Home > Bestemmingen > Staten > Rhode Island

Rhode Island

Ocean State

Reisinformatie over Rhode Island

Rhode Island, officieel The State of Rhode Island and Providence Plantations, is één van de staten van de Verenigde Staten. Rhode Island is het grote eiland in Narragansett Bay, dat ook bekend staat als Aquidneck Island. Het gebied op het platteland wordt Providence Plantations genoemd. Omdat de naam in het algemeen afgekort wordt tot “Rhode Island”, denken veel mensen dat de hele staat een eiland is. Rhode Island is qua oppervlakte de kleinste van de vijftig Amerikaanse staten. De standaardafkorting voor de “Ocean State”, zoals de bijnaam luidt, is RI. De hoofdstad is Providence. De staat wordt door de bevolking ook wel “The Biggest Little State” genoemd.

Geschiedenis

Het gebied dat nu de staat Rhode Island vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Roger Williams stichtte er in de eerste helft van de 17e eeuw een kolonie. Er zijn meerdere theorieën over de origine van de naam Rhode Island. De consensus lijkt te zijn dat de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block het grootste eiland “Roodt Eilandt” noemde vanwege de roodkleurige klei. Een andere theorie is dat Rhode Island genoemd zou zijn naar het Griekse eiland Rhodos. De Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano zou rond 1524 van het nu Block Island geheten eiland gezegd hebben dat het ongeveer even groot was als Rhodos. Later zou er verwarring zijn geweest over welk eiland hij bedoelde, en zo kreeg het grootste eiland in de baai de naam “Rhode Island”.

De Engelse overheersing

Rhode Island hoorde bij de dertien kolonies die samen de Engelse overheersing bestreden. Op 29 mei 1790 ratificeerde het als dertiende en laatste de Amerikaanse Grondwet, na dreigingen dat het anders als buitenlands beschouwd zou worden en met exportheffingen te maken zou krijgen. In 1842 vond in Rhode Island onder Thomas Dorr een opstand plaats. De door hem ontworpen liberale grondwet werd bij referendum aangenomen, maar verworpen door gouverneur Samuel Ward King. Op 18 mei 1852 was Rhode Island de eerste staat die slavernij onwettig verklaarde. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, die de slavernij als aanleiding had, stond deze staat dan ook aan de kant van de Unie.

Geografie

De staat Rhode Island beslaat 4005 km², waarvan 2709 km² land is. Het is qua oppervlakte de kleinste van de vijftig staten en behoort tot de Eastern tijdzone. Het grootste gedeelte van de staat Rhode Island ligt op het vasteland. Verder zijn er onder meer de eilanden Rhode Island, Prudence Island, en Conanicut Island. Deze eilanden liggen alle in Narrangansett Bay, een baai aan de Atlantische Oceaan. Zo’n 20 km uit de kust ligt Block Island, dat genoemd is naar Adriaen Block. Hij was een Nederlandse ontdekkingsreiziger, die het eiland in 1614 bezocht. Rhode Island grenst in het noorden en oosten aan de staat Massachusetts en in het westen aan Connecticut. Het grootste meer is het Scituate Reservoir. Het hoogste punt van de vrij vlakke staat ligt op slechts 247 m.

Demografie en economie

In 2000 telde Rhode Island 1.048.319 inwoners (262 per km²). De grootste steden zijn Providence en Middletown. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 37 miljard dollar. De hoofdstad Providence ligt aan Amtrak’s Northeast Corridor. Deze spoorlijn geeft de stad een snelle treinverbinding met Boston, New York City en Washington, DC. Interstate 95, een autosnelweg die deel uitmaakt van het Interstate Highway System, verbindt Rhode Island naar het noorden met Boston en door naar de Canadese grens. Naar het westen naar New York City en door naar Philadelphia, Washington, DC en verder naar Miami. De belangrijkste luchthaven is Theodore Francis Green State Airport, ten zuiden van Providence.

Facts over Rhode Island

Staat: Rhode Island
Afkorting: RI
Hoofdstad: Providence
Staat sinds: May 29, 1790
Netnummers: 401
Vogel: Rhode Island Red
Bloem: Violet
Grootste stad: Providence
Motto: Hope
Bijnaam: The ocean state
Bevolking: 1.048.319
Lied: Rhode Island’s It For Me
Boom: Red Maple
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • Massachusetts
  • Connecticut

Bezienswaardigheden in Rhode Island

De kust

Rhode Island is de kleinste staat van alle vijftig staten. Het voordeel hiervan is dat je nooit verweg bent van de heerlijke kust. Of neem bijvoorbeeld de Block Island Ferry naar Block Island voor een middagje ontspanning. Block Island kun je uitstekend met de fiets verkennen.

Providence

Providence is de hoofdstad van Rhode Island en een van de oudste steden van Amerika. Deze historische stad herbergt diverse musea, parken en goede restaurants. Ontdek bijvoorbeeld het botanisch centrum in Roger Williams Park, leer over de geschiedenis in Benefit Street Mile Of History of bezoek het museum of Culinary Arts.

Andere staten in New England