Home > Bestemmingen > Staten > New Hampshire

New Hampshire

Granite State

Reisinformatie over New Hampshire

New Hampshire is een van de staten van de Verenigde Staten en behoort tot de regio New England. De standaardafkorting voor de “Granite State”, zoals de bijnaam luidt, is NH. De hoofdstad is Concord.

Geschiedenis

Het gebied dat nu de staat New Hampshire heet, werd al in 1623 gekoloniseerd, slechts drie jaar nadat de Pilgrims in Massachusetts waren geland. Het is genoemd naar het Engelse graafschap Hampshire. New Hampshire was een van de dertien koloniën die in de 18e eeuw in opstand kwamen tegen de Britse overheersing (zie: Amerikaanse Revolutie). Op 21 juni 1788 werd New Hampshire formeel, als 9de, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog stonden de staat aan de kant van de Unie.

Geografie

De staat New Hampshire beslaat 24.239 km², waarvan 23.249 km² land. De staat ligt in de Eastern-tijdzone. New Hampshire ligt aan de Atlantische Oceaan, alhoewel de kustlijn slechts 25 kilometer lang is. In het noorden grenst het aan Canada, in het westen aan de staat Vermont, in het oosten aan Maine en in het zuiden aan Massachusetts. Grote stukken van de staat zijn berg- en heuvelachtig. Ongeveer een kwart van de staat wordt in beslag genomen door de White Mountains. In dit gebergte ligt Mount Washington (1917 m), waarvan de top het hoogste punt is van de staat. De belangrijkste rivieren zijn de Connecticut rivier en de Merrimack rivier.

Demografie en economie

In 2000 telde New Hampshire 1.235.786 inwoners (51 per km²). Het bruto product van de staat bedroeg in 1999 44 miljard dollar. De grootste steden zijn Manchester en Nashua.

Overige informatie

Schrijver John Irving werd geboren in New Hampshire en veel van zijn werk speelt zich er af. In 1944 werd in Bretton Woods een internationale conferentie gehouden, waarop de financiële inrichting van de vrije wereld werd geregeld. Oprichting van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Facts over New Hampshire

Staat: New Hampshire
Afkorting: NH
Hoofdstad: Concord
Staat sinds: June 21, 1788
Netnummers: 603
Vogel: Purple Finch
Bloem: Purple Lilac
Grootste stad: Manchester
Motto: Live free or die
Bijnaam: Granite State
Bevolking: 1.235.786
Lied: Old New Hampshire
Boom: Paper birch
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • Maine
  • Vermont
  • Massachusetts

Bezienswaardigheden in New Hampshire

White Mountains

De White Mountains is een schitterend bos- en bergrijkgebied en strekt zich uit tot Maine. Je vindt hier verschillende staatsparken, meren en rivieren en oneindig veel wandelpaden. In het noordoosten van de White Mountains ligt Mount Washington, de hoogste berg van Noord-Amerika. Rijd de Kancamagus Scenic Byway en geniet van alle vergezichten.

Conway Scenic Railway

Een ritje over de Conway Scenic Railway is een uitstekende manier om de White Mountains te ontdekken. Deze historische spoorweg bestaat uit verschillende routes. Neem bijvoorbeeld de Valley trein en maak een ritje van één uur. Heb je langer de tijd? Pak dan de Notch trein en maak de schitterende tocht van 5 uur langs vele steile kliffen, watervallen en hoge bergen.

Andere staten in New England