Home > Bestemmingen > Staten > Kentucky

Kentucky

Bluegrass State

Reisinformatie over Kentucky

Kentucky is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Bluegrass State”, zoals de bijnaam luidt, is KY. De hoofdstad is Frankfort. Kijk voor leuke ideeën van de lokale bevolking naar Ask a Local!

Geschiedenis

Het gebied dat nu Kentucky heet, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. De naam is afgeleid van het Indiaanse Ken-tah-teh, dat “land van morgen” betekent. Oorspronkelijk maakte het deel uit van de staat Virginia. Tussen 1784 en 1792 werden er tien constitutionele vergaderingen gehouden in de plaats Danville. In 1790 bereikten Virginia en Kentucky een akkoord, waarna de staat op 1 juni 1792 formeel, als 15de, een staat van de Verenigde Staten werd. Kentucky is een van de vier staten die zich een gemenebest noemen, wat juridisch overigens hetzelfde is als een staat. Op 20 mei 1861 verklaarde Kentucky zich neutraal in het conflict dat de Amerikaanse Burgeroorlog zou gaan heten, maar in september van datzelfde jaar, na een invasie van de Geconfedereerden, koos het expliciet de kant van de Unie.

Geografie

De staat Kentucky beslaat 104.749 km², waarvan 102.989 km² land is. Het westen van de staat ligt in de Central tijdzone, het oosten in de Eastern tijdzone. Kentucky grenst in het noorden aan de staten Illinois, Indiana en Ohio, in het westen aan Missouri, in het oosten aan West Virginia en Virginia en in het zuiden aan Tennessee. De belangrijkste rivieren zijn de Ohio, die de gehele noordgrens vormt, en de Mississippi, die vrijwel exact de westgrens vormt. Kentucky telt veel grotere en kleinere meren, zoals Kentucky Lake, Lake Barkley en Lake Cumberland. Het zuiden van de staat is het meest heuvelachtig, met de top van de Black Mountain (1262 m) als hoogste punt. Kentucky staat ook bekend om zijn vele grotten. De bekendste is de zeer grote Mammoth Cave.

Demografie en economie

In 2000 telde Kentucky 4.041.769 inwoners (39 per km²). De grootste steden zijn Louisville, Lexington en Ashland. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 120 miljard dollar. De volgende bekende personen zijn in de staat Kentucky geboren:

 • Abraham Lincoln, Amerikaanse president
 • Will Oldham, singer/songwriter, acteur
 • Johnny Depp, acteur
 • Nicky Hayden, motorcoureur
 • George Clooney, acteur
 • Keno Don Rosa, Tekenaar bij o.a. Disney

Facts over Kentucky

Staat: Kentucky
Afkorting: KY
Hoofdstad: Frankfort
Staat sinds: June 1, 1792
Netnummers: 270, 502, 606, 859
Vogel: Cardinal
Bloem: Goldenrod
Grootste stad: Louisville
Motto: United we stand, divided we fall
Bijnaam: Bluegrass State
Bevolking: 4.041.769
Lied: My Old Kentucky Home
Boom: Yellow-poplar
Tijdzone: -5 / -6

Aanliggende staten:

 • Missouri
 • Illinois
 • Indiana
 • Ohio
 • West Virginia
 • Virginia
 • Tennessee

Bezienswaardigheden in Kentucky

Mammoth Cave National Park

Mammoth Cave is het grootste grottencomplex op aarde. Tot op de dag van vandaag worden er nog nieuwe gangen ontdekt. Je kunt hier verschillende rondleidingen volgen van ongeveer een uur tot wel zo’n 6 uur lang. De Wild Cave Tour is zo’n lange, intensieve tour waarbij je veelvuldig moet bukken, klimmen en door vochtige en nauwe ingangen moet kruipen. Daarnaast zijn er nog 12 soorten tours, waarbij je rustig op gebaande paden wandelt en de schoonheid van het grottenstelsel kunt bestuderen.

Churchill Downs

Churchill Downs Racetrack in Louisville is bekend vanwege de Kentucky Derby die hier wordt gehouden. Een race bijwonen is een echte aanrader, maar een rondleiding waarbij je meer leert over de historie is ook zeker de moeite waard. Bezoek het Kentucky Derby Museum en zie ‘The Greatest Race’, een 360 graden beeld en geluid ervaring. Wandel langs de imponerende racebaan en bekijk de volbloeden.