Maine

Pine Tree State

Reisinformatie over Maine

Maine is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Pine Tree State”, zoals de bijnaam luidt, is ME. De hoofdstad is Augusta. De staat behoort tot de regio New England.

Geschiedenis

De eerste nederzetting in Maine, Popham, dateert van 1607 en in 1652 werd Maine geannexeerd door de Massachusetts Bay Colony. Maine werd op 15 maart 1820 formeel toegelaten als 23ste staat van de Unie als resultaat van de Missouri Compromise. Tot 1832 was Portland de hoofdstad, waarna het wat centraler gelegen Augusta dit werd. Rond 1840 speelde zich een conflict over de grens tussen Maine en de toenmalige Britse kolonie Canada. Hoewel er geen gevechten plaats hebben gehad, is het bekend geworden als de Aroostookoorlog. Uiteindelijk werd de grens met Canada vastgelegd in 1842 in de Webster-Ashburton Treaty.

De staat is mogelijk genoemd naar de vroeger provincie Maine in Frankrijk (na de Franse revolutie opgedeeld in de departementen Sarthe en Mayenne). Een andere mogelijke oorsprong van de naam komt van de bijnaam Mayne die bewoners van de eilanden voor de kust hadden voor het vasteland, in het Engels mainland.

Geografie

De staat Maine beslaat 86.542 km², waarvan 80.005 km² land. De staat ligt in de Eastern tijdzone. Maine ligt aan de Atlantische Oceaan en grenst in het noorden en oosten aan Canada en in het westen en zuiden aan de staat New Hampshire. West Quoddy Head is het meest oostelijke punt van de (continentale) Verenigde Staten. Afgezien van de kustgebieden is het vrij berg- en heuvelachtig. Het hoogste punt is de top van Mount Katahdin (1608 m). Langs de kust liggen vele eilanden. De belangrijkste rivieren zijn de Kennebec en de Penobscot. Verder telt de staat talloze meren, waarvan Moosehead Lake het grootste is. Het grootste gedeelte van de staat is bebost.

Demografie en economie

In 2000 telde Maine 1.274.923 inwoners. Dit komt neer op 15 per km², waarmee zij de dunstbevolkte staat ten oosten van de Mississippi is. De grootste stad is Portland. Het bruto product bedroeg in 2001 37 miljard dollar. 5,3% van de bevolking is Franstalig, het hoogste percentage van de Verenigde Staten.

Facts over Maine

Staat: Maine
Afkorting: ME
Hoofdstad: Augusta
Staat sinds: March 15, 1820
Netnummers: 207
Vogel: Chickadee
Bloem: White pine cone and tassel
Grootste stad: Portland
Motto: Dirigo – I lead
Bijnaam: Pine Tree State
Bevolking: 1.274.923
Lied: State Song of Maine
Boom: Eastern White Pine
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • New Hampshire

Bezienswaardigheden in Maine

Acadia National Park

Acadia National Park is een van de mooiste gebieden in de staat Maine. Dit nationale park ligt voornamelijk op een aantal eilanden langs de kust van Maine en is goed bereikbaar met de auto. Loop Road is een van de mooiste scenic byways van Amerika en loopt dwars door dit natuurgebied. Passeer de rotsachtige kusten, bossen en bergen en geniet onderweg van de schitterende vergezichten.

Portland

Het sfeervolle stadje Portland vind je midden in de wildernis. De wijk Old Port is het voormalige havengebied en een leuke buurt om te bezoeken. Gevestigd in negentieneeuwse gebouwen vind je verschillende winkeltjes, galerijen en restaurant. Mosselen, oesters en kreeften worden hier op eigen wijze klaargemaakt.