Texas

Lone Star State

Reisinformatie over Texas

Texas is na Alaska de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika in oppervlakte. Het is tevens de tweede staat in bevolking, na Californië. De afkorting van de “Lone Star State”, zoals de bijnaam luidt, is TX. Het aantal inwoners bedraagt ongeveer 22 miljoen. De staat, in het zuiden van de VS, heeft vele oliebronnen. De hoofdstad van Texas is Austin, de grootste stad is Houston. Andere belangrijke grote steden zijn Dallas en San Antonio. Texas is de staat waar George W. Bush, de 43e president van de Verenigde Staten, is opgegroeid.

Geschiedenis

Het gebied dat nu Texas heet, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. In het tegenwoordige Texas wonen nog steeds Apache, Atakapa, Bidai, Caddo, Comanche, Karankawa, Kiowa, Tonkawa, en Wichita. Op 6 november 1528 zette de Spaanse conquistador Álvar Núñez Cabeza de Vaca, die schipbreuk had geleden, als eerste Europeaan voet op Texaanse bodem. Boven die bodem hebben zes vlaggen gewapperd: de Fleur-de-lis van Frankrijk, en de nationale vlaggen van Spanje, Mexico, Republiek Texas, de Verenigde Staten van Amerika, en de Geconfedereerde Staten van Amerika.

De Spaanse kolonie Nieuw-Spanje

Texas maakte in de eeuwen na de Spaanse verovering deel uit van de Spaanse kolonie Nieuw-Spanje. Na de Mexicaanse onafhankelijkheid, in 1821, werd Texas samen met het Mexicaanse Coahuila de Zaragoza als Coahuila y Tejas een deel van Mexico. Intussen migreerden veel Anglo-Amerikanen naar Texas, die uiteindelijk getalsmatig de Spaanstalige bevolking overtroffen. De Anglo-Texanen werden Texians genoemd, de Spaans/Mexicaanse Texanen Tejano’s. Toen in 1835 de Mexicaanse dictator Antonio López de Santa Anna de grondwet van 1824 introk en Coahuila y Tejas verving door departementen, riepen de Texians de onafhankelijkheid van Texas uit. Na eerst te zijn verslagen bij de legendarische slag om de Alamo wisten de rebellen in het voorjaar van 1836 Santa Anna te verslaan en gevangen te nemen bij de slag bij San Jacinto, die vervolgens de onafhankelijkheid van de Republiek Texas erkende. De Texanen beschouwden de Rio Grande als hun westgrens, terwijl dat voorheen de Nueces was. In 1840 ontstond aan de andere zijde van de Rio Grande voor een korte tijd de onafhankelijke Republiek van de Rio Grande. Toen die in hetzelfde jaar op gewelddadige wijze terug bij Mexico werd gevoegd vreesde Texas voor zijn onafhankelijkheid en zocht verdere toenadering tot de Verenigde Staten.

Op 29 december 1845 bekrachtigde president James K. Polk van de Verenigde Staten van Amerika een wet, waarmee Texas werd geannexeerd. Texas werd daarmee de 28e staat van de Verenigde Staten. Een jaar later brak na een gevecht in het gebied dat zowel door Mexico als de Verenigde Staten werd opgeëist de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog uit.

Bestuurlijke indeling

Texas is verdeeld in 254 county’s en is daarmee de staat met de meeste county’s. County’s hebben bevoegdheden over algemene zaken in het district, maar nemen gedeeltelijk ook de taken van een stad waar. Dit is het geval voor huishoudens die niet binnen de “city-limit” vallen. In de counties liggen city’s (steden), de steden hebben ook bestuurlijke bevoegdheden, die overeenkomen met die van de Nederlandse gemeente.

Geografie

El Capitan De staat Texas beslaat 678.054 km². Texas grenst in het noorden aan de staat Oklahoma; in het westen aan de staat New Mexico, in het zuiden aan Mexico en de Golf van Mexico; in het oosten aan de staat Louisiana; en in het noordoosten aan de staat Arkansas. Het merendeel van Texas ligt in de Central-tijdzone; het uiterste westen, waaronder El Paso, is onderdeel van de Mountain-tijdzone. Met zeven verschillende regio’s is Texas een land op zich. Van de uitgestrekte bossen in Piney Woods in het oosten van Texas tot de machtige bergtoppen van de Big Bend en de vele landschappen daar tussenin. Texas biedt een unieke ervaring voor iedereen.

Big Bend

Een blik op de landschappen van Big Bend gaat ieders voorstellingsvermogen te boven. De verbeelding kent geen grenzen. Of je nu vanuit het McDonald Observatory naar de sterren staart of blik laat glijden over de majestueuze bergen van het Big Beng National Park of slentert door de straten van het zonnige El Paso… deze regio maakt je ademloos en laat een onvergetelijke indruk achter.

Gulf Coast

Onderga de fascinatie van de prachtige Gulf Coast van Texas. De resorts Corpus Christi, Galveston en Port Arkansas, die allemaal langs de kustlijn van 1000 mijl liggen, zijn ideaal om te zwemmen, vissen, zeilen en surfen. Dit terwijl Houston, de vierde grootste stad in de VS, meer een cultureel mekka is.

Panhandle-vlaktes

Ga op pad om de Panhandle Plain te verkennen, waar de tijdloze en wilde schoonheid van het land wordt onthuld door de onwrikbare geschiedenis van het Wilde Westen. Vlakbij de Palo Duro Canyon, de op één na grootste kloof in de VS, is deze regio een droom voor alle natuurliefhebbers en strekt de Big Texas Sky tot alle eer. Van de westerse charme van Buffalo Gap tot de Buddy Holly nostalgie in Lubbock, Pandhandle is onvergelijkbaar met welk gebied ter wereld dan ook.

Piney Woods

In Piney Woods is het pad de bestemming. Bezoekers kunnen vrij rondlopen of peddelen in een landschap van uitgestrekte meren, stromende rivieren, dichte dennenbossen en wetlands. Zuidelijke charme, cultuur en geschiedenis vullen elkaar hier perfect aan.

Prairies and Lakes

Te midden van de natuur en culturele rijkdom van de Prairies and Lakes-regio ligt één van de beste reisbestemmingen ter wereld, de metropool-regio Dallas-Fort Worth. Het kunstdistrict van Dallas gaat veel verder dan de regionale kunstenaars en biedt een absoluut mondiale dimensie, terwijl de Stockyards van Fort Worth de wortels van de Texaanse traditie weerspiegelen. Van musea en winkels tot sport- en achtbanen, je gaat zonder meer begrijpen waar de Texaanse kreet ‘Yee-haw’ vandaan komt!

Hill Country

Van Austins Indie-geest tot de cowboycharme van Bandera en Uvalde, de glooiende heuvels van Texas herbergen al generaties lang een unieke authenticiteit. Ontdek de veelzijdigheid van de regio door de lokale wijnen te proeven, de rivier de Guadeloupe af te zakken, stranden in Stonewall te bezoeken of gewoon te genieten van de unieke geur van barbecue en lupines. In Hill Country voelt de hemel dichtbij.

South Texas Plains

Degene die de onmiskenbare en originele charme van Texas wil ontdekken, mag de vlaktes van Zuid-Texas niet missen. Hier ontmoet Texas Mexico en vind je een mix van Spaanse en Amerikaanse cultuur. San Antonio is de toegangspoort tot de regio South Texas Plains en de thuisbasis van het bekendste monument van Texas, de Alamo. Restaurants waar ze de heerlijkste TexMex gerechten serveren en sfeervolle Mariachi-bands zijn langs de River Walk nooit ver weg. Wat verder naar het zuiden kun je de tropische schoonheid van de Rio Grande-vallei bewonderen waar meer dan 500 verschillende vogelsoorten rondvliegen.

Economie

Tot de Tweede Wereldoorlog was Texas een overwegend agrarisch gebied, met landbouw en veeteelt, en aardoliewinning als belangrijkste industrie. In 1926 was San Antonio de grootste stad, met meer dan 120 duizend inwoners. Na de Tweede Wereldoorlog is Texas sterk geïndustrialiseerd. De economie drijft rond 2000 op informatietechnologie, olie en gaswinning, energieopwekking en energiehandel, landbouw, en industrie. De twee belangrijkste economische centra zijn de Houston Metropolitan Area rond Houston (petrochemie; NASA), en Dallas/Fort Worth Metroplex rond Dallas en Fort Worth, het centrum van de landbouw en de informatietechnologie. De kosten voor het levensonderhoud zijn in Texas betrekkelijk laag; er wordt door de staat geen inkomstenbelasting geheven; de belasting op handel is laag; en de overheidsbemoeienis is gering. Texas kent daardoor vanaf de jaren negentig een forse economische groei. Het Universiteit van Texas systeem kent vele campussen, de bekendste hiervan is de Universiteit van Texas in Austin.

Demografie

Texas kent een groot aantal Spaanssprekenden (Hispanics). Een deel van hen is recent geïmmigreerd vanuit Mexico, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika. Anderen, bekend als Tejano’s, stammen af van mensen die al in Texas woonden voor de staat onafhankelijk werd van Mexico. Anders dan bij andere Amerikaanse staten die grenzen aan Mexico gaat de Texaanse cultuur geleidelijk over in de Mexicaanse, wat resulteert in een levendige grensstreek waarvan ook de Tex-Mex keuken en muziek getuigt. De raciale- en etnische problemen die in veel zuidelijke staten worden gevonden, zijn in Texas nagenoeg afwezig.

Immigrantengemeenschappen

Naast Spaanssprekende kent Texas immigrantengemeenschappen van Duitsers, Polen, Zweden, Noren, Tsjechen, Fransen en Nederlanders. Hun invloed is nog in terug te vinden in de plaatsnamen, in de architectuur, in de muziek, en in de keuken van Texas. De stad Nederland in Texas werd in 1897 gesticht door Nederlandse immigranten. De belangrijkste families waren Reinstra en Doornbos en hun nakomelingen wonen er nog steeds. De Nederlandse geschiedenis van de stad wordt herdacht in het Dutch Windmill Museum aan de Boston Avenue. Recent emigreren Aziaten uit China, Taiwan, India, Zuid-Korea en Japan naar Texas. Zij vestigen zich vooral in Houston en Dallas.
 

Bekende Texanen

 • Hilary Duff (28 september 1987), zangeres/actrice
 • Jessica Simpson (10 juli 1980) , zangeres
 • Matthew McConaughey (4 november 1969) , acteur
 • Red Adair (8 juni 1915 – 7 augustus 2004)
 • Lance Armstrong (18 september 1971), wielrenner/ 7-voudig Tour de France winnaar
 • Tex Avery
 • George Bush (12 juni 1924), 41e president van de Verenigde Staten
 • George W. Bush (6 juli 1946), 43e president van de Verenigde Staten
 • Kelly Clarkson (24 april 1982), zangeres
 • George Eads (1 maart 1967), acteur, bekend als Nick Stokes in CSI
 • Dwight D. Eisenhower (14 oktober 1890 – 28 maart 1969), 34e president van de Verenigde Staten
 • Howard Hughes (24 december 1905 – 5 april 1976), industrieel
 • Lyndon B. Johnson (27 augustus 1908 – 22 januari 1973), 36e president van de Verenigde Staten
 • Beyoncé Knowles (4 september 1981), zangeres
 • Johnny Preston (18 augustus 1939), zanger
 • James Travis (Jim) Reeves (20 augustus 1923 – 31 juli 1964)
 • Angela Strehli, (blues)zangeres, oa. optredens gedaan met SRV & Double Trouble
 • Jimmie Vaughan, bluesgitarist, broer van Stevie Ray Vaughan, bekend geworden met band: the Fabulous Thunderbirds, Jimmie verliet de band in 1990
 • Stevie Ray Vaughan, bluesgitarist (3 oktober 1954 – 27 oktober 1990), band: Stevie Ray Vaughan & Double Trouble
 • Renée Zellweger, (25 april 1969), actrice, bekend van o.a. Bridget Jones’s Diary
 • Brek Shea, voetballer van FC Dallas

Facts over Texas

Staat: Texas
Afkorting: TX
Hoofdstad: Austin
Staat sinds: December 29, 1845
Netnummers: 210, 214, 254, 281, 361, 409, 469, 512, 682, 713, 806, 817, 830, 832, 903, 915, 936, 940, 956, 972, 979
Vogel: Mockingbird
Bloem: Bluebonnet
Grootste stad: Houston
Motto: Friendship
Bijnaam: Lone Star State
Bevolking: 20.851.820
Lied: Texas, Our Texas
Boom: Pecan
Tijdzone: -6 / -7

Aanliggende staten:

 • New Mexico
 • Oklahoma
 • Arkansas
 • Louisiana

Bezienswaardigheden in Texas

Houston

Houston is de grootste stad van Texas (Verenigde Staten van Amerika) en ligt aan de Golf van Mexico. De stad is de op drie na grootste stad van de V.S. en de op één na grootste aan de Golfkust. De stad ligt in Harris County, de op twee na meest bevolkte county van de V.S. Lyndon B. Johnson Space Center Het Lyndon B. Johnson Space Center van NASA is gevestigd in Houston. Van hieruit worden alle missies die de NASA onderneemt gecoördineerd

Dallas

Dallas is de op twee na grootste stad van de staat Texas, met 1,2 miljoen inwoners in de stad zelf en 5,1 miljoen inwoners in de agglomeratie Dallas-Fort Worth, met inbegrip van Arlington. Daarmee is de stad qua bevolkingsomvang de vijfde van de Verenigde Staten. Dallas ontstond in 1841 en is vernoemd naar vice-president George M. Dallas. John Neely Bryan bouwde in dat jaar een huisje nabij de Trinity-rivier en begon er een veerdienst. Zijn huisje staat nog altijd in het centrum van Dallas.

Austin

Austin, de hoofdstad van Texas, ligt aan de rivier de Colorado. Austin, ‘Keep it weird’, is vooral bekend van de muziek, countryrock, en dat merk je overal. De plaatselijke industrie produceert high technology producten zoals computers, staal en meubelen. Verder is Austin handelscentrum voor een agrarische omgeving (maïs, katoen, vee, zuivel).

Fort Worth

In haar jeugd was Fort Worth thuishaven van de dappere en de vechtpartijen, de soldaat en de kolonist en tevens een ruwe grensstad. Vandaag de dag is Fort Worth één van de grootste steden in Texas en de 17e grootste stad in de Verenigde Staten. Texas heeft een wereldberoemde culturele kunstwijk, een prachtig bewaard gebleven country erfgoed en een groot scala aan attracties.

Route 66

Route 66 (US66) was een historische autoweg (U.S. Highway) in de Verenigde Staten, die begon in Chicago, en eindigde aan het strand van de Stille Oceaan in Santa Monica bij Los Angeles. De totale lengte was 3940 km. US66 loopt door Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië. In 1985 werd US66 officieel opgeheven, nadat het Interstate Highway System het langeafstandsverkeer had overgenomen. Veel toeristen volgen nog steeds het oude traject van Route 66.

Andere staten in de Southwest