Home > Bestemmingen > Staten > Georgia

Georgia

Peach State

Reisinformatie over Georgia

Georgia (Nederlands, verouderd: Georgië) is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor “The Peach State” (“perzikstaat”), zoals de bijnaam luidt, is GA. De hoofdstad is Atlanta. Kijk voor leuke ideeën van de lokale bevolking naar Ask a Local!

Geschiedenis

Voor de kolonisatie door Europeanen werd het gebied dat nu Georgia heet bevolkt door Indianenstammen als de Cherokee. De eerste Europeaan die de staat waarnam was mogelijk de Spanjaard Juan Ponce de León, die per schip de kust van Florida onderzocht. In 1526 probeerde Lucas Vasquez de Ayllon er een kolonie te vestigen, mogelijk nabij wat nu St. Catherine’s Island heet. De Spaanse ontdekkingsreizigers daarna lieten een spoor van verwoestingen achter.

In de 18e eeuw hadden de Engelsen, ondanks de Spaanse heerschappij over het aangrenzende Florida, Georgia stevig in handen. In 1724 werd voor het eerst de suggestie gedaan het gebied zijn huidige naam te geven, ter ere van koning George. Op 1 februari 1733 landden de eerste kolonisten in wat later de stad Savannah zou worden.

Georgia was de zuidelijkste van de dertien kolonies die in opstand kwamen tegen de Britse overheersing (zie Amerikaanse Revolutie). Op 2 januari 1788, werd Georgia formeel, als 4de, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos de staat de kant van de Confederatie. Ook in de 20e eeuw speelden racisme en segregatie een grote rol in Georgia. Zo verzette gouverneur Ernest Vandiver zich begin jaren ’60 heftig tegen toelating van zwarte studenten tot de staatsuniversiteit.

Geografie

De staat Georgia beslaat 154.077 km², waarvan 150.132 km² land. De staat ligt in de Eastern-tijdzone. Georgia ligt aan de Atlantische Oceaan. In het noorden grenst het aan de staten Tennessee en North Carolina, in het westen aan Alabama, in het noordoosten aan South Carolina en in het zuiden aan Florida. Het noordwesten behoort tot bergketen de Appalachen; de rest van de staat is vrij vlak. Het hoogste punt van de staat is de top van Brasstown Bald (1458 m). De belangrijkste rivier is de Savannah, die bij de gelijknamige stad in de Atlantische Oceaan uitkomt en een groot deel van de grens met South Carolina definiëert.

Demografie en economie

In 2000 telde Georgia 8.186.453 inwoners (53 per km²). Het bruto product van de staat bedroeg in 1999 275 miljard dollar. Hoofdstad Atlanta is verreweg de grootste stad van Georgia. Andere steden zijn Savannah, Macon, Columbus en Augusta.

Facts over Georgia

Staat: Georgia
Afkorting: GA
Hoofdstad: Atlanta
Staat sinds: January 2, 1788
Netnummers: 229, 404, 478, 678, 706, 770, 912
Vogel: Brown Thrasher
Bloem: Cherokee Rose
Grootste stad: Atlanta
Motto: Wisdom, justice, and moderation
Bijnaam: Peach State
Bevolking: 8.186.453
Lied: Georgia on my Mind
Boom: Live Oak
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • Alabama
  • Tennessee
  • North Carolina
  • South Carolina
  • Florida

Bezienswaardigheden in Georgia

Atlanta

Atlanta is de hoofdstad van Georgia en een must see als je het zuiden van de VS gaat bezoeken. In deze moderne stad ervaar je een bijzondere mix tussen de zuidelijke tradities en moderne bouwwerken. Er zijn vele topattracties te vinden, zoals World of Coca-Cola, Georgia Aquarium (een van de grootste aquariums ter wereld) en vele historische musea. Atlanta was namelijk de geboorteplaats van Martin Luther King, Jr. en een belangrijke plaats uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

Blue Ridge Mountains

Op zoek naar natuur en avontuur? Breng dan een bezoek aan de Blue Ridge Mountains. Deze lopen door het noorden van Georgia. Prachtige watervallen, uitzichten, avontuurlijke hikes en leuke bezienswaardigheden wisselen elkaar af.