Home > Bestemmingen > Staten > Connecticut

Connecticut

Constitution State

Reisinformatie over Connecticut

Connecticut is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor “The Constitution State”, zoals de bijnaam luidt, is CT. De hoofdstad is Hartford.

Geschiedenis

De naam Connecticut komt van het woord Quinnehtukcut, dat in de taal van de Algonquin-Indianen “langs de lange getijdenrivier” betekent; het heeft niets met het Engelse werkwoord “to connect” (verbinden) te maken. In de uitspraak kan men dit nog horen doordat de tweede ‘c’ klankloos is. De eerste europese ontdekker van Connecticut was de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block. Na zijn ontdekkingsreis door het gebied in 1614 zijn Nederlandse pelshandelaren verder de ‘Connecticut River’ (die de naam Versche Rivier kreeg van de Nederlanders) opgevaren. Zij hebben een fort neergezet op ‘Dutch Point’ vlakbij het tegenwoordige Hartford, zij noemde deze nederzetting ‘Huis van Hoop’ (House of Hope).

Andere europeanen arriveerden niet veel later. In 1633, kwamen de uit Massachusetts afkomstige Puriteinen. Connecticut was een van de dertien koloniën die in de 18e eeuw in opstand kwamen tegen de Britse overheersing (zie: Amerikaanse Revolutie). Op 9 januari 1788 werd Connecticut formeel, als 5de, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos de staat de kant van de Unie.

Geografie

De staat Connecticut beslaat 14.371 km², waarvan 12.559 km² land, en is een van de kleinste staten. Het hoogste punt van de staat, 725 m, bevindt zich in het uiterste noordwesten. De staat ligt in de Eastern-tijdzone. Connecticut grenst in het westen aan de staat New York, in het noorden aan Massachusetts en in het oosten aan Rhode Island. Het zuiden van de staat ligt aan Long Island Sound en aan de Atlantische Oceaan. Het noorden van de staat is berg- en heuvelachtig, het zuiden vrij vlak. Het telt veel meren en rivieren, waarvan de belangrijkste de Connecticut is, die vanuit Massachusetts langs Hartford zuidwaarts naar de oceaan stroomt.

Demografie en economie

In 2000 telde Connecticut 3.405.565 inwoners (271 per km²). Het bruto product van de staat bedroeg in 1999 151 miljard dollar. Veel inwoners werken in de stad New York, die direct aan het zuidwesten van de staat grenst. In Connecticut zelf zijn veel verzekeringsbedrijven gevestigd. De belangrijkste steden zijn hoofdstad Hartford, Stamford, Bridgeport, New Haven en Windsor. In New Haven bevindt zich de prestigieuze Yale-universiteit.

Facts over Connecticut

Staat: Connecticut
Afkorting: CT
Hoofdstad: Hartford
Staat sinds: January 9, 1788
Netnummers: 203, 860
Vogel: Robin
Bloem: Mountain Laurel
Grootste stad: Bridgeport
Motto: Qui transtulit sustinet-he who transplanted still sustains
Bijnaam: Constitution State
Bevolking: 3.405.565
Lied: Yankee Doodle
Boom: White Oak
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • Rhode Island
  • New York
  • Massachusetts

Bezienswaardigheden in Connecticut

Mystic Seaport Museum

Het Mystic Seaport Museum is het grootste en voornaamste maritiem museum in de Verenigde Staten. In dit museum vind je meer dan 500 boten en schepen met een belangrijke historische waarde. De trekpleiser van het museum is de Charles W. Morgan, een schip uit de 19e eeuw, die gebruikt werd voor de walvisvaart.

Yale University

Yale University is een van ‘s werelds meest bekende en prestigieuze universiteiten. De historische campus van deze universiteit, midden in het plaatsje New Haven, is een attractie op zich. Elke ochtend worden er gratis campus tours gegeven door Yale studenten. Daarnaast heeft Yale een aantal musea op de campus, die een bezoek waar zijn, zoals het Peabody Museum of National History.

Andere staten in New England