Home > Bestemmingen > Staten > Vermont

Vermont

Green Mountain State

Reisinformatie over Vermont

Vermont is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Green Mountain State”, zoals de bijnaam luidt (zie ook onder Geschiedenis), is VT. De hoofdstad is Montpelier. De grootste stad is Burlington. Vermont is beroemd om zijn mooie landschap, prachtige herfstkleuren, idyllische dorpjes met witte huisjes en kerkjes, melkproducten en ahornstroop (maple sirup). Het is ook bekend door zijn progressieve politiek en zijn onafhankelijke politieke denken.

Geschiedenis

Het gebied dat nu Vermont heet, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Iroquois, Algonquin en Abenaki. In 1609 claimde de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain een gebied bij wat nu het Champlainmeer heet. Hij gaf de naburige bergen de naam Les Verts Monts (“de groene bergen”), wat later verbasterd werd tot de huidige naam van de staat. Na het Verdrag van Parijs (1763) kwam het gebied onder controle van de Britten. Delen van de huidige staat vielen onder de naburige koloniën (later staten) New York en New Hampshire. In 1777 werd in Vermont een onafhankelijk republiek uitgeroepen. Op 4 maart 1791 werd het formeel, als 14de, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog stond het aan de kant van de Unie.

Op 28 oktober 2005 kwamen ongeveer 250 Vermonters in het State House in Montpelier bijeen voor de Vermont Independence Convention, de “eerste staatwijde afscheidingsbijeenkomst gehouden sinds North Carolina stemde om zich af te scheiden van de Unie op 20 mei 1861”. De afscheidingsbeweging in Vermont is een van de sterkste van de Verenigde Staten, en verenigt onder andere conservatieve vuurwapeneigenaren en progressieve “groenen”, die gemeen hebben dat ze ontevreden zijn met de politiek in Washington. Dit heeft de discussie onlangs weer doen ontstaan of een staat zich aan de Amerikaanse unie mag onttrekken. Voorstanders vinden van wel: zij zijn vrijwillig tot de unie toegetreden en eisen daarom ook het recht om er weer uit te stappen. Een aantal rechtsgeleerden in de Verenigde Staten vindt echter dat Vermont door de toetreding ook een contract heeft gesloten met de Amerikaanse natie die ze niet meer ongedaan kan maken. Zij achtten afscheiding daarom niet geoorloofd.

Geografie

De staat Vermont beslaat 24.923 km², waarvan 23.974 km² land is. Het ligt in de Eastern tijdzone. Vermont grenst in het noorden aan Canada, in het westen aan de staat New York, in het oosten aan New Hampshire en in het zuiden aan Massachusetts. De belangrijkste rivier is de Connecticut rivier, die de gehele grens met New Hampshire definieert. Het langgerekte Champlainmeer vormt een groot deel van de grens met de staat New York. Een groot deel van de staat wordt in beslag genomen door de Green Mountains, die onderdeel zijn van de Appalachen. De top van Mount Mansfield (1339 m) is het hoogste punt in Vermont.

Demografie en economie

In 2000 telde Vermont 608.827 inwoners (24.4 per km²) waarvan ongeveer 32% van de bevolking in een stedelijk gebied woont. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 19 miljard dollar.

Overige informatie

Joseph Smith, die de Mormonen-beweging stichtte, en de presidenten Calvin Coolidge en Chester A. Arthur werden in Vermont geboren. Schrijfster Donna Tartt studeerde klassieke talen en filosofie aan het Bennington College in Bennington, Vermont. Het wereldberoemde ijs Ben & Jerry’s komt uit Vermont.

Facts over Vermont

Staat: Vermont
Afkorting: VT
Hoofdstad: Montpelier
Staat sinds: March 4, 1791
Netnummers: 802
Vogel: Hermit Thrush
Bloem: Red Clover
Grootste stad: Burlington
Motto: Freedom and Unity
Bijnaam: Green Mountain State
Bevolking: 608.827
Lied: These Green Mountains
Boom: Sugar Maple
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • New York
  • New Hampshire
  • Massachusetts

Bezienswaardigheden in Vermont

Burlington

Burlington ligt in het westen van Vermont aan de oever van Lake Champlain. In deze gemoedelijke stad kun je naar hartenlust fietsen over het twaalf kilometer lange Burlington Bike Path, welke het spoor van de oude treinroute volgt. Houd je van festivals? Dan zit je in Burlington goed, want deze stad is vaak het decor van een leuk festival. Bijvoorbeeld het Discover Jazz Festival.

Green Mountain National Forest

In Vermont vind je Green Mountain National Forest. Dit bosrijke gebied is opvallend vaak groen, maar tijdens de Indian Summer zijn de herfstkleuren er in overvloed. In het najaar is de omgeving schitterend, maar ook de rest van het jaar is het een mooi gebied om te bezoeken. Het leent zich uitstekend voor outdoor-activiteiten. Overigens vind je hier ook Killington, een van de grootste skigebieden van dit deel van Amerika.

Andere staten in New England