Home > Bestemmingen > Staten > North Carolina

North Carolina

Old North State

Reisinformatie over North Carolina

North Carolina (Nederlands: Noord-Carolina) is een van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het was een van de oorspronkelijke dertien staten die de Unie hebben opgericht en zich hebben vrijgevochten van het Britse koloniale gezag. De staat wordt begrensd door Virginia in het noorden, Tennessee in het westen aan de andere kant van de bergen en Georgia en South Carolina in het zuiden. North Carolina heeft een kustlijn in het oosten met de Atlantische Oceaan. De beide Carolina’s werden oorspronkelijk vernoemd naar koning Karel I van Engeland. Kijk voor leuke ideeën van de lokale bevolking naar Ask a Local!

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners waren Amerikaanse Indianen, o.a. de Cherokee, die wel tot de Vijf Beschaafde Naties gerekend worden. Rond 1830 werden zij gedwongen te ‘verhuizen’ naar het Indian Territory in Oklahoma, en deze barre tocht kostte veel mensenlevens. Een deel van hen wist zich echter in de onherbergzame bergen aan de westkant van de staat staande te houden en een ander deel keerde later terug. Hun nazaten wonen nog steeds in de staat. Toch was de streek het eerste gebied waar de Britten in de jaren 1580 een kolonie probeerden te stichten door toedoen van Sir Walter Raleigh waar de hoofdstad van de staat naar genoemd is. Van een van zijn nederzettingen op Roanoke Eiland werd echter later niets meer vernomen.

De splitsing in noord en zuid

In de 18e eeuw werden er een aantal nederzettingen gesticht en in 1712 werd de kolonie gesplitst in noord en zuid. De twee delen hebben tot op de huidige dag een tamelijk verschillend karakter. South Carolina was een slavenstaat bij uitstek en de eerste staat die zich afscheidde van de Unie en zo de Amerikaanse burgeroorlog op gang bracht. North Carolina scheidde zich pas af toen al zijn buren dat ook gedaan hadden en met tegenzin in 1861. Ironisch genoeg vond de overgave van het zuiden juist in deze staat plaats en de staat heeft flink te lijden gekregen onder de Burgeroorlog.

Jim Crow jaren

De Reconstructie en de Jim Crow jaren erna met hun hernieuwde repressie van de zwarte bevolking veroordeelde de staat tot lange jaren van achterstand op de rest van het land. Het was vooral een gebied van tabaksverbouwers en armoede. Daar kwam pas na de jaren 1960 verandering in. De verandering van de Burgerrechtenbeweging verliepen vrij soepel vergeleken met andere steden in het zuiden waar de spanningen hoog opliepen. Een technologische verandering die voor het hele zuiden en ook voor North Carolina van groot belang was, was de komst van de air-conditioning. De zomermaanden zijn namelijk zonder deze apparatuur een tijd waarin hard werken een zware opgave wordt, het is daarvoor te warm en te vochtig. Na de jaren zestig deed de technologie zijn intrede. Tussen de steden Raleigh, Durham, Chapel Hill en Cary ontstond het Research Triangle Park met zijn vele geavanceerde onderzoeksinstellingen en de Triangle (de driehoekige ‘randstad’) van de staat werd een fikse metropool.

Geografie

De staat ligt ingeklemd tussen de Atlantische oceaan in het oosten met een waddenkust die men de ‘Outer Banks’ noemt en de Smoky Mountains in het westen die wel wat op de Ardennen of Vogezen lijken, hoewel ze op sommige plaatsen aardig ontoegankelijk zijn. Ertussen ligt een heuvellandschap dat vrij sterk bebost is met gemengd bos. Naar de kust gaat het landschap over in laagland met veengebieden die pocosin genoemd worden Het klimaat is warm en vochtig in de zomer met temperaturen die rond de 35-37 graden schommelen. ’s Winters kan er wel een pak sneeuw vallen of flink ijzelen maar echt koud wordt het niet. Er valt vrij veel neerslag, zo’n 1350 mm per jaar. De luchtvochtigheid is hoog en de staat wordt zo nu en dan bezocht door orkanen en tornado’s.  

Geboren in North Carolina

  • Johnny Bristol, zanger
  • Ava Gardner, actrice
  • Nina Simone, zangeres

Facts over North Carolina

Staat: North Carolina
Afkorting: NC
Hoofdstad: Raleigh
Staat sinds: November 21, 1789
Netnummers: 252, 336, 704, 828, 910, 919, 980
Vogel: Cardinal
Bloem: Dogwood
Grootste stad: Charlotte
Motto: Esse quam videri – To be, rather than to seem
Bijnamen: Old North State / Tar Heel State
Bevolking: 8.049.313
Lied: The Old North State
Boom: Longleaf Pine
Tijdzone: -5

Aanliggende staten:

  • Virginia
  • Tennessee
  • South Carolina

Bezienswaardigheden in North Carolina

Great Smoky Mountains

De Great Smoky Mountains (ook wel The Smokies) zijn een gebergte en nationaal park in het zuiden van de Appalachen. De bergen liggen op de grens tussen North Carolina en Tennessee, in het oosten van de Verenigde Staten. Het hoogste punt in het park is Clingmans Dome, die 2025 meter hoog is. Het nationale park is ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De naam komt van de nevel die vaak over de toppen van de bergen hangt.

Blue Ridge Parkway

Blue Ridge Parkway is een snelweg dwars door prachtige landschappen en natuur. De weg loopt door de bergen vanaf Cherokee langs Asheville en Blowing Rock richting de staat Virginia. Langs de weg vind je één van de oudste bergen van de wereld, maar ook de hoogste berg van het oosten van Amerika, namelijk Mount Mitchell op 2037 meter. Onderweg kan je verschillende stops maken om de cultuur en tradities van de Cherokee te ontdekken en de natuur en watervallen te bezichtigen.

De Outer Banks

De beroemde Outer Banks in North Carolina zijn doordrenkt van geschiedenis. Deze noordelijkste stranden waren bijvoorbeeld de thuisbasis van de eerste kolonie van Amerika en de eerste kust van het land. Vandaag de dag kun je dit prachtige natuurgebied verkennen via een scala aan mogelijkheden over land, door de zee en in de lucht. Je vindt hier onder andere prachtige stranden en zandduinen, wildreservaten, historische dorpen, vuurtorens en wilde Spaanse Mustangs.