Home > Bestemmingen > Staten > West Virginia

West Virginia

Mountain State

Reisinformatie over West Virginia

West Virginia is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Mountain State”, zoals de bijnaam luidt, is WV. De hoofdstad is Charleston. Laat je inspireren voor je volgende reis door Amerika met onze tips en reisinformatie over West Virginia. Kijk voor leuke ideeën van de lokale bevolking naar Ask a Local!

Geschiedenis

Het gebied dat nu West Virginia heet, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Tot de Amerikaanse Burgeroorlog hoorde het bij de staat Virginia, hoewel er toen ook al onenigheid was tussen de overheid en de planters in de regio. Toen Virginia zich afscheidde van de Unie, scheidden de westelijke counties zich op hun beurt van Virginia af. Dit gebeurde op 27 april 1861. Op 31 december 1862 ondertekende Abraham Lincoln een wet die het West Virginia toestond een onafhankelijke staat te vormen. Op 20 juni 1863 werd het formeel, als 35ste, een staat van de Verenigde Staten.

Geografie

De staat West Virginia beslaat 62.809 km², waarvan 62.436 km² land is. Het ligt in de Eastern tijdzone. De staat grenst in het noorden aan de staat Pennsylvania, in het westen aan Ohio en Kentucky, in het oosten aan Maryland en in het zuiden aan Virginia. De belangrijkste rivier is de Ohio, die de grens met de gelijknamige staat vormt. De staat ligt deels in de Appalachen, met de top van Spruce Knob (1482 m) als hoogste punt.

Demografie en economie

In 2000 telde West Virginia 1.808.344 inwoners (29 per km²). De grootste steden zijn hoofdstad Charleston, Huntington en Wheeling. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 42 miljard dollar.

Politiek

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. Sinds januari 2017 is Jim Justice de gouverneur van de staat West Virginia. Justice was bij zijn verkiezing lid van de Democratische Partij, maar stapte in augustus 2017 over naar de Republikeinen.

Tot aan het einde van de 20e eeuw werd West Virginia vanwege het grote aantal arbeiders in de mijnbouw gedomineerd door de Democratische Partij. Als gevolg van de teloorgang van deze industrie echter is de invloed van deze partij in de staat de laatste jaren hard afgenomen, en tegenwoordig is West Virginia een van de meest Republikeinse staten van het land. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 won Donald Trump West Virginia met meer dan 68% van de stemmen van Hillary Clinton.

De wetgevende macht bestaat uit het Huis van Afgevaardigden van West Virginia (West Virginia House of Delegates) met 100 leden en de Senaat van West Virginia (West Virginia Senate) met 34 leden.

Facts over West Virginia

Staat: West Virginia
Afkorting: WV
Hoofdstad: Charleston
Staat sinds: June 20, 1863
Netnummers: 304
Vogel: Cardinal
Bloem: Rhododendron
Grootste stad: Charleston
Motto: Montani semper liberi
Mountaineers are always free
Bijnaam: Mountain State
Bevolking: 1.808.344
Lied: West Virginia My Home
Boom: Sugar Maple
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • Ohio
  • Pennsylvania
  • Maryland
  • Virginia
  • Kentucky

Bezienswaardigheden in West Virginia

Seneca Rocks

Seneca Rocks is gelegen in Monogahela National Forest en is o.a. enorm populair onder klimmers. De schitterende rotsformaties stijgen bijna 275 meter uit boven de North Fork River. Seneca Rocks en het nabijgelegen Champe Rocks zijn van deze formaties het meest imponerend. Mensen die liever niet klimmen, kunnen het pad, dat begint bij het Seneca Rocks Discovery Center, omhoog volgen. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de schilderachtige vallei.

New River Gorge

De New River Gorge National River is een ruige rivier die van North Carolina, Virginia naar West Virginia stroomt. De rivier is omgeven door prachtige kleurige bossen en berggebied. Je kunt hier dan ook wandelen, raften, mountainbiken en klimmen. Je kan ook de Fayette Station Road van 12 kilometer nemen, die je over een smalle brug naar de andere kant van de rivier brengt en onderweg een waanzinnig uitzicht biedt.