Home > Bestemmingen > Staten > Louisiana

Louisiana

Pelican State

Reisinformatie over Louisiana

Louisiana (Frans: Louisiane) is een van de staten van de Verenigde Staten van Amerika. De standaardafkorting voor de “Pelican”, zoals de bijnaam van de staat luidt, is LA (niet te verwarren met de stad Los Angeles die dezelfde afkorting heeft). De hoofdstad is Baton Rouge. Lees onze tips en reisinformatie over Louisiana en ontdek deze Amerikaanse staat. Kijk voor leuke ideeën van de lokale bevolking naar Ask a Local!

Geschiedenis

Het gebied dat nu de staat Louisiana vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Choctaw. De eerste Europeanen in het gebied waren de leden van een expeditie geleid door de Spanjaard Pánfilo de Narváez, die in 1528 de monding van de rivier de Mississippi ontdekte. Ongeveer dertien jaar later verkende een expeditie onder leiding van Hernando de Soto het gebied. De Spanjaarden hadden daarna weinig belangstelling meer voor de regio. De eerstvolgende verkenners waren dan ook Frans. René Robert Cavelier de La Salle gaf het gebied in 1682 zijn huidige naam ter ere van zijn vorst Lodewijk XIV.

De Mississippi

De naam Louisiana verwees in die tijd naar een veel groter gebied dan dat omvat door de huidige staat. De rivier de Mississippi vormde het hart van het territorium Louisiana, dat reikte tot en met de huidige noordgrens met Canada. Rond 1760 verloren de Fransen het gebied grotendeels aan Spanje. Rond 1800 kreeg Frankrijk, dat toen geregeerd werd door Napoleon Bonaparte, het territorium terug, om het in 1803 aan de Verenigde Staten te verkopen, een transactie die bekend is geworden als de Louisiana Purchase. Op 30 april 1812 werd Louisiana formeel, als 18de, een staat van de Verenigde Staten. De blanke Franssprekenden zijn afstammelingen van de kolonisten die een kolonie begonnen in 1604 in Port Royal, Acadië, in het huidige Canada. Deze groep die zich Acadians noemden werden in 1755 door de Engelse Kroon verbannen naar allerlei oorden, maar een groot gedeelte kwam terecht in het zuidelijk deel van Louisiana. Het woord Acadian werd in loop van de tijd verbasterd tot Cajun. De reeds gevestigde bevolking in die streek bestond uit creolen en indianen. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog stond Louisiana aan de kant van de Confederatie.

Geografie

De staat Louisiana beslaat 134.382 km², waarvan 112.927 km² land is. Het behoort tot de Central tijdzone. Louisiana, dat aan de Golf van Mexico ligt, grenst in het noorden aan de staat Arkansas en Mississippi, in het westen aan Texas en in het oosten aan Mississippi. Lousiana landkaart uit 1921De belangrijkste rivier is de Mississippi, die een groot gedeelte van de grens met de gelijknamige staat vormt en 150 km voorbij New Orleans in de Golf van Mexico uitmondt. De staat is rijk aan grotere en kleinere meren, waaronder Lake Pontchartrain, het Toledo Bend Reservoir, Grand Lake en White Lake. Daarnaast telt Louisiana veel eilanden, zoals Marsh Island en de Chandeleur Islands. Het hoogste punt van de vrij vlakke staat is de top van Driskill Mountain (163 m). Een groot deel van de kustgebieden wordt gevormd door moerassen. Bekijk meer tips en reisinformatie over Louisiana op deze website.

Demografie en economie

In 2000 telde Louisiana 4.468.976 inwoners (33 per km²) waarvan ongeveer 68% van de bevolking in een stedelijk gebied woont. De grootste steden zijn New Orleans, hoofdstad Baton Rouge en Shreveport. De staat kent twee officiële talen, Engels en Frans. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 149 miljard dollar.

Facts over Louisiana

Staat: Louisiana
Afkorting: LA
Hoofdstad: Baton Rouge
Staat sinds: April 30, 1812
Netnummers: 225, 318, 337, 504, 985
Vogel: Eastern Brown Pelican
Bloem: Magnolia
Grootste stad: New Orleans
Motto: Union, justice, and confidence
Bijnaam: Pelican State
Bevolking: 4.468.976
Lied: Give Me Louisiana
Boom: Bald Cypress
Tijdzone: -6

Aanliggende staten:

  • Texas
  • Arkansas
  • Mississippi

Bezienswaardigheden in Louisiana

Muziek

Wanneer je hedendaagse muziek beluistert, of het nu heavy metal uit Scandinavië betreft of een lekker licht popdeuntje dat doet denken aan de Spaanse kusten: het is allemaal te herleiden naar de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Alle genres, alle grootheden en alle invloeden hier behandelen zou een ellenlang geschiedenisboek opleveren. En ondergetekende een muisarm. Deze site is dan ook bedoeld om een heel globaal overzicht te geven van Amerikaanse muziek en de belangrijkste invloeden en de lezer een idee te geven wat er allemaal aan muziek te beluisteren (en te zien) valt bij een reis naar de andere kant van de plas.

New Orleans

De meest bekende en levendige stad is New Orleans. In deze stad komen alle culturen samen. Jaarlijks wordt hier Mardi Gras gevierd, waarbij iedereen verkleed gaat en er prachtige praalwagens door de straten rijden. Bezoek de levende straat Bourbon Street waar altijd livemuziek te horen is en geniet van de liveoptredens in Frenchmen Street. Wist je dat New Orleans de geboortestad van de jazzmuziek is? Dit is dan ook overal terug te vinden in de stad!