Home > Bestemmingen > Staten > Virginia

Virginia

Old Dominion State

Reisinformatie over Virginia

Virginia (Nederlands verouderd: Virginië) is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “The Old Dominion”, zoals de bijnaam luidt, is VA. De hoofdstad is Richmond. Virginia is een van de vier staten, samen met Kentucky, Massachusetts en Pennsylvania, die zich een gemenebest (commonwealth) noemen. Dit is alleen een deel van de historische naam van de staat, het heeft verder geen juridische betekenis. Kijk voor leuke ideeën van de lokale bevolking naar Ask a Local!

Geschiedenis

Virginia is de eerste kolonie van de 13 kolonies van Amerika. De naam verwijst naar de “Virgin Queen” (“Maagdelijke Koningin”) Elizabeth I van Engeland. Oorspronkelijk duidde de naam een veel groter gebied aan, te weten het gebied dat door Sir Walter Raleighs expeditie van 1584 geëxploreerd werd. In 1607 werd Jamestown gesticht, de oudste permanente Engelse nederzetting in de Nieuwe Wereld. Deze bestaat nog steeds. Koning Karel II gaf Virginia, dat de monarchie trouw was gebleven gedurende de Engelse Burgeroorlog, de bijnaam “The Old Dominion”.

De kolonie had zijn eerste economische opbloei te danken aan de tabaksteelt. In de late 18e eeuw begon katoen het belangrijkste exportproduct te worden. Voor de tabaksteelt namen de planters eerst blanke arbeiders aan. Deze zogenoemde “indentured labourers” verschilden tijdens hun contractperiode niet veel van slaven. Aan het einde van hun contractperiode van zeven jaar kregen deze arbeiders hun volledige vrijheid. De meesten van hen begonnen toen zelf een boerenbedrijfje. Rond 1700 gingen de planters echter vooral gebruikmaken van ingevoerde negers, die levenslang in slavernij bleven verkeren. Virginia werd zo een slavenstaat, waar 30 tot 40 % van de bevolking uit zwarte slaven bestond.

Virginia was één van de dertien koloniën die in de 18e eeuw in opstand kwamen tegen de Britse overheersing. Op 25 juni 1788 werd Virginia formeel, als 10e, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos Virginia de kant van de Geconfedereerde Staten van Amerika, waarna het westen van de staat zich afscheidde en West Virginia vormde. De eerste president, George Washington, was eigenaar van Mount Vernon, een plantage die nu een museum is.

Geografie

De staat beslaat 110.862 km², waarvan 102.642 km² land. Het hoogste punt van de staat ligt op 1726 m. De staat grenst in het noordwesten aan West Virginia, in het noordoosten aan Maryland en het District of Columbia, in het westen aan Kentucky en in het zuiden aan Tennessee en North Carolina. Het westen van de staat wordt gedomineerd door de Appalachen, het oosten daarentegen is vrij vlak. De grens met Maryland valt gedeeltelijk samen met de rivier de Potomac, die uitkomt in Chesapeake Bay. Het zuidoosten van de staat ligt aan deze baai en aan de Atlantische Oceaan. Een gedeelte van het Delmarva-schiereiland, aan de andere kant van de baai, behoort tot Virginia maar is er niet via land mee verbonden.

Demografie en economie

In 2000 telde Virginia 7.078.515 inwoners (64 per km²) waarvan ongeveer 69% van de bevolking in een stedelijk gebied woont. De belangrijkste agglomeraties zijn Norfolk, de hoofdstad Richmond en het aan Washington D.C. vastgegroeide Arlington. Vanwege de korte afstand tot Washington DC zijn er relatief veel instellingen van de federale overheid te vinden. In Langley staat bijvoorbeeld het hoofdkwartier van de CIA.

Facts over Virginia

Staat: Virginia
Afkorting: VA
Hoofdstad: Richmond
Staat sinds: June 25, 1788
Netnummers: 276, 434, 540, 571, 703, 757, 804
Vogel: Cardinal
Bloem: Dogwood
Grootste stad: Virginia Beach
Motto: Sic semper tyrannis – Thus always to tyrants
Bijnaam: Old Dominion State
Bevolking: 7.078.515
Lied: Carry me back to Old Virginia
Boom: Flowering Dogwood
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • Maryland
  • West Virginia
  • Kentucky
  • Tennessee
  • North Carolina

Bezienswaardigheden in Virginia

Shenadoah National Park

Shenadoah National Park is een absolute wildernis waarin je uitstekend kan wandelen. In totaal is er namelijk 800 kilometer aan wandelpad te vinden. Verken de bossen, hoge watervallen en geniet van de schitterende vergezichten. Het mooiste uitzicht heb je vanaf Skyline Drive, waarbij je uitkijkt over de Blue Ridge Mountains. Let wel op, in het park zijn veel soorten wilde dieren te vinden, zoals de zwarte beer.

Virginia Beach

Hou je van zon, zee, en strand? Dan kom je in Virginia niets te kort. De stranden beginnen bij First Landing State Park en lopen helemaal tot de grens van North Carolina. Aan het strand vind je vele hotels en resorts waar je heerlijk kan vertoeven. Ook zijn er verschillende nationale parken in de buurt en kun je een bezoek brengen aan Ocean Breeze Waterpark.