Home > Bestemmingen > Staten > Pennsylvania

Pennsylvania

Keystone State

Reisinformatie over Pennsylvania

Pennsylvania (Nederlands verouderd: Pennsylvanië) is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor “The Keystone State”, zoals de bijnaam luidt, is PA. De hoofdstad is Harrisburg, de grootste stad is Philadelphia. Pennsylvania is een van de vier staten die zich een gemenebest noemen, wat juridisch overigens hetzelfde is als een staat.

Geschiedenis

De eerste Europeanen die zich in het gebied vestigden waren Zweden en Nederlanders die hier in 1638 de kolonie Nieuw-Zweden oprichtten. Op 4 maart 1681 schonk de Britse koning Karel II het aan William Penn, die er een kolonie voor Quakers stichtte. De naam van de staat betekent “land van de wouden van Penn” (silva is Latijn voor “woud”). Pennsylvania was oorspronkelijk groter: ten tijde van de opstand tegen de Britse overheersing (zie Amerikaanse Revolutie) splitste het huidige Delaware zich af. Op 12 december 1787, vijf dagen na Delaware, werd Pennsylvania formeel, als tweede, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos de staat de kant van de Unie. De Slag bij Gettysburg in Pennsylvania was een beslissend moment in dat conflict.

Geografie

De staat Pennsylvania beslaat 119.283 km², waarvan 116.074 km² land. De staat ligt in de Eastern-tijdzone. Pennsylvania grenst in het noorden aan de staat New York en aan het Eriemeer aan de overkant waarvan Canada ligt. In het westen grenst het aan de staat Ohio. In het zuidwesten grenst het aan West Virginia, in het zuiden aan Maryland en in het zuidoosten aan Delaware en New Jersey. Het midden van de staat wordt gedomineerd door de Appalachen; het westen en oosten zijn vlakker. Het hoogste punt van de staat is de top van Mount Davis (979 m). De belangrijkste rivieren zijn de Delaware, die de gehele oostgrens definiëert, de Ohio, de Susquehanna, de Allegheny en de Monongahela.

Demografie en economie

In 2005 telde Pennsylvania 12.281.054 inwoners (106 per km²). Het bruto product van de staat bedroeg in 2005 430 miljard dollar. De belangrijkste steden zijn Philadelphia, Pittsburgh, Scranton en Allentown. De hoofdstad is Harrisburg, wat tussen Philadelphia en Pittsburgh in ligt. Pennsylvania is ook bekend vanwege de Amish die er leven. De bijnaam van Pennsylvania is ‘Key stone state’ vanwege zijn aparte landsvorm. Een keystone is een steen die gebruikt wordt als bovenste steen in een boog boven een deur of een raam.

Facts over Pennsylvania

Staat: Pennsylvania
Afkorting: PA
Hoofdstad: Harrisburg
Staat sinds: December 12, 1787
Netnummers: 215, 267, 412, 484, 570, 610, 717, 724, 814, 878
Vogel: Ruffed Grouse
Bloem: Mountain Laurel
Grootste stad: Philadelphia
Motto: Virtue, Liberty, and independence
Bijnaam: Keystone State
Bevolking: 12.281.054
Lied: Pennsylvania
Boom: Eastern Hemlock
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • New York
  • New Jersey
  • Maryland
  • Delaware
  • West Virginia
  • Ohio

Bezienswaardigheden in Pennsylvania

Philadelphia

Philadelphia is de op één na grootste stad aan de oostkust van de Verenigde Staten. Zij is gelegen tussen New York en Washington DC en biedt een ruim scala aan historische en culturele activiteiten. Daarnaast beschikt de stad over alle facetten die een moderne stad aantrekkelijk maken voor een bezoek. Bezienswaardigheden, cultuur, winkelen en dineren: Philadelphia kan met recht een bruisende stad genoemd worden en is een bezoek meer dan waard.

Liberty Bell

De Liberty Bell is een beroemde en historisch klok in Philadelphia, in de Verenigde Staten. De klok is een van de meest bekende symbolen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en staat bekend als teken voor de vrijheid in het algemeen. Volgens de overlevering werd de klok op 8 juli 1776 geluid om de burgers van Philadelphia samen te roepen voor het voorlezen van de Declaration of Independence.

Amish cultuur

De Amish is een protestantse geloofsgemeenschap in Noord-Amerika. Het zijn volgelingen van de Zwitser Jakob Amman (1644 – 1730) die in 1693 brak met het anabaptisme (de mennonieten). Er woonden vroeger ook gemeenschappen in onder andere Zuid-Amerika, Rusland en Europa (ook in Nederland). Deze emigreerden eveneens naar Amerika of sloten zich in de loop der tijd weer aan bij de mennonieten, baptisten of andere doopsgezinden.

Andere staten in de Mid-Atlantic regio