Home > Bestemmingen > Staten > Tennessee

Tennessee

Volunteer State

Reisinformatie over Tennessee

Tennessee is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de “Volunteer State”, zoals de bijnaam luidt, is TN. De hoofdstad is Nashville. Kijk voor leuke ideeën van de lokale bevolking naar Ask a Local!

Geschiedenis

Het gebied dat nu Tennessee vormt ging in de 18e eeuw over van Franse in Britse handen. Op 1 juni 1796 werd de staat formeel, als 16de, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos het de kant van de Confederatie.

Geografie

De staat beslaat 109.247 km², waarvan 106.846 km² land. Het westen van de staat ligt in de Central-tijdzone, het oosten in de Eastern-tijdzone. De staat grenst in het noorden aan de staten Kentucky en Virginia, in het noordwesten aan Missouri, in het zuidwesten aan Arkansas, in het oosten aan North Carolina en in het zuiden aan Mississippi, Alabama en Georgia. Het oosten van de staat ligt in de Appalachen, waar zich Clingmans Dome bevindt, waarvan de top met 2025 m het hoogste punt van de staat is. Dit gedeelte is ook bekend onder de naam Great Smoky Mountains. Het westen van de staat is vlakker. De belangrijkste rivieren zijn de Tennessee en de Cumberland.

Regio’s in Tennessee

Tennessee wordt geografisch, cultureel en bestuurlijk ingedeeld in drie regio’s (Grand Divisions): West-Tennessee, Midden-Tennessee en Oost-Tennessee. Oost-Tennessee wordt gedomineerd door de Appalachen en wordt van Midden-Tennessee gescheiden door het Cumberland Plateau en de grens van de tijdzone. Midden-Tennessee kent glooiende heuvels. West-Tennessee ligt in de laagvlakte van de Mississippi. Het vijf leden tellende Hooggerechtshof van de staat mag uit elk van de drie delen maar maximaal twee rechters hebben en moet regelmatig in elke regio samenkomen.

Muziek

Tennessee heeft een grote rol gespeeld in de muziekwereld. De staat staat bekend om de blues, rock-‘n-roll, countrymuziek en rockabilly. Zo wordt Beale Street in Memphis gezien als de plek waar de blues is ontstaan. In diezelfde stad is ook Sun Records gevestigd waar een aantal grote namen in de muziekwereld hun carrière begonnen, zoals Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash en Roy Orbison. Nashville wordt, mede door het radioprogramma Grand Ole Opry dat al sinds 1927 wordt uitgezonden, de hoofdstad van de countrymuziek genoemd. Het plaatsje Bristol, dat op de grens met Virginia ligt, wordt gezien als de geboorteplek van dit muziekgenre.

Economie

De belangrijkste sectoren in de economie zijn landbouw (met name soja), veeteelt, industrie (Volkswagen heeft er een fabriek), elektriciteit en het toerisme. De toeristen komen vooral voor de nationale parken in het oosten van de staat en voor de musea over de muziekgeschiedenis zoals bijvoorbeeld Graceland. De whisky van Jack Daniel’s is wellicht het bekendste product uit de staat. Verder heeft FedEx zijn hoofdkantoor in Memphis.

Facts over Tennessee

Staat: Tennessee
Afkorting: TN
Hoofdstad: Nashville
Staat sinds: June 1, 1796
Netnummers: 423, 615, 731, 865, 901, 931
Vogel: Mockingbird
Bloem: Iris
Grootste stad: Memphis
Motto: Agriculture and Commerce
Bijnaam: Volunteer State
Bevolking: 5.689.283
Lied: The Tennessee Waltz / Tennessee, My Homeland / Tennessee / When It’s Iris Time in Tennessee / My Tennessee / Rocky Top
Boom: Yellow-poplar
Tijdzone: -5 /-6

Aanliggende staten:

  • Arkansas
  • Missouri
  • Kentucky
  • Virginia
  • North Carolina
  • Georgia
  • Alabama
  • Mississippi

Bezienswaardigheden in Tennessee

Great Smoky Mountains

De Great Smoky Mountains (ook wel The Smokies) zijn een gebergte en nationaal park in het zuiden van de Appalachen. De bergen liggen op de grens tussen North Carolina en Tennessee, in het oosten van de Verenigde Staten. Het hoogste punt in het park is Clingmans Dome, die 2025 meter hoog is. Het nationale park is ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De naam komt van de nevel die vaak over de toppen van de bergen hangt.

Muziek

Wanneer je hedendaagse muziek beluistert, of het nu heavy metal uit Scandinavië betreft of een lekker licht popdeuntje dat doet denken aan de Spaanse kusten: het is allemaal te herleiden naar de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Alle genres, alle grootheden en alle invloeden hier behandelen zou een ellenlang geschiedenisboek opleveren. En ondergetekende een muisarm. Deze site is dan ook bedoeld om een heel globaal overzicht te geven van Amerikaanse muziek en de belangrijkste invloeden en de lezer een idee te geven wat er allemaal aan muziek te beluisteren (en te zien) valt bij een reis naar de andere kant van de plas.