deze pagina leest u interessante reisinformatie over Utah. Kom meer te weten over de geschiedenis, geografie en de beroemde Nationale Parken.

Geschiedenis

De geschiedenis van Utah verschilt aanzienlijk van die van de andere staten. Voor de komst van de Europeanen naar de Nieuwe Wereld werd het gebied bevolkt door Indianenstammen als de Uintah, Ouray en Utes, naar wie de staat genoemd is. Op 24 juli 1847 kwamen de eerste Mormoonse kolonisten in het gebied aan, op dat moment ver verwijderd van andere Amerikaanse nederzettingen. De regio behoorde toen nog tot Mexico, dat het na een oorlog in 1848 aan de Verenigde Staten moest afstaan. Pas op 4 januari 1896 werd Utah formeel de 45ste staat van de Verenigde Staten. De lokale leiders hadden hier al meer dan veertig jaar voor gepleit, maar waren daarbij telkens op weerstand van de federale overheid gestuit, die onder meer eiste dat de polygamie afgeschaft zou worden. Een van de stranden tijdens de Invasie in Normandië in de Tweede Wereldoorlog is naar Utah genoemd, zie Utah Beach.

Geografie

De staat Utah beslaat 220.080 km², waarvan 212.988 km² land en ligt in de Mountain-tijdzone. In het oosten bevinden zich uitgestrekte Indianenreservaten. Utah grenst in het noorden aan Idaho en Wyoming, in het westen aan Nevada, in het oosten aan Colorado en in het zuiden aan Arizona. Verder heeft het in het zuidoosten een hoekpunt gemeen met New Mexico. Dit punt, waar Utah, Colorado, New Mexico en Arizona elkaar raken, heet Four Corners en is het enige vierstatenpunt in de Verenigde Staten.

Nationale Parken in Utah

Het midden en oosten van Utah worden gedomineerd door de Rocky Mountains. Het hoogste punt is de Kings Peak (4123 m). In het westen liggen onder meer het Great Salt Lake (Grote Zoutmeer) en grote zoutvlakten. Veel snelheidsrecords zijn er gebroken tijdens tests die op het uiterst vlakke en uitgestorven oppervlak konden plaatsvinden. Door het zuidoosten van de staat stroomt de Coloradorivier. Utah bezit enige Nationale Parken, w.o. Bryce Canyon en Zion.

Demografie en economie

In 2005 bedroeg het inwonertal naar schatting 2.469.585 (11 per km²), waarvan ongeveer 70% in stedelijk gebied woonde. De hoofdstad Salt Lake City is met (in 2006) 178,858 inwoners tevens de grootste stad. Het bruto product van Utah bedroeg in 2001 70 miljard dollar. Grote delen van de staat worden gebruikt door de Amerikaanse krijgsmacht.

Bezienswaardigheden

 • Rocky Mountains
 • Great Salt Lake (Grote Zoutmeer)
 • Coloradorivier
 • Nationaal park Bryce Canyon
 • Nationaal park Zion
 • Lake Powell
 • Nationaal park Arches

Overige informatie

Tientallen acteurs en andere medewerkers van de John Wayne-film The Conqueror (1956) overleden aan kanker. De film was opgenomen bij het plaatsje St. George in zuidwest-Utah, dichtbij een terrein waar kernproeven werden gehouden. Bij Promontory Point kwam op 10 mei 1869 de eerste transcontinentale spoorlijn in de Verenigde Staten gereed.

Utah

Facts over Utah

Staat: Utah
Afkorting: UT
Hoofdstad: Salt Lake City
Staat sinds: January 4, 1896
Netnummers: 435, 801
Vogel: The Common American Gull
Bloem: Sego Lily
Grootste stad: Salt Lake City
Motto: Industry
Bijnaam: The Beehive State
Bevolking: 2.233.169
Lied: Utah, We Love Thee
Boom: Blue Spruce
Tijdzone: -7

Aanliggende staten:

 • Nevada
 • Idaho
 • Wyoming
 • Colorado
 • New Mexico
 • Arizona

Bezienswaardigheden in Utah

Bryce Canyon

Bryce Canyon is een Nationaal Park gelegen in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Utah. Bryce Canyon is beroemd om zijn unieke geologische rotsformaties. Door de samenwerkende krachten van vriezen en dooien worden de kalk- en zandsteenformaties langzaam geërodeerd en vormen zo de zogenaamde hoodoos. De afgesleten toppen zorgen voor prachtige formaties die in het zonlicht erg mysterieus lijken. De zon zorgt voor prachtige schakeringen van de kleuren van de rotsen. De kleuren variëren van roze naar oranje.

Zion National Park

Het Nationaal park Zion is een natuurreservaat in de Verenigde Staten. Het werd in 1909 een National Monument en in 1919 een National Park. In 1937 werd het park uitgebreid met Kolob. De naam Zion is afkomstig van de mormonen, een religie (vooral in Utah gevestigd) vergelijkbaar met de volgelingen van Jehova. ‘Zion’ is mormoons voor een plek van rust en veiligheid. Deze naam kreeg het van mormoonse pioniers in 1860. Ook de naam Kolob komt van die religie, het betekent: een plek dichtbij God. 2000 jaar geleden leefden hier ook Anasazi tot ongeveer 800 jaar geleden.

Andere staten in de Mountains regio