Home > Bestemmingen > Staten > Arkansas

Arkansas

Natural State

Reisinformatie over Arkansas

Arkansas is één van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de Natural State (Natuurlijke Staat), of The Land of Opportunity (Het land van de mogelijkheden) zoals de bijnamen luiden, is AR. De hoofdstad is Little Rock. Kijk voor leuke ideeën van de lokale bevolking naar Ask a Local!

Geschiedenis

Het gebied dat nu Arkansas heet werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Quapaw. De naam van de staat verwijst vermoedelijk, via het Frans, naar hen, en zou zoiets betekenen als “stroomafwaarts”. Arkansas is  de enige staat waarvan de uitspraak van de naam wettelijk is vastgelegd (in 1881). Op zijn Engels uitgesproken klinkt het als “ar-ken-saw”. De regio was lang in handen van de Fransen. Gedurende enige decennia aan het einde van de 18e eeuw was het Spaans bezit. Frankrijk verkocht het uiteindelijk in 1803 aan de Verenigde Staten als onderdeel van de Louisiana Purchase. In 1819 werd Arkansas Territory opgericht en op 15 juni 1836 werd Arkansas formeel, als 25e, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos de staat de kant van de Confederatie. Er werden enige kleine schermutselingen in de staat uitgevochten.

Geografie

De staat Arkansas beslaat 137.732 km², waarvan 134.856 km² land is. Het behoort tot de Central tijdzone. Het grenst in het noorden aan de staat Missouri, in het westen aan Oklahoma en Texas, in het oosten aan Tennessee en Mississippi en in het zuiden aan Louisiana. De belangrijkste rivieren zijn de Mississippi, die de gehele oostgrens definiëert, en de erin uitkomende Arkansas. Het noordwesten van de staat is licht bergachtig met als hoogste punt Magazine Mountain (839 m) in de Ozark Mountains. In het westen, langs de grens met Oklahoma, liggen de Ouachita Mountains. Het zuiden en oosten van de staat bestaat uit laaglanden.

Klimaat

Arkansas wordt tot de zuidelijke staten gerekend. De staat kent een getemperd klimaat met niet al te hete zomers en matige winters. In de hooglanden kan tot 25 cm sneeuw vallen. In de zuidoostelijke laaglanden valt niet meer dan ongeveer 5 cm per jaar.

Nationale parken

Er zijn 6 gebieden in Arkansas die onder bescherming van het National Park Service staan.

 • Hot Springs National Park
 • Fort Smith National Historic Site
 • Little Rock Central High School National Historic Site
 • Pea Ridge National Military Park
 • Arkansas Post National Memorial
 • Buffalo National River

Demografie en economie

In 2000 telde Arkansas 2.673.400 inwoners (20 per km²) waarvan zo’n 78% blanken zijn en ruim 15% zwarten. De belangrijkste godsdienst is het Christendom dat door 86% van de inwoners wordt aangehangen.

Steden

De grootste steden zijn in volgorde van het inwoneraantal:

 • Little Rock (hoofdstad) (183.133 inwoners)
 • Fort Smith (80.268 inwoners)
 • North Little Rock (60.433 inwoners)
 • Fayetteville (58.047 inwoners)

Economie en infrastructuur

De economie van Arkansas berust voor een belangrijk deel op de landbouw. De belangrijkste landbouwproducten die de staat produceert zijn onder andere pluimvee eieren en sojabonen. De industriesector heeft zich in recente deccenia echter ontwikkeld en neemt in belang toe. Arkansas is de enige staat in de VS waar diamanten worden gevonden. Verder wordt er ook Bauxiet en bromine gedolven. Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 68 miljard dollar. Het grootste vliegveld is Little Rock National Airport.

Politiek

In politiek opzicht leunt de staat sterk naar de Democratische Partij toe. Het merendeel van de gekozen posities worden door Democraten ingenomen. Beide senatoren en drie van de vier Congressleden zijn Democraat. De huidige goeverneur, Mike Huckabee, is echter lid van de Republikeinse Partij. Voormalig President van de Verenigde Staten, Bill Clinton, was gouverneur van Arkansas in de jaren 80 van de 20e eeuw.

Facts over Arkansas

Staat: Arkansas
Afkorting: AR
Hoofdstad: Little Rock
Staat sinds: June 15, 1836
Netnummers: 501, 870
Vogel: Mockingbird
Bloem: Apple Blossom
Grootste stad: Little Rock
Motto: The People Rule
Bijnaam: The Natural State
Bevolking: 2.673.400
Lied: Arkansas
Boom: Loblolly Pine
Tijdzone: -6

Aanliggende staten:

 • Oklahoma
 • Texas
 • Louisiana
 • Mississippi
 • Tennessee
 • Missouri

Bezienswaardigheden in Arkansas

Hot Springs National Park

In dit kleine nationale park zijn 47 warmwaterbronnen te vinden. Deze bronnen hebben een geneeskrachtige werking en het water is drinkbaar. In het gebied kun je mooie wandelingen maken. Als je wil zwemmen kun je terecht in een van de vele spa’s in het stadje Hot Springs. Ook het museum, The Fordyce Bathhouse, is een echte aanrader.

Ozark National Park

De Ozarks liggen zowel in Arkansas als in Missouri en zijn wellicht bij jou bekend van de populaire Netflix-serie Ozark. Het gebied wordt gekenmerkt door de vele meren en eilanden, maar je vindt er ook bossen en bergen. De eilanden van Lake Ozark worden vaak met elkaar verbonden door bruggen. Het gebied kent vele watersportmogelijkheden.