Home > Bestemmingen > Staten > Alabama

Alabama

Yellowhammer State

Reisinformatie over Alabama

Alabama is één van de staten van de VS. De standaard afkorting voor de “Yellowhammer State” (geelgorsstaat), zoals de bijnaam luidt, is AL. De hoofdstad van de staat is Montgomery. Kijk voor leuke ideeën van de lokale bevolking naar Ask a Local!

 

Geschiedenis

Het gebied dat nu de staat Alabama vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Zowel de Fransen, de Spanjaarden als de Engelsen claimden (stukken van) het gebied. De eerste permanente Europese nederzetting in Alabama was Mobile, dat in 1702 door de Fransen werd gesticht. Op 14 december 1819 werd Alabama formeel de 22e staat van de Verenigde Staten van Amerika. De economie van Alabama was gebaseerd op de katoenteelt en er werkten veel slaven op de plantages. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog stonden inwoners aan de kant van de Confederatie, wat inhoudt dat zij zich los wilde maken van de Verenigde Staten. De Confederatie verloor echter de oorlog en daarom werd de staat tijdens de Reconstructie weer bij de Verenigde Staten gevoegd.

Rosa Parks

Rosa Parks, die in Alabama werd geboren, werd wereldberoemd door haar weigering om na een lange werkdag haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke. In de tweede helft van de 20e eeuw verloor de katoenteelt aan betekenis. De economie werd meer divers en de welvaart ging vooruit. Desondanks stemde de bevolking bij de verkiezingen van 2 november 2004 voor het formeel in stand houden van de apartheidswetten. Deze wetten gaan over rassenscheiding in het onderwijs en om de poll tax. De wetten worden niet toegepast omdat de federale wetgeving dit verbiedt.

Geografie

De staat Alabama beslaat 135.765 km², waarvan 131.426 km² land is. De staat behoort tot de Central tijdzone (CT). De staat ligt aan de Golf van Mexico en grenst aan meerdere staten. In het noorden grenst zij aan de staat Tennessee, in het westen aan Mississippi, in het oosten aan Georgia en in het zuiden aan Florida. De belangrijkste rivieren zijn de Mobile, de Tensaw, de Tombigbee, de Alabama, de Chattahoochee, de Coosa, de Tallapoosa en de Tennessee. Daarnaast telt Alabama veel grote meren, zoals Martin Lake en Lewis Smith Lake. Het noordoosten van de staat behoort tot de Appalachen, met als hoogste punt de top van Cheaha Mountain (734 m); de rest is vlakker.

Demografie en economie

In 2000 telde Alabama 4.447.100 inwoners (34 per km²) waarvan 26% Afrikaans-Amerikanen. Het Christendom is met 92% verreweg de grootste godsdienst. De grootste steden met inwoneraantal 2000 zijn:

  • Birmingham – 236.620
  • Montgomery – 200.123
  • Mobile – 193.464
  • Huntsville – 164.237
  • Tuscaloosa – 79.294

Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 121 miljard dollar.

Politiek en bestuur

In het Alabama State Capitol in Montgomery zetelt de wetgevende vergadering. Alabama is bestuurlijk onderverdeeld in 67 counties die in de regel echter weinig zelfbestuur kennen. Na het eind van de Burgeroorlog domineerde de Democratische Partij in Alabama maar bij de verkiezingen van 1960 won de Republikein Barry Goldwater. Na 1980 begonnen de Republikeinen meer terrein te winnen, vooral op federaal niveau. Bij de presidentsverkiezingen van 2004 won George W. Bush de staat met 62,5% van de stemmen.

Facts over Alabama

Staat: Alabama
Afkorting: AL
Hoofdstad: Montgomery
Staat sinds: 14 december 1819
Netnummers: 205, 251, 256, 334
Vogel: Yellowhammer
Bloem: Carmellia
Grootste stad: Birmingham
Motto: We Dare Defend Our Rights
Bijnaam: Yellowhammer State
Bevolking: 4.447.100
Lied: Alabama
Boom: Longleaf Pine
Tijdzone: -6

Aanliggende staten:

  • Mississippi
  • Tennessee
  • Georgia
  • Florida

Bezienswaardigheden in Alabama

U.S. Space and Rocket Center

Leer alles over de ruimtevaart in het US Space & Rocket Center, s werelds grootste ruimtevaart museum. In dit interactieve museum is er zowel voor jong en oud is veel te beleven. Bewonder de originele machtige Saturn V raket en stap in de capsule van de Apollo 16. Je kan zelfs op space camp en ervaren hoe het is op ruimtemissie te gaan. 

Barber Motorsports Museum

Het Barber Vintage Motorsports museum bezit de grootste privécollectie auto’s en motoren ter wereld. Het museum ligt in Birmingham en is een echte aanrader voor liefhebbers van motoren. De collectie telt meer dan 1300 vintage en moderne motorvoertuigen